29 saniyede bir trafik kazası oluyor

 Akdur, 2010 yılında yapılan hesaplamalara göre ise Türkiye'de her 29 saniyede bir trafik kazası yaşandığını söyledi. Türkiye'de 1970-2009 yılları arasında 10 milyon 798 bin trafik kazası yaşandı. Bu kazalarda 207 bin kişi öldü, 3 milyon 245 bin kişi de y

29 saniyede bir trafik kazası oluyor

 

Akdur, 2010 yılında yapılan hesaplamalara göre ise Türkiye'de her 29 saniyede bir trafik kazası yaşandığını söyledi. Türkiye'de 1970-2009 yılları arasında 10 milyon 798 bin trafik kazası yaşandı. Bu kazalarda 207 bin kişi öldü, 3 milyon 245 bin kişi de yaralandı.

 

Türkiyede yaşanan trafik kazalarının bir halk sağlığı problemi haline geldiğini ifade eden Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, 2003 yılında Türkiye genelinde enfeksiyon sebebiyle bütün hastanelere 214 bin 47 kişinin başvurduğunu, bunlardan 2 bin 766 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Akdur, "Aynı yıl sadece tkrafik kazalarında 3 bin 959 kişi öldü." dedi. Trafik kazalarında yaşanan sıklığın tifo, paratifo, dizanteri, kızıl, polio ve viral hepatit gibi ciddi sonuçlu enfeksiyonların sıklığından yüksek olduğunu dile getiren Akdur, bu veriler ışığında Türkiye'de trafik kazalarının önemli ve öncelikli bir halk sağlığı meselesi olduğunu vurguladı.

 

'TÜRKİYE'DE SADECE KAZA YERİNDEKİ ÖLÜMLER SAYILIYOR'

 

Bilinenin aksine Türkiye'nin, trafik kazaları açısından Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile kıyaslandığında genel görünümün aleyhine olmadığını ifade eden Akdur, "AB ülkelerinde trafik kazalarından ölümlerin nüfusa oranı yüzbinde 5 ile 15 arasında değişirken Türkiye, yüzbinde 6 ile bu sınırlar içinde yer alıyor ancak Türkiye'deki ölüm sayılarının sadece kaza mahallindeki ölümleri kapsaması, bu kıyaslamaları anlamsız hale getiriyor." dedi.

 

Türkiye'de trafik kazalarında yaralanma ve ölüm oranının yüksek olduğunu aktaran Akdur, "Yıllarla birlikte trafik kazası ölümlerinde göreceli bir azalma gözleniyor. Bu azalma yanıltıcı olabilir, çünkü olay yeri dışındaki ölümler kayıtlarda görünmüyor. Daha kesin bir yorum yapabilmek için hastane ölümlerinin de mutlaka kayıt altına alınması ve olay yeri verileri ile birleştirilmesi gerekiyor. Türkiye'deki trafik kazalarının daha ayrıntılı bir analizinin yapılabilmesi için polis bölgesi ile jandarma bölgesi kayıtları ve yayınlarının aynı standarta getirilmesi ve birleştirilmesi gerekir." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler