4 eski bakan için karar günü

Türkiye, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanla ilgili vereceği kararı bekliyor.4 aylık çalışma süresinin dolmasına 4 gün kala bakanlarla ilgili nihai kararını belirlemek için bugün toplanacak olan komisyon “Yüce Divan” kararını sonuca bağlayacak.

4 eski bakan için karar günü

Türkiye, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanla ilgili vereceği kararı bekliyor.

4 aylık çalışma süresinin dolmasına 4 gün kala bakanlarla ilgili nihai kararını belirlemek için bugün toplanacak olan komisyon “Yüce Divan” kararını sonuca bağlayacak. CHP ve MHP’li 5 üyenin görev yaptığı komisyonda, eski bakanlar için yapılacak Yüce Divan oylamalarının sonucunu AK Partili 9 üyenin tavrı belirleyecek. 8 oyla karar alacak komisyonda Yüce Divan kararının çıkabilmesi için en az üç AK Partili üyenin desteği gerekiyor.

HER BAKANA AYRI EL KALKACAK

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki iddiaları araştırmak üzere kurulan Soruşturma Komisyonu, bugün saat 14.00’te toplanacak. Toplantıda Yüce Divan oylaması yapılacak. Komisyonda her bakan ayrı oylanacak. Böylece bakanların biri ya da birkaçı hakkında Yüce Divan’a gönderme ya da göndermeme kararı çıkabilecek. Komisyonda HDP’li üyenin çekilmesi nedeniyle CHP’nin 4, MHP’nin AK Parti’nin ise 9 üyesi var. Yüce Divan kararının çıkması için 8 üyenin el kaldırıp ‘kabul’ oyu kullanması gerekiyor.

YARIN İKİ ÖNERGE DAHA GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Genel Kurulu’nda yarın da CHP’nin, Seviye Belirleme Sınavı’yla (SBS) ilgili yargı kararını uygulamadığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve “altın kaçakçılığına göz yumduğu” iddiasıyla da eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı hakkında verdiği soruşturma önergeleri ele alınacak.

NEYLE SUÇLANIYORLAR?

EGEMEN BAĞIŞ: Zarrab’ın otel kiralama girişimi, yakınlarına vize alınmasına aracılık etmek. Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

MUAMMER GÜLER: Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı sağlamak ve koruma polisi vermek. Zarrab’ın yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

ERDOĞAN BAYRAKTAR: Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda bazı işlemler gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Bu eylemler arasında şunlar yer aldı: Bazı menfaatler karşılığında kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmak. İmar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummak ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamak. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için aracılık etmek.

ZAFER ÇAĞLAYAN: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

"SORUŞTURMA KOMİSYONUNU VERECEĞİ KARARA SAYGILIYIZ"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, partisince Trabzon’da gerçekleştirilen Yerel Yönetimler 5’inci Bölge Toplantısı’nda konuştu. 17- 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin TBMM’de kurulan soruşturma komisyonunun bir karar vereceğini ve bu karara saygı duyacaklarını belirten Canikli, “Soruşturma Komisyonu bir oylama yapacak ve karar verecek. Komisyonun kararına aynen uyacağız. Şahsım olarak söylüyorum. Çünkü o komisyondaki arkadaşlarımın yetkinliğine, samimiyetine yüzde yüz inanıyorum. Bilgi ve belgelerin tamamı komisyon üyesi arkadaşlarımız tarafından görüldü, incelendi ve değerlendirildi. Samimiyetleri açısından da en ufak kuşku duymuyoruz. Dolayısıyla verilen karar bizim açımızdan geçerlidir ve doğrudur” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem