12 dilde sarkı söyleyip fark yarattılar

SAMSUN'un Ladik İlçesi 100'üncü Yıl Ortaokulu'nda görev yapan müzik öğretmeni Ufuk Gökcan'ın girişimiyle geçen yıl, 'Aynı Toprağın Farklı Ezgileri' projesi kapsamında çoğunluğu köyde yaşayan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yer aldığı 32 kişilik k

12 dilde sarkı söyleyip fark yarattılar
SAMSUN'un Ladik İlçesi 100'üncü Yıl Ortaokulu'nda görev yapan müzik öğretmeni Ufuk Gökcan'ın girişimiyle geçen yıl, 'Aynı Toprağın Farklı Ezgileri' projesi kapsamında çoğunluğu köyde yaşayan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yer aldığı 32 kişilik koro oluşturuldu. Öğrenciler, Türkiye'de konuşulan Türkçe dahil 12 dil ve lehçede şarkı söylemeye başladı. Proje, Sabancı Vakfı tarafından 2014 yılı 'Fark yaratan projesi' olarak seçildi.
 
Ladik İlçesi 100'üncü yıl ortaokulunda görevli müzik öğretmeni Ufuk Gökcan, geçen yıl 'Aynı Toprağın Farklı Ezgileri' adlı proje hazırladı. Proje kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yer aldığı 32 kişilik koro oluşturuldu. Öğrenciler Türkiye'de konuşulan Türkçe dahil 12 dilde şarkı söylemeye başladı. 8 ayrı köyden 20 çocuğun taşımalı eğitimle köylerden ilçe merkezine geldiği korodaki çocuklar, 4 ay süresince yabancı dildeki şarkıları ezberleyip kelimeleri doğru telaffuz etmeyi öğrendi. Haftada bir gün 1.5 saat prova yapan öğrencilerin çabası kısa sürede ilgi gördü.
 
AYAKTA ALKIŞLANDILAR
 
Dikkat çeken proje sonrasında Türkçe, Gürcüce, Çerkezce, Lazca, Arapça, Ermenice, Makedonca, Kırım Türkçesi, Arnavutça, Rumence, Zazaca ve Azerice şarkılar söyleyen koro Samsun'un dışında İstanbul, Sivas ve Gaziantep olmak üzere 6 konser verdi. Geçtiğimiz Mayıs ayında Eğitim Reform Girişimi tarafından düzenlenen 11'inci Eğitimde İyi Örnekler Konferansı'na davet edilen koro projesi 'eğitimde iyi örnek' olarak gösterildi. Çocuklar burada da sahneye çıkarak konser verdi. Konser sonrasında salondakiler tarafından ayakta alkışlandı.
 
'TÜRKİYE'DEKİ KÜLTÜREL ZENGİNİLĞİ YANSITTIK'
 
Türkiye'deki kültürel zenginliği farklı dillerdeki şarkılarla anlatmak istediklerini belirten müzik öğretmeni Ufuk Gökcan şunları söyledi:
 
"Dilleri seçerken Türkiye toprakları içinde konuşulan diller olmasını istedik. Bu şekilde bize ait kültürlerin dillerini belirledik. Bir kar topu olarak başladığım proje hızla büyüdü. Korodaki çocukların tamamı yaptğımız çalışmalardan olumlu yönde etkilendi. Büyük bir çoğunluğu köylerde yaşayan ve taşımalı sistemle okumak için ilçeye gelen çocuklarımız. İlk defa şehir dışına çıktılar. Kendilerine olan özgüvenleri arttı. Yaklaşık 2 yılda 6 konser verdik. Şimdi de yılın fark yaratan projesi seçildik. İlerleyen dönemde ödülümüzü de alacağız. Çok mutluyuz. Bu koroyla çocuklar sadece yabancı dillerde şarkı söylemeyi öğrenmediler hayata karşı bakış açıları da olumlu yönde değişti. Kendilerini de geliştirdiler."
 
'AİLELERİ İKNA ETMEKTE ZORLANDIK'
 
Projenin psikolojik danışmanı Rehberlik öğretmeni Mahmure Gökcan, da özellikle köylerde yaşayan çocukların ailelerini ikna etmekte ilk dönem zorlandıklarını kaydederek şöyle konuştu:
 
"Projemizde yer alan çocuklar arasında Gürcü, Çerkez, Laz olanlar da var. Bu durumda kendi kültürlerinden de parçalar olması aileleri ikna sürecini kolaylaştırdı. İlerleyen zamanlarda çocukların sosyal gelişimine katkı sağlaması üzerine aileler de destek vermeye başladı. Bu proje çocukların hayatına dokundu. Bir çok farklı deneyim yaşadılar. 5 bin kişilik salonlarda konser veriler hayatlarında çok büyük değişimler oldu."
 
'HAYAL BİLE EDEMEZDİM'
 
12 yaşındaki 7'inci sınıf öğrencisi Ayça Dönmez, koroya iki yıl önce katıldığını belirterek "Ailem ilk önce koroya katılmamı pek istemedi. Ama daha sonra onları da ikna ettim. Koronun bu kadar büyüyebileceğini, hatta konserler verebileceğimizi daha önce tahmin edemiyordum" dedi. Ayvalı Köyü'nde yaşayan lise birinci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Resul Ökten ise, koroya başladığında bu kadar ileri bir noktaya gelebileceğini hayal bile edemediğini vurgulayarak şöyle konuştu:
 
"Ben sadece Samsun'da ve Ladik'de şarkı söyleyeceğiz sanıyordum. Gitgide büyüdü ve çok güzel bir hal aldı. Ben çok içine kapanık biriydim ve kimseyle iletişim kuramıyordum. Koroya katıldıktan sonra arkadaşlarımla olan iletişimim de arttı. Daha rahat konuşmaya başladım."
 
'FARKLI KÜLTÜRLERİ TANIDIK'
 
Büyükkızoğlu Köyü'nde yaşayan Lise 1'inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki İrem Sancı, koro ile hayallerinin gerçekleştiğini belirterek duygularını şöyle dile getirdi:
 
"Koro hepimize farklılıklara açık olmayı sağladı. Yılın fark yaratan projesi seçildik çok mutlu olduk. Hedeflerim değişti. Artık konservatuar okumayı istiyorum. 12 dilde şarkı söylüyoruz. Tabi öğrenirken sıkıntı yaşadık ama sonra ezberledik kelimelerin anlamını da öğrendik. Kültürleri de tanımış olduk."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem