3. Köprünün İsmi Belli Oldu

 İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun temeli bugün atılıyor. Törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor. Garipçe'de yapılan temel atma törenine Cumhurbaşkan

3. Köprünün İsmi Belli Oldu

 

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun temeli bugün atılıyor. Törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.
 
Garipçe'de yapılan temel atma törenine Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan kol kola geldi.
 
DÜNYADA İLK
 
İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprü, 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması dolayısıyla 59 metre tabliye genişliğiyle teknik özellikleri bakımından dünyanın ilk köprüsü olacak.
 
Başbakan Erdoğan açılış töreninde konuştu:
 
Diyor ki Fatih; Hüner bir şehir büyad etmektir. Reaya kalbini abad etmektir. Cihanı titreten cihan devleti Osmanlı'ya sultanlık eden Fatih Sultan Mehmet asıl hünerin şehirler imar etmek olduğunu söylemişti.
 
Gerek Fatih, gerek ondan sonra gelen idareciler, başta İstanbul olmak üzere, çok büyük eserler inşa ettiler. Biz de tarihimize eserler bırakmaya devam ediyoruz. Bugün İstanbul'un fethinin 560. yıldönümüde sizin huzurunuzda bir kez daha tarih yazıyor, dev bir projeye imza atıyoruz.
 
Edirne'de Selimiye'den İstanbul'da Süleymaniye'ye var olduğu tüm coğrafyada Osmanlı halkın kalbini abad edecek kalıcı eserler bırakmıştı. Bizler geçmişimizden aldığımız ilhamlarla tarih yazmaya, tarihi eserler bırakmaya devam ediyoruz. İstanbul'da 7 tepeye 7 önemli eser adıyla, bugünün İstanbul'una artık bu 7 eser yetmez.
 
Bir tanesi şimdi temelini atmaya hazırlandığımız, kendisini kısa bir zaman içerisinde göreceğimiz köprü. Biraz sonra Cumhurbaşkanımız bununla ilgili sürprizini size açıklayacak.
 
AĞIR VASITALAR GÖRMEYECEKSİNİZ
 
Artık İstanbul'umuzun içerisinde ağır vasıtalar göremeyeceğiz. Ağır vasıtalara alternatif yol burası olacak. Bu köprü aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Boğaziçi ve FSM köprülerinin ardından bu muhteşem şehire üçüncü bir gerdanlığı takıyoruz. Şimdiden tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.
 
3. HAVALİMANI
 
Tabi kısa bir süre önce ihalesini yapmış olduğumuz 3. havalimanı yılda yüz milyon insan kapasiteli bu havalimanı dünyanın kendinden çok bahsedeceği bir havalimanı olacak. Bazıları bilmiyor. Ağzı olan konuşuyor. Bu havalimanı nereden yapılıyor haberi yok. Şu kadar ağaç kesiliyor falan deniyor.
 
Adeta savaştan çıkmış bir coğrafyada yapılıyor. Şimdi orada bir modern proje hayata geçerken İstanbul'un şu anda mevcut havalimanı ihtiyaca cevap vermiyor. İnişlerdeki kalkışlardaki gecikmeler nendiyle şikayet dinliyoruz. Şimdi yapılacak havalimanıyla artık bu tür beklentilerin olmayacağı bir havalimanına kavuşuyoruz. Milletimiz olarak siz kazanıyorsunuz.
 
BUNLARIN AKLI ALMAZ
 
Bakın şimdi Marmaray 29 Ekim'de açılıyor. Hamdolsun bunu inşaa etmek de bizlere nasip oldu. Onun hemen güneyinde iki tane tüp. Oradan da yine otomobiller geçecek. Bunların aklı bu tür yatırımları alır mı ya? Almaz. Alsa zaten bu zamana kadar bunları onlar yapardı.
 
TAKSİM GEZİ PARKI
 
"Birileri gitmiş Gezi Parkı'nda protesto gösterisi yapıyor. Ne yapıyorsanız yapın, biz orayı tarihi dokuya uygun hale getireceğiz. Diktiğimiz ağaç miktarı, 10 yaş grubu üzeri, 5 yaş grubu üzeri, 3 yaş grubu üzeri olmak üzere, yaklaşık 2.5 milyardır."
 
MARMARAY
 
İstanbul'a kazandıracağımız her proje Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracaktır. Biz büyük bir milletiz. Biz dünyaya Süleymaniye'den, Topkapı surlarından bakıyoruz. İşte asrın projesi Marmaray bitmek üzere. İnşallah 29 Ekim'de Marmaray'ın açılışını yapacağız.
 
29 MAYIS 2015 PAZARLIĞI
 
Sayın Cumhurbaşkanım müsade ederse müteahhit firmayla ufak bir pazarlık yapmak istiyorum.
 
Artık bugün parayla ilgili pazarlık yapmayacağız. Yapacağımız pazarlık başka. (Müteahhit firma temsilcileri kürsüye çıktı)...
 
Erdoğan; Süreyle ilgili pazarlık yapmamız gerekiyor. Ben inanıyorum ki firmalar azmederse 29 Mayıs 2015'e bu projeyi yetiştiriler.
Müteahhit firmalar; Sayın Başbakan'ın siz ne arz ederseniz o olur.
 
Biz de kolaylaştırıcı anlamda elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. İnşallah 2 yıl sonra açılış töreninde bir arada olma arzusuyla hayırlı olsun diyorum. Allah yar yardımcımız olsun.
 
3. KÖPRÜNÜN İSMİNİ Abdullah Gül AÇIKLADI
 
3. köprünün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler