2013'te beklenen 5 önemli gelişme!

   Gelecek yıl için küresel ekonomiyi bekleyen en büyük beş gelişme açıklandı. Uzmanlara göre gelecek yılın en fazla kullanılacak sözcüğü "iflas" olacak. Ancak yetkililerin bu sözcük yerine "borçları azaltma" ya da "affetme"yi kullanmayı tercih ettiği bel

2013'te beklenen 5 önemli gelişme!

 

 
 
Gelecek yıl için küresel ekonomiyi bekleyen en büyük beş gelişme açıklandı. Uzmanlara göre gelecek yılın en fazla kullanılacak sözcüğü "iflas" olacak.
 
Ancak yetkililerin bu sözcük yerine "borçları azaltma" ya da "affetme"yi kullanmayı tercih ettiği belirtildi.
 
Halihazırda Almanya'da bazı yetkilileri şimdiden Yunanistan'ın borçlarının Euro Bölgesi üyelerince silinmesini gündeme getirmeye başladı.
 
Borçların silinmesi demek Yunanistan'ın AB ülkelerinin bilançolarında ödemek zorunda olduğu paranın 25 cente indirilmesi ve bu şekilde son üç yıldır şiddetle boğuştuğu borç krizinden kurtulması anlamına geliyor.
 
Ancak Yunanistan için böyle bir karar alınması benzer sıkıntılar yaşayan İrlanda, Portekiz, İspanya ve İtalya için de borçların silinme seçeneğini gündeme getirir.
 
FONLANMAYAN YÜKÜMLÜLÜKLER
 
Kamu sektörü emeklilik fonları gibi fonlanmayan yükümlülükler 2013'te politika yapıcıların eleştiri oklarını üzerine çekecek.
 
Avrupa'da büyük geri dönüşler getiren kamu sektörü emeklilik fonları hükümetlerin bütçelerini kısa, orta ve uzun vadede yeniden düzenleme konusunda ciddileşmesi durumunda yeniden şekillendirilmesi gerekebilir.
 
DAHA FAZLA KEMER SIKMA
 
2013 yılı hükümetlerin bütçelerini düzene sokma yolunda daha fazla kemer sıkma önlemleri açıklayacakları yıl olarak da kabul ediliyor.
 
Bu alanda ilk adım İngiltere'den geldi bile. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne kemer sıkma önlemlerini artırıp işsizlik maaşını azaltacak.
 
KUR SAVAŞLARI
 
ABD'nin borcunun 16 trilyon dolara yaklaştığı ve G7 üyesi ülkelerin borçlarını göz önüne aldığımızda 2013 yılının büyük bir kısmında son yıllarda sık sık gündeme gelen kur savaşlarına sahne olacağı belirtiliyor.
 
Kur savaşları terimi ilk olarak Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega tarafından gündeme gelmişti.
 
ABD Hazine Bakanlığı güçlü dolar politikasından geri adım atmayacaklarını ifade ediyor.
 
EURO BÖLGESİ NOBEL EKONOMİ ÖDÜLÜNÜ ALAMAYACAK
 
Angela Merkel Almanya seçimlerini kazanacak, İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi hapse girmeyecek, İspanya'daki konut balonu geçecek, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev görevinden ayrılacak ve Euro Bölgesi Nobel Ekonomi ödülünü alamayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem