4 farklı 'Türk'lük önerisi!

Siyasi partiler, Anayasa'nın 'Başlangıç' bölümüne ilişkin önerilerini dün TBMM Başkanlığı'na sundu. Önerilerde AK Parti 'Türk milleti', CHP 'Türk ulusu' ifadesini kullandı. MHP 'Türklük' vurgusunda ısrar ederken, BDP etnik kimliklerin Anayasaya yazılması

4 farklı 'Türk'lük önerisi!

Siyasi partiler, Anayasa'nın 'Başlangıç' bölümüne ilişkin önerilerini dün TBMM Başkanlığı'na sundu. Önerilerde AK Parti 'Türk milleti', CHP 'Türk ulusu' ifadesini kullandı. MHP 'Türklük' vurgusunda ısrar ederken, BDP etnik kimliklerin Anayasaya yazılması görüşünden geri adım atıp, 'Türkiye halkı' ifadesini kullandı. Partilerin 'Başlangıç' bölümü önerileri şöyle:

AK PARTİ: TÜRK MİLLETİ
AK Parti, "Her türlü ayrımcılığı reddeden, etnik ve dini farlılıklarımıza saygı duyarak birlikte yaşama arzusuyla hareket eden biz Türk Milleti..." dedi. AK Parti ilk maddelerde, Türkiye Cumhuriyeti'nin, 'demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti' olduğunu vurguladı ancak Atatürk milliyetçiliğine yer vermedi. AK Parti ayrıca ilk 3 maddenin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği ve inkılap kanunlarına ilişkin bir hükme de önerisinde yer vermedi. AK Parti, diğer partilerden farklı olarak yürütme yetkisinin de 'Başkan'a verilmesini önerdi.

CHP: TÜRKİYE AHALİSİ
CHP ise "Bin yıldır dostlukla yaşayan Anadolu'da buluşan kadim uygarlıkların mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti Ahalisi; Türk Ulusu adıyla; insan onuruna, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne, sosyal adalete, katılımcı ve çoğulcu demokrasi anlayışına dayalı laik Cumhuriyetin kurum ve kurallarını düzenleyen..." ifadelerini kullandı.

MHP: TÜRK MİLLETİ
MHP'yse, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde yapılan Kurtuluş Savaşı ile kurulan Türk Devleti'nin, ezelden beri hür yaşamış Türk Milleti'nin ve Aziz Türk Vatanı'nın ebediyen varlığı, bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü ve egemenliğin kayıtsız şartsız millete aidiyeti ilkeleri üzerinde inşa edilen bu Anayasa..." diye Türklüğe vurgu yaptı.

BDP: TÜRKİYE HALKI
BDP'yse "Biz Türkiye Halkı" ifadesini tercih etti. BDP ayrıca ilk maddelerde, "Devletin idari yapısı ademi merkezi sistem esasına göre düzenlenir. Devletin toprak bütünlüğüne dokunulamaz" önerisi getirdi. BDP'nin metninde, "Devletin resmi dili, Türkçe'dir. Tüm vatandaşların resmi dili öğrenme görevi ve hakkı vardır. Türkiye halkının kullandığı diğer ana diller bölge meclislerinin kararıyla ikinci resmi dil olarak kullanılabilir" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler