33 idama soruşturma

 İdam kararlarının arkasında dönemin Yargıtay Ceza Kurulu'nun baskıları olduğunu söyleyen Karadeniz, "Bizden önceki mahkeme heyetinin aldığı kararların birçoğuna katıldık. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 'daha fazla ceza' isteğine direnemedik." demiş

33 idama soruşturma

 

İdam kararlarının arkasında dönemin Yargıtay Ceza Kurulu'nun baskıları olduğunu söyleyen Karadeniz, "Bizden önceki mahkeme heyetinin aldığı kararların birçoğuna katıldık. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 'daha fazla ceza' isteğine direnemedik." demişti. Bu sözlerini mercek altına alan komisyon, önemli detaylara ulaşmaya çalışacak. 28 Şubat Alt Komisyonu Sözcüsü, Çankırı Milletvekili İdris Şahin, "Karadeniz, çok kritik isim. Davet edeceğiz." dedi.

 

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Meclis'in kapanmasıyla birlikte ara verdiği çalışmalarına yeniden başlıyor. Bu kapsamda özellikle 28 Şubat postmodern darbe süreci ve 27 Nisan e-muhtırasıyla ilgili kritik isimlerle görüşme yapacak. Görüşmeler 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel ile Komisyon Sözcüsü ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin önderliğinde yürütülüyor. Komisyon, yeni araştırma döneminde çok kritik kararlara imza atmış olan bir mahkeme başkanını dinleme kararı aldı. Bu isim 1993 yılında 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Madımak olaylarının sanıklarını yargılayan dönemin Ankara 1 No'lu DGM'nin başkanı Orhan Karadeniz. Hizbullah davasından Neşter operasyonu ve Danıştay saldırısına kadar Türkiye'nin en önemli davalarına bakan Hakim Karadeniz'in komisyon tarafından dinlenme isteğinin en başında Madımak yargılamaları geliyor. Orhan Karadeniz, olaylarla ilgili 33 sanığı idam cezasına mahkûm ederken 4 sanığı 20'şer yıl, 1 sanığı 15 yıl, 27 sanığı 7 yıl 6'şar ay, 2 sanığı 5'er yıl ağır, 1 sanığı ise 2 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Karadeniz'in yıllar sonra gelen itirafları ise Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun dikkatini çekti.

 

Orhan Karadeniz, verilen idam kararlarının arkasında dönemin Yargıtay Ceza Kurulu'nun baskıları olduğunu söylemiş ve, "Bizden önceki mahkeme heyetinin aldığı kararların birçoğuna katıldık. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 'daha fazla ceza' isteğine direnemedik." ifadelerini kullanmıştı. Karadeniz'in bu sözlerini mercek altına alan komisyon, yargılamaya ilişkin önemli detaylara ulaşmaya çalışacak. Karadeniz'e kısa sürede davetiye gönderilecek. Orhan Karadeniz'in baktığı kritik davalardan bazıları şunlar: Madımak, Beyaz Enerji, Hizbullah, Akın Birdal suikastı, Neşter operasyonu, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy cinayetleri, Danıştay saldırısı, Cumhuriyet gazetesine saldırı.

 

Zaman'a konuşan 28 Şubat Alt Komisyonu Sözcüsü ve Çankırı Milletvekili İdris Şahin, "Orhan Karadeniz, çok kritik bir isim. Dönemin Ankara 1 No'lu DGM'nin başkanıydı. Çok önemli davalara baktı. Madımak olaylarıyla ilgili 'Yargıtay'ın bozma kararları doğrultusunda 33 kişiyi idamla yargılamak zorunda kaldık.' şeklinde ifadelerde bulundu. Bu, bir hakimin vicdan sesiyle haykırışıdır. Davet edeceğiz ve dinleyeceğiz." diye konuştu.

 

Ecevit'in tedavi süreci mercek altına alınıyor

28 Şubat Alt Komisyonu ilginç bir olayı araştırmaya hazırlanıyor. Komisyon merhum başbakanlardan Bülent Ecevit'in tedavi sürecini mercek altına almaya karar verdi. Bilindiği gibi Ecevit'in tedavisini üstlenen Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Ünivesitesi'nde yanlış tedavi uygulandığı iddia edilmişti. Bu kapsamda ilk olarak Ecevit'i gizlice tedavi eden doktor Mücahit Pehlivan, koruma müdürü Recai Birgün ve o dönemde Ecevit'in sağ kolu olan Hüsamettin Özkan dinlenecek. Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal yargılanma sürecinde olduğu için şu anda dinleme kararı alınmadı.

 

Komisyon şimdiye kadar 28 Şubat postmodern darbeyle ilgili Ankara ve İstanbul'da Türk siyaset tarihinin önemli isimleri ile dönemin askeri yetkililerini dinlemişti. Bunların başında eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski bakanlar Güneş Taner, Yalım Erez ve Hasan Ekinci, eski TBMM Başkanı Mustafa Kalemli ile 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanı olan İsmail Hakkı Karadayı geliyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler