327 yıl sonra gelen ezan

Eger (Eğri) Kalesi’nde düzenlenen “Osmanlı Döneminde Eger’de Hayat” isimli konferansa davet edilen Türkiye’nin Macaristan Büyükelçiliği Dinişleri Ataşesi Hüseyin Ersoy, 16. yüzyılın sonunda inşa edilen 40 metre yüksekliğinde ve 97 merdivenli minareden eza

327 yıl sonra gelen ezan

Eger (Eğri) Kalesi’nde düzenlenen “Osmanlı Döneminde Eger’de Hayat” isimli konferansa davet edilen Türkiye’nin Macaristan Büyükelçiliği Dinişleri Ataşesi Hüseyin Ersoy, 16. yüzyılın sonunda inşa edilen 40 metre yüksekliğinde ve 97 merdivenli minareden ezan okudu. 1596 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun vilayeti olan Eger Sancağında inşa edilen Kethüda caminin 1687 yılı sonunda Avusturya İmparatorluğu’na geçmesiyle birlikte cami bölümü yıkılmış, ancak minare günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştı.

Bu tarihi minareden ezan okuyan Hüseyin Ersoy, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminde Eğri sancağı olan tarihi bir şehir Eger Kalesi’nde düzenlenen konferansa katıldıklarını ardından ise tarihi Kethüda Camisi’nin minaresinden Macar yetkililer tarafından verilen izin ile Ezan-ı Muhammedi’yi okuduğunu söyledi. Ersoy, “400 yıl önce yapılmış minarede, şerefede bu duyguyu yaşamak ve tatmak tarifsiz bir duygu. Bu izni veren, bu anlayışı gösteren yerel yetkililere, din büyüklerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Eger şehrinde geçtiğimiz yıl kurulan Cebeci Osmanlı-Türk Kültür Derneği Başkanı ve bir Bektaşi sevdalısı olan Gergely Pap ise kurdukları dernek ile Osmanlı’nın yaşam kültürünü Eger ve çevresinin yanı sıra tüm Macaristan’a tanıtmak için gayret ettiklerini kaydetti. Gerçek ismi Gergely, Türk ismi ise İbrahim olan Gergely Pap, 2014 yılı içinde Türk dostu Tamas Soos ile birlikte ikinci kez Osmanlı konferansı düzenlediklerini, Macar halkının Osmanlı’ya büyük ilgi duyduğunu söyledi.

MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, bu konferansı düzenleyen Tamas Soos ve ekibine ve kendilerini hoşgörüyle karşılayan bütün Macar halkına çok teşekkür ettiklerini açıkladı.

Yurt Dışı Vatandaşlar ve Akraba Topluluklar Macaristan Delegesi Suat Karakuş ise, semineri düzenleyenlere teşekkür ettiklerini, ata yadigarı olan bu bölgelerde Osmanlı’nın yaşayış tarzını ve halkla ilişkilerini seminerde anlatıldığını, öte yandan Hüseyin Ersoy hocanın uzun yıllar sonra okuduğu Ezanın herkesi duygulandırdığını, buradaki halkın, yöneticilerin bir yerde hoşgörüsünü gösterdiği için herkese teşekkür ettiğini belirtti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler