77 kişinin katili nasıl 22 yıl hapis alır?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'da yaptığı bir konuşma herkesin aklına "idam cezası geri mi geliyor?" sorularını getirdi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birkaç yıl önce Norveç'te silahlı saldırıda 77 kişiyi öldüren kişiye verilen 21 yıllık hapis c

77 kişinin katili nasıl 22 yıl hapis alır?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'da yaptığı bir konuşma herkesin aklına "idam cezası geri mi geliyor?" sorularını getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birkaç yıl önce Norveç'te silahlı saldırıda 77 kişiyi öldüren kişiye verilen 21 yıllık hapis cezasını eleştirerek, "Şu anda Avrupa'da idam kalktı ama Amerika'da kalktı mı, Japonya'da kalktı mı, Çin'de kalktı mı- Demek ki yeri geldiği zaman idamın bir haklılık sebebi de var. Kendimizi check etmemiz lazım, kendimizi tekrar adalet terazisine iyice yatırmamız lazım, yatırmamız lazım ki bu insanlık barışı huzuru bulabilsin" dedi.
 
Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun
"Demokratik Küresel Yönetişimin Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkısı" konulu paneline konuşmacı olarak katılan Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından katılımcı ülke temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
 
"İSRAİL'E YAPTIRIM UYGULANMYOR"
 
Başbakan Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin ve BM'nin, İsrail ile ilgili olarak bugüne kadar vermiş olduğu kararların hiçbirinin İsrail tarafından uygulanmadığına işaret ederek, bunun karşılığında İsrail'e bir yaptırım da uygulanmadığını vurguladı.
 
BM kararlarını uygulamayan devletlere yaptırım konusunun BM kuruluş amaçlarının arasına yerleştirilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, "BM'nin kuruluş amacı içine şunun yerleştirilmesi lazım, 'uyulmaması halinde ne gibi yaptırımları olacak'. Böyle bir yaptırım şu anda yok. Fakat güç, öyle zaman oluyor ki zayıfı yaptırımlarıyla ezebiliyor" dedi.
 
Başbakan Erdoğan, 133 ülkenin Filistin'in devlet olmasını kabul ettiğini ancak BM'nin bir daimi üyesinin vetosuyla bunun gerçekleştirilemediğini belirterek, şöyle devam etti:
 
"133 devlet diyor ki 'önümüzdeki yıl BM'de Filistin'i biz devlet olarak göreceğiz'. Önümüzdeki yıl geliyoruz BM çatısı altına ama bakıyorsunuz ki yine orada biri çıkıp diyor ki 'hayır, şu anda bu erken, bunu biraz daha ertelememiz lazım'. Peki 133 ülke buna 'evet' diyor da sadece daimi üyelerden bir tanesi 'hayır' diyor diye ve diğerleri de ona uyuyor diye kalkıp bunu niçin erteliyoruz- Hani biz, Filistin'de iki devletli yapıyı konuşuyorduk, ne diyorduk- 'Filistin ve İsrail devletleri' diyorduk.
 
Madem ki 'İsrali ve Filistin devletleri' diyorsak, niçin bu adımı atmıyoruz, niçin bu kararı vermiyoruz- Çünkü İsrail 'hayır' diyor. İsrail 'hayır' dediği için birileri de ona uyuyor, o birileri de daimi üyeyse mesele bitmiştir. İster 133 değil, 186 tane olsun, 185 olsun bu orada kalır. Böyle bir adalet olmaz, bizim insanlık olarak adalete ihtiyacımız var, özellikle biz siyasiler adil olmaya mecburuz."
 
"Demokratik irade iktidar değil, demokratik irade burada mahkumdur"
 
"İDAMIN BİR HAKLILIK SEBEBİ VAR"
 
Başbakan Erdoğan, geçen yıllarda Norveç'te yaşanan ve 1 kişinin 77 kişiyi silahla öldürdüğü olayı anımsatarak, bu kişiye verilen 21 yıllık hapis cezasını da eleştirdi.
 
Norveç'teki saldırıyı gerçekleştiren ve 21 yıl hapis cezasına çarptırılan kişinin 21 yıl sonra hapisten çıkacak olmasına anlam veremediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Ben sordum, merak ettim. Nasıl oluyor da 77 insanı öldüren bir insan 21 yıla mahkum oluyor- Bana verilen cevap şu; 'hayır, çıkmaz. 21 yıl sonra bir şey uydurulur tekrar 21 yıl verilir'. Ben buna nereden inanacağım, bunu çözmemiz lazım. Şu anda Avrupa'da idam kalktı ama Amerika'da kalktı mı, Japonya'da kalktı mı, Çin'de kalktı mı- Demek ki yeri geldiği zaman idamın bir haklılık sebebi de var.
 
Çünkü, 77 kişiyi öldüren bir insan eğer elini, kolunu sallaya sallaya dolaşabiliyorsa o 77 insanın ailesinin vicdanının, gönlünün rahat olduğuna ben inanmıyorum. Kendimizi check etmemiz lazım, kendimizi tekrar adalet terazisine iyice yatırmamız lazım, yatırmamız lazım ki bu insanlık barışı huzuru bulabilsin."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem