9 İl Jandarmaya emanet

Diyarbakır, Mardin ve Tunceli’nin de aralarında bulunduğu 9 ilde terörle mücadele jandarmaya devredildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sorumluluğundaki bölgelerde artık jandarma görev yapacak. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 9 ilde terörle mücadele s

9 İl Jandarmaya emanet
Diyarbakır, Mardin ve Tunceli’nin de aralarında bulunduğu 9 ilde terörle mücadele jandarmaya devredildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sorumluluğundaki bölgelerde artık jandarma görev yapacak.
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 9 ilde terörle mücadele sorumluluğunun Jandarma Genel Komutanlığı’na devredildiğini açıkladı. Daha önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) sorumluluğunda bulunan Diyarbakır, Batman,Mardin, Bitlis, Tunceli, Bingöl, Şanlıurfa, Muş ve Elazığ bölgelerinde terörle mücadele faaliyetlerini artık İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) sürdürecek.
 
SINIR KKK’DA 
 
2013 bahar-yaz tertiplenmesi kapsamında bazı birlikler de daimi hale getirildi. Irak sınırında JGK sorumluluğunda olan bölüm,KKK’ya devredildi. Çekilen jandarma birlikleriyle bölgede iki jandarma komando alayı ve bir jandarma komando taburu teşkil edildi.
 
KONSEPT GEREĞİ TAKVİYE 
 
Bakan Yılmaz, CHP MilletvekiliAli İhsan Köktürk’ün, Bolu ve Kayseri Komando Tugayları’nın bu yıl doğuya gönderilmemesinin nedenlerine ilişkin soru önergesini cevapladı. Yılmaz verdiği cevapta “Birlikler, TSK’nın teröristlemücadele konsepti, teknolojik gelişmeler doğrultusunda kazanılan yetenekler dikkate alınarak takviye edilmektedir” dedi.
 
BORDO BERELİLER BÖLGEDE
 
Bölgedeki birliklerin takviyesi maksadıyla terörle mücadele konsepti gereği bazı Özel Kuvvetler Taburları harekat bölgesinde görevlendirildi. Diğer Özel Kuvvetler taburları ile bölge dışındaki komando tugaylarının ise intikale hazır halde ihtiyaç halinde bölgede görevlendirilmek üzere asli garnizonlarında eğitim faaliyetlerini sürdürecekleri belirtildi.
 
PKK çıkışları yakın takibe alınacak
 
Güvenlik uzmanı emekli Albay Mesut Ülker: Ortaya çıkan fiili bir durumsöz konusudur.KaraKuvvetleri zaten terörle mücadeledemerkezde değil.Kara Kuvvetleri’nin görev alanıyla alakalı, o bölgeyle ilgili silah sistemleri ve potansiyeli ile alakalı bir değerlendirme yapılmıştır ve jandarmanın öne çıkacağı kararı verilmiştir.Daha fazla verimalınmasına yönelik sağlıklı bir karardır. Çekilmenin filli olarak gerçekleşmediği bir durum var. Fiili durumun daha yakın kontrole alınması lazım. Bu açıdan jandarmanınmerkezde daha aktif olması isteniyor. Mücadeleden ziyade çözüm sürecine katkı olarak değerlendirilebilir.
 
Yeterli görülmüş olabilir
 
Terör uzmanı emekli Albay Mithat Işık: Terörle mücadele jandarmadaydı. Kuvvetleri yetişmediği için Kara Kuvvetleri takviye ediyordu. Çözüm süreci ile beraber bir sükunet dönemi var, operasyon yapılmıyor. Kara Kuvvetleri’nin operasyonlarda kullanılması, ihtiyaç olduğu için takviye olarak gelmişti. Jandarma birlikleri yeterli olduğu için böyle bir karar alınmış olabilir. Terörle mücadelede kullanılan komando birlikleri var. Kuvvet değerlendirmesinde bunlara ihtiyaç duyulduğu zaman bu birlikler bölgeye intikal ettirilebilir. Bekleyip görmek lazım, zafiyet oluşturuyorsa takviye yapılır.
 
Yoğunluk Hakkâri’ye kaydırılmalı
 
BİLGESAM Başkanı emekli Kurmay Albay Doç. Dr. Atilla Sandıklı: Gereksiz alanlarda TSK’nın kullanılmasının anlamı yok. İhtiyaç olduğunda İl İdaresi Kanunu’yla vali gerek gördüğü halde, o bölgedeki TSK bölüklerinden istifade edebilmek için talep edebilir. Değişiklik terörle mücadelede sistematik bir yaklaşımın ürünüdür. TSK’ya gerekli olmayan yerde iç güvenlikle ilgili bir görevin verilmemesi, doğru olandır. Terörle mücadelede zafiyet verileceği düşünebilir. TSK yoğunluğunu terör olaylarının yoğun olduğu Hakkâri ve Şırnak bölgesine daha iyi verebilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem