12 Eylül davasında kritik gün

7. Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın sanık olarak yargılandığı 12 Eylül davasında bugün kararın açıklanması bekleniyor.4 Nisan 2012 tarihinde görülmeye başlanan ve Türkiye’de bir dar

12 Eylül davasında kritik gün

7. Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın sanık olarak yargılandığı 12 Eylül davasında bugün kararın açıklanması bekleniyor.

4 Nisan 2012 tarihinde görülmeye başlanan ve Türkiye’de bir darbenin sivil mahkemelerde ilk kez yargılandığı ve darbeyi yapan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın sanık olduğu 12 Eylül davasında kararın açıklanması bekleniyor. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Cumhuriyet Başsavcısı esas hakkında görüşlerini açıklayarak, Evren ve Şahinkaya hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 146. maddesi gereğince “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni iskata veya vazifesini yapmaktan mene cebren teşebbüs” gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

TELEKONFERANSLI İFADE

12 Eylül dava süreci, 12 Eylül 2010 referandumuyla birlikte 1982 Anayasası’nda yer alan ve “12 Eylül’ü gerçekleştiren Millî Güvenlik Konseyi ile bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümet ve Kurucu Meclis üyeleri hakkında” dava açılmasını engelleyen geçici 15. maddenin kaldırılması sonra 12 Eylül darbecileri hakkında suç duyuruları yapılmaya başlanmıştı. Suç duyuruları üzerine Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, 7 Nisan 2011 tarihinde 12 Eylül darbesine ilişkin ilk soruşturmayı açtı. Ankara 12. Ceza Mahkemesi’nde 19 duruşma gerçekleşti. Sağlık durumları elverişli olmayan Evren ve Şahinkaya hastane odasından davaya telekonferans sistemi ile bağlanarak ifadeleri alınmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler