6 yaşında çocukla evlenilir diyen Nureddin Yıldız için karar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız hakkındaki "halkı kanunlara uymamaya tahrik" ve "suç işlemeye alenen tahrik etme" suçlarından şikayet üzerine açılan soruşturmayı tamamladı. Kararda, Nureddin Yıldız'ın avukatı ar

6 yaşında çocukla evlenilir diyen Nureddin Yıldız için karar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız hakkındaki "halkı kanunlara uymamaya tahrik" ve "suç işlemeye alenen tahrik etme" suçlarından şikayet üzerine açılan soruşturmayı tamamladı.
 
Kararda, Nureddin Yıldız'ın avukatı aracılığıyla sunduğu savunmasına yer verildi.
 
ERKEN YAŞTA EVLİLİĞE KARŞI ÇIKMIŞ!
 
Amacının erken yaştaki evlilik tehklikesine dikkat çekmek olduğunu savunan Yıldız, konuşmasında ihlal edilen hiçbir kanun maddesinin bulunmadığını öne sürdü.
 
Yıldız, “Erken yaştaki evlilikler İslam'a mal edilemez ve İslam, bu hususta yaş sınırı koymamakla birlikte erken evlilik mefhumuna kerahetle yaklaşır. Ancak ihbar dilekçesinde tam tersi bir anlatım sergilenmişti" ifadelerini kullandı.
 
"ÖLÜMCÜL TEHLİKE GETİRİR"
 
Yıldız, konuşmasında yer alan "Şeriatımızın evliliğe ruhsat vermesi, yaş sınırı olmadan küçük çocukların da evliliğine izin vermesi veya vekillerinin onları evlendirebileceğini söylemesi tavsiye niteliğinde değildir. Evliliği söz konusu oldu diyelim, bir kere böyle bir evliliğin sağlık açısından ölümcül tehlikeleri olacağı da belli bir şeydir. Yani 6, 7 yaşında bir kız çocuğunun veya 10 yaşındaki bir kız çocuğunun büyük bir adamın eşi olması beraberinde ölümcül tehlikeler getiriyor. Şeriatımız ölümcül tehlikeye rağmen böyle bir şeye izin mi veriyor? Hayır" sözlerini hatırlattı.
 
KARARDAN: KONUŞMANIN BÜTÜNÜ DEĞERLENDİRİLMEDİ
 
Takipsizlik kararında, konuşmanın içerisinden bazı sözcüklerin tek tek ele alındığı, bu sözcüklere olumsuz anlamları açısından bakıldığı, konuşma bütününün değerlendirme dışı tutulduğu vurgulandı.
 
"KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNÜNE GEÇİLDİ"
 
Kararda, "Program bir bütün olarak ele alındığında, erken yaşta çocukların evlendirilmesinin doğru olmadığının anlatıldığı, şeriat hükümlerine göre buluğ çağından önce de evlilik olabileceğini ancak istismarın önlenmesi için ulemanın evliliğe alt sınır getirmeyi uygun bulduklarını, mal ve cinsellik uğruna çocukların heder edilmemesi için küçük yaşta evliliklerin önüne geçildiğini belirttiği anlaşılmıştır" değerlendirmesine yer verildi.
 
"KOVUŞTURMAYA YER YOK"
 
Takipsizlik kararında, beyanların, Anayasa'nın "düşünce ve kanaat özgürlüğü", "düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü" dikkate alınarak, düşünce açıklamanın, bilgi vermenin ve eleştiri sınırlarının içerisinde kaldığı belirtilerek, "Beyanların açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunduğu ve nesnel bir açıklama ile desteklendiği, bu haliyle atılı suçların unsurları bakımından oluşmadığı anlaşıldığından Yıldız hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir" denildi.
Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız’ın 23 Ocak 2013'te, "Kadın Fıkhı Okulu'' isimli programda “küçük çocuklar evlenebilir” şeklindeki sözleri tepkilere neden olmuştu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem