40 general ve amirale terfi yok

 Bir yandan Suriye sınırında harbe hazırlık seviyesini yükselten TSK personeli, diğer yandan bir çok belirsizlik içerdiği için 4 Ağustos’ta açıklanacak YAŞ kararlarını bekleyecek. Dosyası kabarık Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki YAŞ’a, Genelkurmay

40 general ve amirale terfi yok

 

Bir yandan Suriye sınırında harbe hazırlık seviyesini yükselten TSK personeli, diğer yandan bir çok belirsizlik içerdiği için 4 Ağustos’ta açıklanacak YAŞ kararlarını bekleyecek.

 

Dosyası kabarık

 

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki YAŞ’a, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, TSK’nın orgeneral (2), korgeneral-koramiral (14), tümgeneral-tümamiral (23) ve tuğgeneral-tuğamiral (29) rütbelerinde toplam 68 muvazzaf subayının tutuklu olduğunu içeren kabarık bir dosya ile katılacak. Tutuklu olan general ve amirallerden 19’unun rütbe bekleme süresi bu yıl 30 Ağustos itibariyle dolmuş olacak. 21 general ve amiral ise 2010 ve 2011 yaz dönemi şûralarında uzatma aldıkları için tutuklu toplam 40 general ve amiralin durumu YAŞ’a gelecek. 40 general ve amiral, tutuklu oldukları için TSK’nın personel mevzuatı uyarınca terfi alamıyor. Ancak haklarında kesin bir hüküm bulunmadığından emekliye sevk edilemedikleri için temdit almalarının yolu açık oluyor. Bu yıl toplam 47 uzatma kadrosu bulunan TSK’da, “uzatma kadrosu”nu 40 tutuklu general-amiral dolduracağı için TSK “Kadro şişkinliği” ile karşı karşıya kalacak ve alttan gelen kadrolarda sıkışma olacak. Bu durumda, YAŞ’ta yeniden temdit alma ya da haklarında kesin hüküm olmamasına rağmen, sorunun, bazı general-amirallerin emekliye sevkedilerek mi aşılacağı merakla bekleniyor.

 

İşte 40 isim

 

Korgeneraller: İsmail Hakkı Pekin, Nejat Bek, Korkut Özarslan, Mehmet Eröz, Tevfik Özkılıç, Yurdaer Olcan (Karacı); Korcan Pulatsü, Ziya Güler (Havacı).

Tümgeneraller: Ahmet Yavuz, Gürbüz Kaya, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Berkay Turgut, Bekir Memiş, Fehmi Canan (Karacı), Beyazıt Karataş, Güngör Kurubaş (Havacı); Halil Helvacıoğlu (Jandarma). 

Tuğgeneraller: M. Ali Yıldırım, Kasım Erdem, Lokman Ekinci, Gökhan Gökay (Karacı); Mustafa İlhan (Havacı); Ali Aydın, Bulut Ömer Mimiroğlu (Jandarma). 

Koramiraller: Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç.

Tümamiraller: Mücahit Şişlioğlu, Cem Gürdeniz, Fikret Güneş.

Tuğamiraller: Abdullah Gavremoğlu, Ahmet Türkmen, İsmail Taylan, Nadir Hakan Eraydın, Serdar Okan Kırçiçek, Cem Aziz Çakmak, Levent Erkek, Mehmet Fatih Ilğar, Turgay Erdağ.

 

Komutanlar yerlerinde

 

YAŞ’ta, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile diğer kuvvet komutanları, durumları gündeme gelmeyeceği için yerlerini koruyacaklar. Emekliye ayrılacak tek orgeneral ise Harp Akademileri Komutanı Aslan Güner olacak. Güner’den boşalacak bir “or”luk rütbesine, bu yıl terfi alabilecekler listesinde görülen Lojistik Komutanı Korgeneral Ömer Necati Özbahadır, 8’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Galip Mendi, 2’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Raif Akbaş ile Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman’ın yükselebileceği belirtiliyor.

 

EDOK iddiası

 

Kulislerde, internet andıcı davasından hakkında yakalama kararı çıkan, ancak GATA’da tedavi altında tutulan Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) orgeneral H. Nusret Taşdeler’in yerine de atama yapılacağı konuşuluyor. EDOK Komutanlığı 1 yıldır vekaleten yürütülüyor. Tutuklamalar nedeniyle teamüller altüst olduğundan Deniz Kuvvetleri’nde tuğamiral rütbesinden tümamiralliğe yükselecek isim bulunamıyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler