75 GAY'a pembe teskere verildi

 Milli Savunma Bakanlığı açıkladı; Gecen yıl TSK'dan 75 er-erbaş, D/17 F-4'ten yani eşcinsellikten çürüğe çıkarıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bu kişilerin kendi istek ve iradeleri ile beyan ettikleri dışında fotoğraf ve video talep edilmediğini

75 GAY'a pembe teskere verildi

 

Milli Savunma Bakanlığı açıkladı; Gecen yıl TSK'dan 75 er-erbaş, D/17 F-4'ten yani eşcinsellikten çürüğe çıkarıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bu kişilerin kendi istek ve iradeleri ile beyan ettikleri dışında fotoğraf ve video talep edilmediğini söyledi.

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, çok tartışılan bir konuya açıklık getirdi.

 

Cinsel yönelimlerinin farklı olması sebebiyle askerlik hizmetini yerine getiremeyeceğini beyan eden yükümlülerin sağlık muayenelerinin asker hastanelerinde TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümlerine göre yapıldığını belirten Yılmaz, "Bu yükümlülerin muayeneleri sırasında kendi istek ve iradeleri ile beyan ettikleri bilgi/belge dışında fotoğraf veya video talep edilmemektedir. Askerlik durumuna sakınca durumu gözetilerek, şahıslar hakkındaki savcılık, mahkeme ve emniyet kayıtları ile ilaç, hormon vb. tedavi raporları istenir" dedi.

 

75 KİŞİYE PEMBE TESKERE

Askerlik hizmeti yapmakta iken cinsel kimlik bozuklukları dolayısıyla, 2011 yılında 22 erbaş/er hakkında "D/17 F-4 İleri Derece Psikoseksüel Bozukluk" tanısı ile 53 erbaş/er hakkında ise "B/17 F-3 Psikoseksüel Bozukluk" tanısı ile "Askerliğe Elverişli Değildir" kararı verildiğini de açıklayan Yılmaz, zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması ve vicdani reddin yasal hak olması konusunda ise yapılan herhangi bir çalışmanın mevcut olmadığını belirtti.

 

ZENNE FİLMİNDE DE İŞLENDİ

Askere gitmek istemeyen eşcinseller ya da transseksüellerin "çürüğe" ayrılabilmeleri için, cinsel eğilimlerini kanıtlamaları gerektiği iddiaları uzun süre tartışılmıştı. Bu konu en son Zenne filminde işlenmişti.

 

İddiayı, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, soru önergesiyle Bakan Yılmaz'a yöneltti.

 

'ASKERLİK YAPAR KOMANDO OLAMAZ'

Sebahat Tuncel, önergesinde şu ifadelere yer verdi, "Bu baskılara en güncel örnek; İstanbul'da Erkan Altay isminde bir vatandaşın askerliğe eşcinsel olduğu gerekçesiyle gitmek istememesi ve çürük raporu talep etmesi sonucu yaşanmıştır.

 

Haydarpaşa GATA'daki doktorlar, Erkan Altay'ın eşcinsel olması durumunu "psikoseksüel bozukluk" olarak tanımlamış ve bu kişiye "askerliğe elverişli, komando olamaz" raporu vermiştir. Erkan Altay, eşcinsel derneği olan Kaos GL'de muhabir olduğunu ve eşcinsellik üzerine üniversite bitirme tezi olduğunu belirtip, bu çalışmalarını göstermesine rağmen, kendisine "nevrotik, askere elverişli" raporu verildiğini belirtmiştir.

 

Farklı cinsel yönelimi olduğunu belirtip TSK'dan "çürük raporu" talep eden kaç kişi vardır? Bu taleplerin kaç tanesi olumlu sonuçlanmıştır? Talebi olumsuz sonuçlananlara hangi gerekçeler sunulmaktadır? Cinsel yönelimleri nedeniyle askerlikten muaf olmak isteyenlerden, hangi koşulların yerine getirilmesiyle "çürük raporu" verileceği söylenmektedir? Cinsel ilişkiye girdiği kişiyle çekilmiş fotoğraf veya videosunun istendiği doğru mudur? Doğru ise bu uygulamanın kaldırılması konusunda bir çalışmanız var mı? Cinsel yönelimi farklı olan bireylerin askerlikten muaf tutulması için bir çalışmanız var mı?"

 

Bakan İsmet Yılmaz, Sebahat Tuncel'in yazılı soru önergesine şöyle yanıt verdi:


UZMAN TABİP MUAYENE EDİYOR

Rahatsızlığını beyan eden veya rahatsızlığı ilgili birlik/kurum amirlerince tespit edilen personel uzman tabibin bulunduğu TSK asker hastanelerine sevk edilmektedir. Uzman tabibin muayenesi sonucunda TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne göre haklarında kesin işlem yapılması öngörülen personel sağlık kuruluna karar teklifi ile sevk edilmekte ve buradaki değerlendirme ile karar alınmaktadır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler