205 bin askere erken terhis yolu

Türkiye günlerdir "tek tip" ya da "eşit süreli" askerliği konuşuyor. Kışlada heyecan sürerken konuyla ilgili geçtiğimiz hafta önemli bir gelişme yaşandı.Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay'ın hazırladığı taslak konusunda Başbakan Recep

205 bin askere erken terhis yolu

Türkiye günlerdir "tek tip" ya da "eşit süreli" askerliği konuşuyor. Kışlada heyecan sürerken konuyla ilgili geçtiğimiz hafta önemli bir gelişme yaşandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay'ın hazırladığı taslak konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a brifing verdi. Söz konusu taslakta uzun dönem askerlik süresi 12 aya çekildi, ancak üniversite mezunlarının kışla süresi 8 aya çıkartıldı. Başbakan 12 ayı kabul ederken kısa dönem askerliğin 8 aya çıkarılmasına itiraz etti. Peki Genelkurmay'ın hazırladığı bu taslak yürürlüğe girerse neler olacak?

İşte o sorunun yanıtı:

Uzun dönem 12 aya inerse, şu anda bir yılda 4 kez olan "celp" dönemi, ikiye inecek. Biri yılbaşında, diğeri de 6. ayda olmak üzere iki celpte asker alınacak. Düzenleme Kasım ayında çıkarsa, silah altındaki 205 bin asker anında terhis edilecek. Bu terhislerin büyük bölümü Güneydoğu'dan olacak. Dolayısıyla eksilen askerlerin yerinin doldurulabilmesi için Ocak ayında yeniden celp çıkarılarak yeni asker alımı gerçekleştirilecek.

YEDEK SUBAYLIĞA DEVAM

Askerin çalışmasında yedek subaylık uygulamasının devam ettirilmesi de yer alıyor. Genelkurmay, "doktor", "veteriner" ve "bilgisayar mühendisleri"nin tümünü yedek subay olarak askere alacak. "Avukat" ve "inşaat mühendislerinin" de 'bir kısmı' yedek subay olarak görev yapabilecek. Ancak 12 aylık süre, öğretmenlerin "öğretmen asker" olarak görevlerini sürdürmelerini riske atacak.

PROFESYONEL ASKERE OYAK DESTEĞİ GELDİ

Terörle etkin mücadele için 6 tugayda tamamlanan, 4 tugayda da devam eden profesyonel orduya Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) da destek verdi. Profesyonel ordunun ana kaynağı olan uzman erbaşlığı özendirmek için Genelkurmay Başkanlığı ve hükümetin yaptığı kanun değişikliklerinin yanı sıra OYAK'ta da yeni bir sisteme geçildi.

3 KATINA ÇIKACAK

Buna göre OYAK, 45 yaşına geldikleri için ordudan ayrılmak zorunda kalanların üyeliklerini donduracak. Söz konusu ordu mensupları memuriyete döndükleri takdirde ara vermemiş gibi aidat kesintisine devam edecek. Böylece 10 yıldan az primleri olduğu için kar payından yoksun kalacak olan uzman erbaşların yaşayacakları mağduriyetin önüne geçilecek. 9 yıllık bir uzman erbaş emekli olduğunda OYAK'tan yaklaşık 8 bin TL para alıyordu. Yeni düzenlemeden sonra, üyelik 10 yılı geçeceği için bu para yaklaşık 28 bin TL'ye çıkacak. Bu arada profesyonel orduya katılımı daha cazip hale getirmek için hükümet de bazı kanunlarda değişiklik yaptı. Bu kapsamda uzman erbaşlar emekli olana kadar Milli Savunma Bakanlığı'nda memur statüsünde çalışacak. Bu uzman erbaşlar, maaş alırken gazi aylığından da faydalanacak.

GARSONLARDAN VAZGEÇMEDİLER

Orgeneral Işık Koşaner tarafından Başbakan Erdoğan'a verilen brifingte ordu evlerindeki kadrolar da masaya yatırıldı. Brifingte tartışılan bir başka durum ise, ordu evlerinde "aşçı, garson, müzisyen" gibi kadrolarda görevlendirilen 70 bin askerle ilgili oldu. Hükümet, bu tür görevlerin askere değil sivillere yaptıralabileceğini söyledi. Ancak Genelkurmay, askeri tesislerin içine yabancıların girişinin bu kadar açık bir yolla yaşanmasının risk yaratacağını ifade etti. Bu nedenle Genelkurmay sivil hizmet alımına sıcak yaklaşmadı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem