100 bin Türk o ülkeyi terketti

 Türk vatandaşlarının Almanya’nın 1960’larda göç imkanı tanımasıyla başlattığı gurbet yolculuğu, tersine dönüyor. 2009-2011 yıllarında Almanya’dan Türkiye’ye dönenlerin sayısı 100 bine yaklaştı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AA muhabirine, Türkiye’den

100 bin Türk o ülkeyi terketti

 

Türk vatandaşlarının Almanya’nın 1960’larda göç imkanı tanımasıyla başlattığı gurbet yolculuğu, tersine dönüyor. 2009-2011 yıllarında Almanya’dan Türkiye’ye dönenlerin sayısı 100 bine yaklaştı.
 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AA muhabirine, Türkiye’den Avrupa ülkelerine iş amacıyla gidişlerin sürdüğünü ancak istatistiklere bakıldığında göç trendinde bir yavaşlama olduğunu dile getirdi.
 
Türkiye’den Almanya’ya göç eden ve son dönemlerde geri dönen Türk vatandaşlarıyla ilgili rakamlara dikkati çeken Bozdağ, geri dönüşlerde önemli artış olduğunu vurguladı. Bozdağ, şöyle devam etti: "Türkiye’den gidenden fazla, Almanya’dan dönüyor. Sadece Almanya için değil diğer ülkeler için de benzer bir durum söz konusu. Tabii gidişlerin yavaşlaması, dönüşlerin artmasında, giden sayısından daha fazla Türkiye’ye dönen sayısının ortaya çıkmasında, Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin etkisi yanı sıra Türkiye’deki siyasal istikrar, yönetimde, ekonomide istikrar ve güçlü bir değişimin olması, her alanda olumlu gelişmelerin yaşanması, bu geri dönüşleri teşvik eden bir unsur olarak gözüküyor. Şu anda nitelikli bir geri dönüş de var. Avrupa’nın üniversitelerinde iyi eğitim almış, iyi yetişmiş insanlarımızdan daha fazla dönüş var Türkiye’ye. Tabii bundan fevkalade mutluluk duyuyoruz."
 
-"Çözümün olduğu bir Türkiye daha büyük dönüşümleri hayata geçirecektir"-
 
Bozdağ, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin, çözüm süreciyle nihayete ermesiyle bugüne kadar terörle mücadeleye harcanan kaynakların ve enerjinin farklı alanlarda kullanılabileceğini söyledi.
 
Türkiye’nin sorunu aşmasıyla altyapı, üstyapı, eğitim, sağlık gibi alanlarda daha büyük atılımlar yapma imkanı bulacağını vurgulayan Bozdağ, bunun yurt dışında yaşayan vatandaşların geri dönüşünü de etkileyeceğini ifade etti.
 
Bozdağ, "2023 hedeflerini gerçekleştirmek için 2023’ü Türkiye beklemeyecektir. Daha erken bir sürede bu hedeflere ulaşma imkanı bulacaktır ve Türkiye bu anlamda bir sıçramayı da yaşayacaktır. Bunu bütün insanımız kendi hayatında çok açık bir şekilde görecektir. O yüzden terörün olduğu ortamda Türkiye’nin yakaladığı bu değişim ve gelişim, terörün bittiği bir ortamda elbette daha güçlenecektir, daha ileri noktalara gidecektir" diye konuştu.
 
Terörün bitmesiyle Türkiye’nin sadece kendi vatandaşları için değil başka ülke vatandaşları için de cazibe merkezi haline geleceğine işaret eden Bozdağ, "Türkiye o anlamda da zaten büyük mesafe katetti. Bundan sonraki süreçte de çözümün olduğu bir Türkiye, daha büyük dönüşümleri hayata geçirecektir, büyük sıçrama yapacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
-Yaklaşık 100 bin Türk, Almanya’yı terk etti-
 
Türkiye ve Almanya’da konuyla ilgili kurumların yaptıkları çalışmalara göre, 2006 yılına kadar Almanya’ya göç eden Türk vatandaşlarının sayısı Almanya’yı terk edenlerden fazla olurken, bu yıldan sonra tersine bir durum gerçekleşti.
 
Çalışmaya göre 2009’da 35 bin 410, 2010’da 31 bin 754 ve 2011 yılında 32 bin 756 Türk vatandaşı Almanya’yı terk etti. Bu sürede toplam 99 bin 920 Türk vatandaşı Almanya’dan Türkiye’ye döndü.
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem