25 milyon dolarlık uçağı bu füzeyle vuruldu

Türkiye sınırı ihlal eden Rus SU-24 bombardıman uçağı, Türk F-16'ları tarafından 'AIM-9X Sidewinder' füzesi kullanılarak düşürüldü. Sidewinder füzesi, Türk Hava Kuvvetleri envanterine ilk defa 1960'lı yıllarda girdi. O dönemde F-5A ile F-104G modeli savaş

25 milyon dolarlık uçağı bu füzeyle vuruldu

Türkiye sınırı ihlal eden Rus SU-24 bombardıman uçağı, Türk F-16'ları tarafından 'AIM-9X Sidewinder' füzesi kullanılarak düşürüldü. Sidewinder füzesi, Türk Hava Kuvvetleri envanterine ilk defa 1960'lı yıllarda girdi. O dönemde F-5A ile F-104G modeli savaş uçaklarında kullanıldı. Daha sonra gelişmiş modelleri envantere girdi. Son olarak da F-16'larda kullanılmak üzere en gelişmiş modeli olan ve 'ölümcül füze' adı verilen AIM-9X alındı. Füzede, kızıl ötesi enerji yayan kaynakları tespit eden bir algılayıcı bulunuyor.

Hedef bulunduğunda sinyaller, magnezyum-florid cam yüzeyin arkasında alıcılara ulaşıyor. Bu bilgi daha sonra füzenin yön kanatçıklarına iletilerek füzenin yön kumandalarına veriliyor. Bu sistemin en ölümcül yanı, iki değişik dalga boyunda da işlem yapabilmesi olarak gösteriliyor. Baş kısım hem kısa, hem de orta dalga boylarındaki kızıl ötesi ışınları tespit edebiliyor. 85 kilo ağırlığındaki füzenin değeri yaklaşık 100 bin dolar. Menzili ise 26 kilometre. Kısa menzilli, havadan havaya füze olarak kullanılıyor.

1448433689202.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler