39 bombalı araç 19 canlı bomba...

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den flaş açıklamalar

39 bombalı araç 19 canlı bomba...
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli önemli açıklamalarda bulundu.

Canikli, "Fetullahçı Terör  Örgütü'yle (FETÖ) ilgili mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiği Sayın  Cumhurbaşkanımız tarafından bir kez daha ortaya konulmuştur. Bu mücadele  gerçekleştirilirken haksızlığa ve adaletsizliğe meydan, fırsat verilmemesi, bu  konuda gösterilen gereken hassasiyetin sürdürülmesi ve bu şekilde mağduriyetlere  fırsat verilmemesi yine Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ifade edilmiş ve  ayrıntılı bir şekilde FETÖ'yle mücadele konusunda bakanlıklarımızın yaptığı  çalışmalar ve gelinen nokta, alınan mesafe değerlendirilmiş ve irdelenmiştir."  dedi. 

Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı devam  ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, G20 Liderler Zirvesi'yle ilgili değerlendirme ve  görüşmelerin yapıldığını belirten Canikli, iç ve dış güvenlikle ilgili konuların  tüm yönleriyle değerlendirildiğini ifade etti.

Canikli, Çin'deki G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla  Türkiye'nin temsil edildiğini ve kendisiyle geniş bir heyetin toplantılara  iştirak ettiğini anımsatarak, Erdoğan'ın zirve süresince yoğun ve kapsamlı  görüşmelerde bulunduğunu ve zirveye katılan hemen hemen tüm ülkelerin devlet ve  hükümet başkanlarıyla birebir ikili görüşmeler yaptığını kaydetti.

Görüşmeler sırasında, İtalya, Fransa, Almanya ve Türkiye'nin  katılımıyla dörtlü zirve gerçekleştirildiğini dile getiren Canikli, Erdoğan'ın  ABD, Rusya, Çin, Kanada, Güney Afrika, Avustralya, Almanya ve Hindistan hükümet  ve devlet başkanlarıyla birebir görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

- "Ülkelerden beklentimiz kendilerine çok açık ifade edilmiştir"

Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu görüşmelerde özellikle terör, Suriye meselesi ve Türkiye'nin karşı  karşıya kaldığı 15 Temmuz darbe teşebbüsü ile ilgili ayrıntılı bilgilendirmeler  gerçekleştirilmiş ve bu ülkelerden beklentimiz kendilerine çok açık bir şekilde  ifade edilmiştir. Çünkü özellikle 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Batı  ülkelerinde ve genel olarak uluslararası alanda farklı bir algı oluşturma  çabaları farklı çevreler tarafından yoğun bir şekilde yürütülmektedir. Bu açıdan  olan bitenin bütün boyutlarıyla, bütün gerçekliğiyle anlatılması, aktarılması son  derece önemlidir. Özellikle Suriye konusu, mülteciler, göç meselesi ve Suriye'de  yaşananlar, Türkiye'nin de dahil olduğu bu son gelişmeler, bütün bunlar bu ülke  yetkililerine Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından aktarılmıştır."

- "AB hedefimizde herhangi bir değişikliğin olmadığı ifade  edilmiştir"

Görüşmelerde, Türkiye'nin temel uluslararası politik tercihlerinde  herhangi bir sapmanın olmadığı, bu yönde Türkiye'nin 15-20 yıl önce hangi  noktadaysa bugün de aynı noktada durduğunun da aktarıldığını dile getiren  Canikli, "Demokratik değerler, hukukun üstünlüğü, evrensel değerler, Avrupa  Birliği (AB) hedefine uyum, bağlılık bir kez daha bu çerçevede ilgililere  vurgulanmış, teyit edilmiş ve Avrupa Birliği hedefimizde herhangi bir  değişikliğin olmadığı ifade edilmiştir." dedi.

Canikli ayrıca, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız, hükümetimizin ekonomiyle ilgili olarak aldığı ve  özellikle üretimi, ihracatı, istihdamı teşvik edecek, bölgesel dengesizlikleri  ortadan kaldıracak adımlarla ilgili takdirlerini ifade etmişler ve bu  çalışmaların devam etmesi noktasındaki talimatını da iletmişlerdir. Özellikle  altyapı, üstyapı yaptırımlarının devamı ve vatandaşa doğrudan dokunacak, onları  doğrudan ilgilendirecek sağlık, eğitim yatırımları başta olmak bunlarla ilgili bu  çalışmaların devamı noktasında Sayın Cumhurbaşkanımızın bir kez daha talimatları  Bakanlar Kurulu'na iletilmiştir. Özellikle altyapı, üstyapı yaptırımlarının  devamı ve vatandaşa doğrudan dokunacak, onları doğrudan ilgilendirecek sağlık,  eğitim yatırımları başta olmak üzere bunlarla ilgili bu çalışmaların devamı  noktasında Sayın Cumhurbaşkanımızın bir kez daha talimatları Bakanlar Kurulu'na  iletilmiştir.

Fetullahçı Terör Örgütü'yle ilgili mücadelenin kararlılıkla  sürdürülmesi gerektiği Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bir kez daha ortaya  konulmuştur. Bu mücadele gerçekleştirilirken haksızlığa ve adaletsizliğe meydan,  fırsat verilmemesi, bu konuda gösterilen gereken hassasiyetin sürdürülmesi ve bu  şekilde mağduriyetlere fırsat verilmemesi yine Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından  ifade edilmiş ve ayrıntılı şekilde FETÖ'yle mücadele konusunda bakanlıklarımızın  yaptığı çalışmalar ve gelinen nokta, alınan mesafe değerlendirilmiş ve  irdelenmiştir."

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "15 Ağustos-7  Eylül tarihleri arasında bölücü terör örgütüyle mücadele çerçevesinde 13,1 ton  amonyum nitrat ele geçirilmiş, 339 adet patlayıcı yapımında kullanılan tüp ele  geçirilmiş ve 129 el yapımı patlayıcı bulunarak imha edilmiştir." dedi. 

Toplantıda diğer terör örgütleriyle ilgili olarak mücadele konusunda  gelinen nokta ve atılan adımların ayrıntılı şekilde değerlendirildiğini belirten  Canikli, özellikle bölücü terör örgütüyle mücadelede de kuvvetli kararlılığın bir  kez daha teyit edildiğini aktardı.

Canikli, bölücü terör örgütüyle mücadele çerçevesinde, 15 Ağustos-7  Eylül tarihleri arasında 12 farklı noktada orta ölçekte operasyonların  gerçekleştirildiğini ve hala devam ettiğini vurgulayarak, bu çerçevede söz konusu  tarihlerde Kars, Bingöl, Tunceli, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari ve Ağrı'nın  çeşitli bölgelerindeki operasyonların yapıldığı bilgisini paylaştı.

Son derece başarılı sonuçların elde edildiğini, bölücü terör örgütünün  buradaki yuvalanmaları ve mesken tutmalarının, buralardan yola çıkarak Türkiye  içlerine yönelik operasyon gerçekleştirmelerinin hemen hemen ortadan  kaldırıldığına dikkati çeken Canikli, şöyle devam etti:

"Bu bölgelerden bazıları uzun yıllardan beri operasyon yapılmayan  bölgelerdir. Şu an itibarıyla Türkiye içerisinde operasyon yapılmayan hemen hemen  hiçbir bölge kalmamıştır. Bunların bir kısmı tamamlanmış, bir kısmıyla ilgili  operasyonlar ve çalışmalar devam etmektedir. Bu mücadele çerçevesinde kamuoyuyla  paylaşılmayan datayları paylaşmak istiyorum.

15 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında bölücü terör örgütüyle mücadele  çerçevesinde 13,1 ton amonyum nitrat ele geçirilmiş, 339 adet patlayıcı yapımında  kullanılan tüp ele geçirilmiş ve 129 el yapımı patlayıcı bulunarak imha  edilmiştir. Yine aynı faaliyet kapsamında bugüne kadar güvenlik güçlerimizin ve  istihbarat birimlerimizin yaptığı çalışmalar neticesinde 229 tane önemli olay  engellenmiştir. Bu olayların 155 tanesi patlayıcıların engellenmesi, 39 tanesi  bombalı araç patlatma teşebbüsünün engellenmesi, 19 tane canlı bomba hadisesinin  engellenmesi ve 24 olay da eylem yapma hazırlığındaki örgüt mensuplarının ele  geçirilmesi şeklinde ortaya çıkmıştır."

Canikli, kamuoyuna maalesef üzücü sonuçlarıyla ortaya çıkan  hadiselerin yansıdığını ama gerçekleşenden çok daha fazlasının güvenlik  güçlerinin aldığı tedbir ve yaptığı çalışmalarla önceden engellediğinin altını  çizdi.

- "Harekatın temel amacı ülkenin sınır güvenliğinin sağlanmak"

Canikli, 24 Ağustos'ta saat 04.00'te Suriye içerisinde başlayan Fırat  Kalkanı Harekatı'na işaret ederek, harekatın temel amacının ülkenin sınır  güvenliğinin sağlanması olduğunu söyledi.

Bu durumun uluslararası hukukun Türkiye'ye verdiği hakkın kullanılması  çerçevesinde yürütüldüğünü ifade eden Canikli, son 1-1,5 ayda Suriye  topraklarından Türkiye'ye yönelik olarak bir top atışı, 27 havan atışı ve iki  roket atışının gerçekleştirildiğini, 21 vatandaşın hayatını kaybettiğini  anımsattı.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın temel amacının, Türkiye topraklarına  yönelik saldırıların engellenmesi ve hudut güvenliğinin sağlanması olduğunu ifade  eden Canikli, şöyle devam etti:

"2015 ve 2016 yıllarında sınırlarımızdan 62 değişik ülkeden, bin 449  yabancı savaşçı Türkiye-Suriye hududunda yakalanmıştır. Bütün bunlar böyle bir  operasyonun yapılmasını zaruri hale getirmiş ve Türkiye de uluslararası hukuktan  doğan bu hakkını kullanarak, sınır güvenliğini sağlamak amacıyla bu operasyonu  başlatmıştır.

Aynı zamanda DEAŞ terör örgütü ve diğer terör örgütlerine yönelik bu  harekat başlatılmıştır. Birleşmiş Milletler kararları, DEAŞ ile mücadele  konusunda ilgili ülkelere sorumluluk da yüklemektedir. Bu çerçevede koalisyon  harekatına katkı sağlamadır. Temel amaç olmamakla birlikte temel hedef, sınır  güvenliğinin sağlanması ve başta DEAŞ olmak üzere terör örgütleriyle mücadele ama  bunun yanında; Suriyeli göçmenlerin kendi topraklarına ve ülkelerine dönmelerini  sağlamak amacıyla uygun ortam oluşturmaktır."

- "Önümüzdeki pazartesi gününe kadar su verilecek"

Canikli, şu anda Türkiye'de uzun yıllardan beri konaklayan Cerablus  orijinli Suriyelilerin, bu bölgeye dönmeye başladıklarına değinerek, "Şu anda  bunlarla ilgili tespitler yapılıyor. Suriye ile ilgili sıkıntılar başlamadan önce  o bölgede yaşayan insanların ve şu anda Türkiye'de ikamet eden Suriyelilerin bu  bölgeye göçü ya da yerleştirilmesi noktasında teşvik ediyoruz. Bu yerleşim  olduktan sonra bir müddet onlar desteklenmeye devam edilecek. Orada sistem  tamamen oturana kadar devam edecek. Bununla ilgili gerekli altyapı ve  ihtiyaçların giderilmesi çalışmaları da devam ediyor. Cerablus'a önümüzdeki  pazartesi gününe kadar su verilecek, cumartesi gününe kadar da enerji ihtiyaçları  karşılanmış olacak." diye konuştu.

Harekat yapılırken Türkiye'nin gözettiği hususlara da değinen ve bunun  başında sivillerin korunmasının geldiğinin altını çizen Canikli, bunun için  gereken her türlü hassasiyetin gösterildiğini vurguladı.
  
Canikli, "Zaman zaman içeride ve dışarıda kamuoyuna yansıyan o  bilgiler, kesinlikle doğru değildir ama ona rağmen bu tür iddiaları da ciddiyetle  araştırıyoruz. Yani sivillere yönelik olarak bu çalışmalar sırasında herhangi bir  zarar gelme ihtimalini engellemek için her türlü tedbiri alıyoruz." dedi.

Suriye devletinin toprak bütünlüğünün korunmasına riayet edildiğini  dile getiren Canikli, bunun önceliklerinin arasında bulunduğunu ve son derece  önemli olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem