130 yıllık firma iflas etti

Osmanlı İmparatorluğunun saray gömlekçisi olan ve müşterileri arasında Atatürk’ün de bulunduğu terzi ‘Strongilos’un 1880’li yıllarda İstanbul Beyoğlu’ndan başlayan yolculuğu 130 yıl sonra Atina’da noktalandı.Dönemin üst düzey devlet adamlarına gömlek dikm

130 yıllık firma iflas etti

Osmanlı İmparatorluğunun saray gömlekçisi olan ve müşterileri arasında Atatürk’ün de bulunduğu terzi ‘Strongilos’un 1880’li yıllarda İstanbul Beyoğlu’ndan başlayan yolculuğu 130 yıl sonra Atina’da noktalandı.

Dönemin üst düzey devlet adamlarına gömlek dikmeye başlayan Yunanistan’ın en köklü giyim markalarından ‘Strongilos’ Yunanistan’da devam eden ekonomik krizin kurbanı oldu. Hazır giyim markalarının çoğalması sonrasında da rekabet gücünü yitirmeye başlayan ‘Strongilos’ ailesinin en yaşlı ferdi 97 yaşındaki Hristakis Triandafilidis ‘ basına  konuştu.

Müşterileri arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün de olduğunu söyleyen Triandafilidis, “Küçükken dayılarımın dükkanına giderdim. Dayılarımın Osmanlı Saray’ına diktikleri gömlekler için ödeme altın ile yapılırdı” dedi. İstanbul’da doğduğunu söyleyen Triandafilidis, “Daha sonra Atina’ya göç ettik. Ancak Mustafa Kemal Atatürk’e diktiğimiz ‘Strongilos-Pera’ (Beyoğlu) markalı bir gömleğin sergilendiğini duydum” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir Yunanistan ziyaretinde tanıştığını söyleyen Triandafilidis, “‘Strongilos’ markasının kapanmak durumunda kalması beni çok üzüyor. Ekonomik kriz sonumuz oldu. Çok ama çok yazık” dedi.

YUNANLILARIN DA GÖZDESİ

İlk krizi1925 yılında Türkiye’de yaşayan aile, işleri bozulanca Atina’ya göçeder. Atina’da açılan  ilk dükkanı yeğenler Alekos ve Tzulios devralır. Kuzenleri Hristakis Triandafilidis’i de işe alırlar. Aile Yunan kralının ve Yunan siyaseatçilerin gömleklerini de dikmeye başlar. Ülkenin en köklü siyasetçi aileleri Karamanlis’ler, Papandreu’lar ‘Strongilos’dan giyinmeye başlar.Ancak 130 yılda bir çok sıkıntıyı atlatan aile son krizle beraber dükkanlarını kapatmak zorunda kalır.

MADALYALI TERZİ

KONSTANTİNOS ve Theoklis Strongilos kardeşler, Beyoğlu’nda Postane yakınında ilk dükkanlarını açtılar. Kısa sürede adları Osmanlı sarayına kadar duyuldu. Önce sarayın haremindeki kadınların elbiselerini ve üst düzey yetkilerinin gömleklerini dikmeye başladı. Daha sonra padişah gömlekleri bile ‘Strongilos’ ailesi tarafından dikilmeye başladı. ‘Güzel Sanatlar Madalyası’ dahil çeşitli ödüllere layık görülen ailenin, müşterilerinden birisi de Mustafa Kemal Atatürk’tü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem