17 Aralık operasyonunda bir skandal daha

17 Aralık operasyonunda bir skandal daha... Yaklaşık iki ay önce 2 nolu Yenileme Kurulu'na atanan raportör Kader Demir, iki yıldır sürdürülen soruşturmada Fatih Belediye Başkanı ile aynı dosyaya dahil edildi. Yaptığı işle 'rüşvet' suçlamasının bağlantısın

17 Aralık operasyonunda bir skandal daha

17 Aralık operasyonunda bir skandal daha... Yaklaşık iki ay önce 2 nolu Yenileme Kurulu'na atanan raportör Kader Demir, iki yıldır sürdürülen soruşturmada Fatih Belediye Başkanı ile aynı dosyaya dahil edildi. Yaptığı işle 'rüşvet' suçlamasının bağlantısına bile bakılmadı.

17 Aralık operasyonunun ilk dalgasında Anıtlar Kurulu'nda gözaltına alınan Rapörtör Kader Demir'in tutuklanması soru işaretlerine neden oldu. 19 Aralık'ta nöbetçi mahkemenin tutukladığı 8 kişi arasında bulunan Demir'in İstanbul 6. Anıtlar Kurulu'nda memur olarak görev yaparken 1,5 ay önce 2 Numaralı Yenileme Kurulu'na tayin edildiği öğrenildi. Tutuklamayı tartışmalı hale getiren bir diğer iddia ise şu: Niçin tayin edildiğini bilmeyen Demir bu göreve henüz 1,5 ay önce başladı. Teknik ve fiziki takip süreci 14 ay önce biten soruşturma kapsamına alındı. Soyadı Kader Demir'i de yaktı.

AKRABASI DEĞİL

Nöbetçi mahkemenin cezaevine gönderdiği Demir, Fatih Belediyesi ile ilgili soruşturma dosyası kapsamında tutuklu yargılanıyor. Demir'in, iddiaların aksine Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'le akrabalık bağı da bulunmuyor. Diyarbakır Dicle doğumlu Mustafa Demir'in aksine Kader Demir'in Tunceli Çemişgezek nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Dosyaya bakan avukatlar, memurun soyisminden dolayı dosyaya eklenerek Demir'in bir 'suç örgütü lideri' konumuna sokulmak istendiği görüşünde. Kader Demir tutuklandığı gün mahkemede 'Benim tayinim neden buraya çıktı hâlâ anlamadım' demişti.

'MAHKEME BULAMADIK'

Kader Demir'in Avukatı Emin Canacankatan, Demir'in tutuklandığı günden beri itiraz dilekçesini inceleyecek mercî bulamadıklarını söyledi. 30 yıllık mesleki hayatı boyunca ilk kez böyle bir manzara ile karşılaştığını söyleyen Canacankatan, 'Sulh Ceza Mahkemesi itiraz dilekçemizi 12. Ağır Ceza'ya gönderdi. Hakim, tutuklamaları yapanların hakimlerin ismini görünce dosyaya bile bakmadı. Asliye Ceza'nın bakması gerektiğini söyledi. Hâlâ itiraza bakacak yer bulamadık. 2014'e kaldı. 14 gündür boşu boşuna içerde yatıyor' diye konuştu.

HİÇBİR İLGİSİ YOK

Kader Demir'in soruşturma konusu olayla hiç alakası olmadığını belirten Canacankatan, şunları söyledi: 'Kurulun başkanı, başkan yardımcısı serbest ama Kader Demir tutuklu. Bu mağduriyeti anlatacak bir yer yok. Çeşitli projelerde mimar olarak danışmanlık yapmış. İşinin karşılığında da ücretini almış. Bunu inkar etmiyor. Çünkü gizlemesini gerektirecek bir konu yok. Demir'in sözkonusu dosyalarla hiçbir ilgisi yok.'

Toz bulutu var hukuk yok

17 Aralık'taki operasyon sürecinde tamamen flu bir ortam oluşturulduğunu ve hiç kimsenin neden tutuklandığını, niçin gözaltına alındığını bile bilmediğini ifade eden Avukat Emin Canacankatan, 'Birinci günkü dalgayla flu bir ortamda herkes ne olacağını bilmiyordu. Demir de o flu ortamda Bakırköy Kadın Cezaevi'ne gönderildi' dedi. Demir'in 1,5 ay önce 2 Numaraları Yenileme Kurulu'na tayin edildiğini belirten Canacankatan, şöyle konuştu: 'Tayin isteği olmamasına rağmen tayin ettiler. Bizim müvekkilimizin yaptığı yasadışı bir eylem yok. Kendisi tutuklanmasına sebep olan konularla ilgili zaten karar verme mercî değil. Rüşvet olması için yapılması gereken bir işi yapmamak, yapılmaması gereken bir işten menfaat sağlamak gerekir. Böyle bir konu yok. Karar almak istese karar alabilecek durumda değil.' Canacankatan, dün adliyede savcıların bulunduğu kata bile alınmadıklarını da belirterek 'Savcı tutukluluğun devamına ya da tutukluluğun kaldırılmasına yönelik bir görüş bildirerek mahkemeye göndermesi gerekiyor. Ama Savcıya bile ulaşamıyoruz. Bu normal bir soruşturma değil' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler