120 bin kişiye iş imkanı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabının 2017 yılında hizmete gireceğine işaret ederek, "İlk etap yatırımların başlaması ile birlikte, inşaat dönemi süresince yılda ortalama bin kişiye ek istihd

120 bin kişiye iş imkanı



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabının 2017 yılında hizmete gireceğine işaret ederek, "İlk etap yatırımların başlaması ile birlikte, inşaat dönemi süresince yılda ortalama bin kişiye ek istihdam imkanı oluşacak. Havalimanının hizmete girmesi ile birlikte de yıllık ortalama 120 bin kişiye iş imkanı doğacak" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlığın konferans salonunda, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, yaptığı konuşmada, Atatürk Havalimanı'nın 1953 yılından beri, 60 yıldır Türkiye ve dünya havacılığına hizmet verdiğini belirterek, halen Türkiye'nin en büyük havalimanı olduğunu dile getirdi. Türkiye'de sivil havacılıkta uygulamaya konulan serbestleşme ile birlikte uçuş ve yolcu sayısında çok büyük artışlar olması nedeni ile artık Atatürk Havalimanı'nın İstanbul'a yetmediğine dikkati çeken Yıldırım, Atatürk Havalimanı'na günde ortalama bin adet uçağın inip kalktığını ve 2012 yılında 364 bin 303 uçak iniş kalkış yaptığını dile getirdi.

2012 yılında Atatürk Havalimanı yolcu trafiğinin 45 milyona, Sabiha Gökçen'in ise 15 milyona ulaştığını anlatan Yıldırım, İstanbul havayolu yolcu sayısı toplamda 60 milyona ulaşmış durumda olduğunu dile getirdi. İstanbul'un havayolu yolcu sayısının, İstanbul nüfusunun 4 katına ulaştığını bildiren Yıldırım, "Böyle hızla artan hava trafiğini Atatürk Havalimanının karşılaması mümkün değil. Atatürk Havalimanını fiziki şartlarında daha fazla iyileştirme yapmak ve genişletmek imkansız hale geldi. Bu nedenle, İstanbul'un gerçek havacılık potansiyelini ortaya çıkarmak ve kapasite problemine karşı uzun vadeli bir çözüm ortaya koyabilmek için, İstanbul'a yeni bir havalimanının gerekli olduğu sonucuna varıldı" dedi.

"AVRUPA YAKASINDA YENİKÖY VE AKPINAR YERLEŞİMLERİ ARASINDAKİ ALANA YAPILACAK"

İstanbul Yeni Havalimanı'nın İstanbul'un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılacağını hatırlatan Yıldırım, bu alanın, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri ve doğal/yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlendiğini ifade etti. Bahse konu arazinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv alan olarak ilan edildiğini belirten Yıldırım, işbirliği protokolü gereği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ tarafından kamulaştırma çalışmalarının sürdürüldüğünü anlattı.

"ZEMİN ETÜD RAPORUNUN OLUŞTURULMASINDA SON AŞAMAYA GELİNDİ"
Araziye ilişkin halihazır haritaların ve altyapı-üstyapı projelerinin hazırlanması işlemleri tamamlandığını söyleyen Yıldırım, "Zemin etütlerine yönelik çalışmalar da tamamlanmış olup, zemin etüd raporunun oluşturulmasında son aşamaya gelindi. Havalimanı-şehir bağlantısını sağlayacak ulaşım modları (karayolu ulaşımı ve raylı ulaşım) havalimanı projesi ile eş zamanlı olarak yürütülecek. Havalimanına erişimin sağlanması hususunda Karayolları Genel Müdürlüğü ile T.C. Devlet Demiryolları koordineli olarak çalışıyor. Tam kapasiteye ulaştığında yolcu kapasitesi açısından dünyanın en büyük havalimanı olacak olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın, dünyada Türk modeli olarak bilinen yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yapılacak" şeklinde konuştu.


Projenin YİD modeli ile gerçekleştirilmesi çerçevesinde, İstanbul Yeni Havalimanı Projesinin finansmanını sağlamak amacıyla, Devlet tarafından belirli bir süre için yolcu ve tarife garantisi verildiğini anlatan Yıldırım, ihalede 25 yıllık toplam kira bedelinin yarıştırılacağını ve Mayıs 2013 tarihinde ihaleye çıkılacağını ifade etti.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabının 2017 yılında hizmete gireceğine işaret eden Yıldırım, "İlk etap yatırımların başlaması ile birlikte, inşaat dönemi süresince yılda ortalama bin kişiye ek istihdam imkanı oluşacak. Havalimanının hizmete girmesi ile birlikte de yıllık ortalama 120 bin kişiye iş imkanı doğacak" dedi.

Havalimanının ilk etap inşaatında kullanılması beklenen malzemelere ilişkin bilgiler veren Yıldırım, 230 bin ton demir, 118 bin ton çelik, 9 bin 350 ton alüminyum, 415 bin metrekare cam kullanılacağını bildirdi.

"İSTANBUL YENİ HAVALİMANI PROJESİ 4 ETAPTA GERÇEKLEŞTİRİLECEK"

İstanbul Yeni Havalimanı Projesi toplam 4 etapta gerçekleştirileceği hatırlatan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1. etap sonunda, toplam 70-90 milyon yolcu/yıl kapasitesine sahip olan; yolcuların kullanımına yönelik her türlü sistem ve cihazla donatılmış, biri 680 bin metrekare büyüklüğünde ana terminal binası ve diğeri 169 bin 968 metrekare büyüklüğünde uydu terminal binası olmak üzere, iki adet terminal binası, terminallerde 88 adet yolcu köprüsü, 12 bin araçlık kapalı otopark, birbirinden tam bağımsız 3 adet pist, 8 adet paralel taksiyolu ve yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron, 3 adet teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, VIP, kargo ve genel havacılık terminalleri, içinde hastane, ibadethaneler ve kongre merkezinin de yer aldığı sosyal tesisler yer alacak."

İkinci etap sonunda ilave olarak 1 adet pist ile 3 adet paralel taksi yolunun hizmete gireceğini belirten Yıldırım, üçüncü etap sonunda deniz tarafına yapılacak yaklaşık 500 bin metrekare büyüklüğündeki, 30 milyon yolcu/yıl kapasiteli üçüncü terminal binası, paralel taksi yolları ve ilave apron ile birlikte 1 ilave pistin devreye gireceğini söyledi.

Yıldırım, dördüncü etap sonunda ise, yaklaşık 340 bin metrekare büyüklüğünde ve 30 milyon yolcu/yıl kapasiteli yeni uydu terminali hizmete gireceğini ifade etti. Böylelikle toplam terminal alanı 1,4 milyon metrekareye, kapasitesinin ise 150 milyon yolcu/yıla ulaşacağını anlatan Yıldırım, paralel taksi yolları ve ilave apron ile birlikte 1 ilave pistin hizmete gireceğini dile getirdi.

"YILLIK YOLCU KAPASİTESİ 150 MİLYON"
Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Havalimanı, tüm etaplar tamamlandığında, toplam 1 milyon 471 bin 96 metrekare kapalı alanlı yıllık yolcu kapasitesi 150 milyon olan toplam 165 adet yolcu köprülü, aralarındaki ulaşım raylı sistem bağlantısı ile sağlanacak olan 4 ayrı terminal binası, 3 adet teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 adet ramp kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun 6 bağımsız pist, 16 adet paralel taksiyolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, VIP, kargo ve genel havacılık terminali, Devlet Konuk Evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otoparklar, Havacılık Tıp Merkezi, otel, itfaiye, garaj, ibadethaneler, kongre merkezi, kuvvet santralleri, arıtma ve çöp toplama tesisleriyle devreye girecek."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem