8 askerin şok ifadeleri

PKK'nın rehin aldığı askerler Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde ifade verdi. İşte Hakkari Dağlıca'daki çatışma gecesini detayları...UZMAN ÇAVUŞ HALİS ÇAĞANÇok yaklaşmışlardı yoğun ateş açtılarBen birliğimde tim komutanı olarak görev

8 askerin şok ifadeleri

PKK'nın rehin aldığı askerler Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde ifade verdi. İşte Hakkari Dağlıca'daki çatışma gecesini detayları...


UZMAN ÇAVUŞ HALİS ÇAĞAN

Çok yaklaşmışlardı yoğun ateş açtılar

Ben birliğimde tim komutanı olarak görevliydim. Ayrıca komutanlık termal kamerayla gözetleme yapma görevini de bana vermişti. Akşam üzeri karşı tepelerden el feneri görüntüsü aldıklarını söylediler. Ben akşam birkaç kez termal kamera ile gözetleme yaptım. Ancak görüntü alamadım. Dinleme yapan arkadaşlar o saatlerde yoğun telsiz konuşmaları tespit etmişler. Bu konuşmaları da değerlendirmeye çalıştık. Saat 24.00 sıralarında dinleme merkezi olarak kullanılan çadırlar bölgesine uğramıştım. Tekrar gözetleme yerine gitmek için çıktığım sırada hemen döneceğimi düşünerek yanıma silahımı almamıştım. Bir anda etraftan silahla ateş edilmeye başlandı. Silahımı almaya gitmek istedim. Çok yoğun ateş vardı. 81'lik havan mevziinin orada sahipsiz bir silah ve hücum yeleği gördüm. Bunları alarak mevzi aldım. Bir süre elimdeki silahla ateş gelen kısımlara karşılık verdim. Şarjörümdeki mermi bittiğinde hücum yeleğimdeki son şarjörü taktım. Bu sırada teröristler çok yaklaşmışlardı. Sesleri duyuluyordu. İçlerinden birisi çok düzgün Türkçe ile bizim askerlere “Teslim olun” çağrısı yapıyordu. Ben bu kişiyi gördüm. Nişan alarak ateş etmek istedim ancak silahım tutukluk yaptı.

Ramazan Kürtçe birşeyler dedi

Bu arada Ramazan Yüce'nin Kürtçe bildiği için teröristlere Kürtçe bir şeyler söylediğini duydum. Sanırım onlar da teslim olmuştu. Bana iyice yaklaşan teröristlere silahım tutukluk yaptığı için ateş edemedim. Bu sırada bir tanesi bana silahını doğrulttu ve “Teslim ol” dedi. Ben silahımı almasınlar diye kayalığa doğru karanlığa bıraktım. Beni yukarı götürdüler. Termal kameranın yerini sordular. Ben termal kameranın arızalı olduğunu, çalışmadığını söyledim. Daha sonra bizi götürdüler. Teröristlerden de yaralananlar vardı. Çatışma esnasında özellikle ben ve birkaç asker teröristlere karşı yoğun tarama ateşi açmıştık. Teröristler bu tarama ateşini kimin yaptığını sordular. Ben kendimin yaptığını söylemedim. Diğerleri de söylemezler. Ben görevimi yaptığıma inanıyorum.

ER RAMAZAN YÜCE

Akşam üzeri şifreli konuşmalar kaydettik

Ben birliğimde havan nişancısı olarak görevliydim. Ancak ben Kürtçe bildiğim için komutanımız beni dinleme kestirme cihazının başında görevlendirmişti. Gündüz ben, gece Fuat duruyordu orada. Çatışma günü akşam üzeri bazı şifreli konuşmaları kaydettik. Türkçeye çevirerek, komutanımıza bildirdim. Daha sonra görevi teslim ettim ve istirahata çekildim. Saat 24:00 sıralarında çatışma başlayınca silahımı alarak kestirme cihazının olduğu mevziiye gittim. O bölgede çok yoğun el bombası ve silah atışı vardı. Fuat arkadaşım ve Halil uzman çavuş o mevzideydiler. Ben de kayaların arkasına siper aldım. Bir şarjör silahla ateş ettim. İkinci şarjörü taktığımda tutukluk yaptı. Silahım teröristlerin eline geçmesin diye kayaların arkasına sakladım. Şehit olan Mustafa uzman çavuş beni 81'lik havan mevzisine çağırdı. Üç sefer Mustafa uzman çavuş ile havan atışı yaptık. Bu sırada yakınımızdaki mevzilere sızma oldu ve yoğun olarak mermi ve el bombası gelmeye başladı. Halis Uzman ve Özhan teröristlere yoğun tarama atışı yaptı. Mustafa uzman çavuş da birisinin silahını alarak teröristlere ateş etmişti. Benim bulunduğum yere düşen bir el bombasıyla elimden ve başımdan yaralandım. Bize iyice yaklaşan bir bayan terörist “Beni vurdular, beni bu tarafa atın” diye Kürtçe bağırıyordu. İçlerinde bize Türkçe olarak “teslim olun” diye bağıranlar vardı. Ben yaralandığım için ve karşılık verecek silahım da olmadığı için teröristlere Kürtçe olarak “Teslim oluyorum” diye cevap verdim. Beni yanlarına aldılar. Kod adını daha sonra öğrendiğim Cemşid kod adlı Türkçe konuşan terörist beni silahla tehdit ederek, “Diğer askerlere söyle teslim olsunlar” dedi. Ben bunun zoruyla tepelere doğru 2-3 kez söyledim..

ER İLHAMİ DEMİR

Etrafımız sarılmıştı başka şansım yoktu

Ben birliğimde MG- 3 nişancısı olarak görev yapmaktaydım. Çatışma başlayınca mevzilerimizde yerlerimizi aldık. Etrafımız çok sayıda terörist tarafından sarılmıştı. Ben mühimmatım bitinceye kadar üzerime düşen görevi yaptım. Ve mühimmatım bitince, çevremizi saran teröristlere teslim olmak zorunda kaldım. Benimle aynı mevzide İrfan Beyaz vardı. Ateş azalınca bizim arkadaşlardan Cüneyt Ömür, 'Tepe düştü, komutanlar bizi çağırıyor'dedi. Biz de gerideki mevziiye doğru gitmek için kalktığımızda teröristler etrafımızı tamamen sarmıştı. Ben görevimizi yaptığımıza inanıyorum.

ER FATİH ATAKUL

Mevziilerimize el bombaları attılar

Ben çatışma başladığında 81'lik havan mermisinde tek başınaydım. Daha sonra şehit olan Mustafa uzman çavuş ile Özhan Şabanoğlu benim bulunduğum mevziiye geldiler. Teröristlere 20 civarında havan mermisi attık. Mustafa uzmanın yanında piyade tüfeği yoktu. Benim tüfeğimi alarak teröristlere ateş etti. Bir ara kendisi bizim yanımızdan ayrıldı. Benim tüfeğimi de götürmüştü. Bu sırada bizim mevziiye el bombası atılmaya başlayınca, Özhan ve ben kayaların arkasında siper aldık. Onun piyade tüfeği yanındaydı. Özhan bir süre teröristlere ateş etti. Mermimiz bitince teröristler bizim etrafımızı sardı. Biz de mermimiz olmadığı için teslim olmak zorunda kaldık. Komutanlarımız ya da arkadaşlarımız yönünden teslim olmamız yönünde çağrı gelmedi.

ER ÖZHAN ŞABANOĞLU

Havan tutukluk yaptı tüfekle karşılık verdik

Ben birliğimde havan nişancısı olarak görev yapmaktaydım. Saat 24:00 sıralarında 106'lık havan mevziinde görevdeydim. Yanımda şehit olan Mustafa uzman çavuş vardı. 106'lık havan ile iki mermi attıktan sonra havan tutukluk yaptı. Mustafa Uzman “81'lik havan mevzisine geçelim” dedi. Bu mevzide Fatih Atakul vardı. 81'lik havan ile teröristlere 20 civarında mermi attık. Bu sırada Mustafa uzman çavuş başka bir mevziiye geçti. Bizim bulunduğumuz mevziiye teröristler tarafından el bombası atılmaya başlanınca yan taraftaki kayaların arkasında mevzi aldık. Bende HK-33 piyade tüfeği vardı. Fatih'te yoktu. Ben iki şarjör mermi bitinceye kadar teröristlere karşılık vermeye devam ettim. Mermi bittikten sonra teröristlerden “Teslim olun” çağrısı geldi. Bu çağrıyı yapanların kim olduğunu bilmiyordum. Bizim arkadaşlardan ya da komutanlarımızdan “Teslim olun” diyen görmedim. Ben mermimiz kalmadığı için karşılık vermedim. Teslim olmak zorunda kaldım.

ER İRFAN BEYAZ

'Tepe düştü teslim olun' dediler, olduk

Ben MG- 3 nişancısıydım. Çatışma süresince teröristlere karşılık verdim. Silahımız birkaç kez tutukluk yaptı ve tutukluğunu giderdim. Atış etmeye devam ettim. En son namlu şiştikten sonra ateş edemedim. Bu esnada Cüneyt Ömür, bir an yanımıza geldi ve bizden şarjör istedi. Bizde bu sırada şarjör yoktu. Hasan Hüseyin Karabağ geldi, “Geri çekiliyoruz” dedi. Ve ben de “Biz de gelecek miyiz?” diye sordum. Hüseyin, “Geride kimse kalmadı” dedi. Ben ve İlhami ayağa kalktık ve bir iki adım atmıştık ki, teröristler geldi. Birisi üzerimizi aradı. Cebimde el bombası vardı. Bunu alarak aşağıya attı. Ben üzerime düşen görevi yaptığıma inanıyorum.

İFADESİ OLMAYAN ERLER

Er Fuat Başoda

Emre itaatsizlikte ısrar ve yurt dışına firardan 22 yıla kadar hapsi istenebilir.

Er Mehmet Şenkul

Emre itaatsizlikte ısrardan 15 yıla hapsi istenebilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem