19 Mayıs trübünden halka iniyor

Resmi bayramları militer havadan kurtarmak için uzun süredir üzerinde çalışılan düzenleme bitti. İlgili bakanlıklar ve kurumların üzerinde çalışarak uzlaşmaya vardığı Resmi bayramlar için hazırlanan yeni yönetmelik çalışması Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

19 Mayıs trübünden halka iniyor

Resmi bayramları militer havadan kurtarmak için uzun süredir üzerinde çalışılan düzenleme bitti. İlgili bakanlıklar ve kurumların üzerinde çalışarak uzlaşmaya vardığı Resmi bayramlar için hazırlanan yeni yönetmelik çalışması Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

Cumhurbaşkanı’nın da onayladığı yeni yönetmeliğe göre törenler halkın katılımının sınırlı olduğu statlardan çıkartılarak geniş kitlelerin ulaşabileceği meydanlara taşınacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlık’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı Resmi Bayramlarla ilgili yönetmelik tamamlandı.

Belediyelere daha çok inisiyatif

Danıştay tarafından iptal edilme riskine karşılık, yönetmeliğin yasa haline dönüştürülmesi için de gerekli hazırlık yapıldı. Kutlamalarla ilgili en önemli değişiklik, mekan olarak statlar yerine meydanların kullanılacak olması. Geniş halk kitlelerinin katılımı ve ulaşım kolaylıkları ve resmi havadan kurtarılması amacıyla kutlamalar artık şehrin en büyük ve işlek meydanlarında yapılacak.

Bakanlık bürokratları pedagojik yönlerini de masaya yatırarak yaptıkları çalışmalarda çocuklar ve gençlerin kutlamalarla ilgili şikayetlerini masaya yatırdı. Günümüz gençliğinin eğlence biçimleri, anlayışı ve sosyal hayattaki duruşları üzerinde uzmanlar eşliğinde yapılan çalışmalarda bütün ayrıntılar gözden geçirildi. Kutlamalarda konserler düzenlemesi öne çıkan taleplerden ilki oldu.

Bu çerçevede, kimlerin konser vereceğini belirleyecek yetkililer ve finansmanın nasıl sağlanacağına ilişkin esaslar belirlendi. Kutlamalarda bugüne kadar geri plana itilen Belediyelerin rolü ön plana alınırken, düzenlemeden organizasyona kadar belediyelere yetkiler verilmesi öngörüldü.

Panayır alanları kurulacak

Oldukça geniş yelpazede yapılması düşünülen kutlamalarda, meydanlarda gerçekleşecek gösterilerin de gelişime açılması planlandı. Sinema salonları, tiyatrolar, gösteri merkezleri, panayır alanları da kutlamalar çerçevesinde kullanılabilecek. Belirlenen sinemalarda bayrama uygun film gösterileri, tiyatrolarda oyunlar, gösteri merkezlerinde şovlar düzenlenecek. Öğrencilerin yorgunluklarını atmaları için de panayır alanlarında piknik benzeri düzenlemeler de okulların inisiyatifinde kullanılabilecek. 

KENDİ PROGRAMINI KENDİN YAP

Tek tip kutlama şekillerine son vermeyi amaçlayan düzenleme, yetkililerin izninden geçen yeni kutlama şekillerine de açık olacak. Bu çerçevede önerilerini hazırlık haline getiren okulların kutlama şekilleri değerlendirmeye alınacak. Başkent sıfatı nedeniyle Ankara’da farklı bir kutlama şekli öngörülürken, öğrencilere nasıl eğleneceklerinin dayatılmamasına özen gösteren bir anlayış belirlendi.

Bu çerçevede her bayram ayrı ayrı düşünüldü. 30 Ağustos ve 29 Ekim için Çanakkale, Gelibolu gibi özel bölgelerin ayrı biçimde değerlendirilmesi benimsendi. Kutlamaları birkaç saate sığdırma anlayışını da değiştiren yönetmelik, farklı saatlerde halkın çeşitli etkinliklere katılabilmelerini sağlayacak esnek düzenlemeler  getirdi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem