25 Şehit için ŞOK KARAR!

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu ve sekizi asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposundaki patlamayla ilgili davada yargılanan komutanların tutuklanması için ailelerin üst mahkemeye yaptığı başvuruya ret kararı çıktı. Gölcük Donanma Komutanlığı

25 Şehit için ŞOK KARAR!
Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu ve sekizi asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposundaki patlamayla ilgili davada yargılanan komutanların tutuklanması için ailelerin üst mahkemeye yaptığı başvuruya ret kararı çıktı.
 
Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi, davaya müdahil olan şehit ailelerinin, müşteki sanıkların tutuklanmaması kararına itiraz hakkı olmadığını gerekçe göstererek usulden reddetti. Şehit ailelerinin, üst mahkemenin yanısıra Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Abidin Ünal ve askeri savcıya, sanıkların tutuksuz yargılanması kararına itiraz için müracaatı da kabul edilmedi. Askeri savcılık başvuruyu reddederken komutanlık işleme bile almadı.
 
MAHKEMEYE GÖRE SAKINCASI YOK 
 
Sanıklar dönemin Afyonkarahisar 4. Mühimmat Bölge Komutanı Kıdemli Albay Veysel Özbay, 41. Mühimmat Bölük Komutanı Binbaşı Ali Duran ve Birlik Komutanı Üsteğmen Tuncay Aydın'ın tutuksuz yargılandığı dava, Eskişehir 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 18 Haziran 2013'te başladı. İlk duruşmada Özbay ve Duran'ın ifadelerini dinleyen mahkeme heyeti, davayı 31 Temmuz 2013'e erteledi. Sanıkların suçu birbirlerine attığı duruşma sonunda, şehit aileleri ve avukatlarının askeri mahkemenin taraflı davrandığını ileri sürerek yaptığı redd-i mahkeme ile halen görev başında olan ve tutuksuz yargılanan üç sanık subayın tutuklanması talepleri reddedildi.
 
Mahkeme, suç delillerini karartma, suç vasfının değişebileceği ve kaçma şüpheleri olmadığından, sanıkların tutuklu yargılanmaları talebini reddetti. Bu karara sert tepki gösteren şehit aileleri, konuyu üst mahkemeye taşıdı. Ailelerin avukatları, Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne dilekçeyle başvurarak, sanıkların görevden alınıp tutuklanmaları talebinde bulundu. Başvuruda suçun işleniş şekli, şehit sayısının fazlalığı ve 13 milyon lira gibi büyük bir maddi zarar olmasına rağmen sanıkların görev başında bulunması ve tutuksuz yargılanmalarının kamu vicdanını sızlattığı, şehit ailelerinde infiale sebep olduğu vurgulandı. Ayrıca şehit aileleri, Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanı Ünal ve askeri savcıya, sanıkların tutuklanma kararına üst mahkemeye itiraz etmeleri için başvurdu ancak hiçbirinden bekledikleri cevabı alamadılar.
 
"KARARA ÜZÜLDÜK"
 
Şehit ailelerinin avukatlarından Altan Ulutaş, üst mahkemeden sanıklar için tutuklanma kararı çıkar diye ümit ettiklerini ancak başvurularına beklenen cevabın verilmediğini söyledi. "Üst mahkemenin kararına üzüldük." diyen Av. Ulutaş, suçun işleniş şekli, şehit sayısının çokluğu gibi ağır suçlama ve 13 milyon liralık maddi zarara rağmen sanıkların tutuksuz yargılanmasının, şehit yakınlarında infiale sebep olurken kamu vicdanını da sızlattığını kaydetti.
 
"KOMUTAN VE ASKERİ SAVCININ, SANIKLARIN TUTUKLANMAMA KARARINI İTİRAZ HAKKI VARDI"
 
Üst mahkemenin yanısıra Ünal ve askeri savcıya, itiraz etmeleri için dilekçe verdiğini hatırlatan Ulutaş, "Askeri Ceza Kanunu'na göre kuvvet komutanı ve askeri savcı da tutuklamama kararına itiraz edebilir. Bu nedenle Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Abidin Ünal ile askeri savcıya, askeri mahkemenin verdiği tutuksuz yargılama kararına karşı bir üst mahkemeye itiraz etmeleri için de dilekçe verdim fakat savcılık başvurumuzu reddetti. Komutanlık ise başvurumuzu işleme almadı, bize geri bile dönmedi. Oysa komutanlık ve savcılık, sanıkların tutuklanmama kararı için itiraz edebilirlerdi, bu hakları mevcut." ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler