1 Milyon Çipli Pasaport Verildi!

Geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan projeyle 1 milyon kişiye çipli pasaport verildi. Pasaport süresi ise 10 yıla çıkarıldı.Türkiye adına verilen pasaportların uluslararası standartlara uygun olarak makinede okunabilir ve e-pasaport olarak tanzim edilmesi iç

1 Milyon Çipli Pasaport Verildi!

Geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan projeyle 1 milyon kişiye çipli pasaport verildi. Pasaport süresi ise 10 yıla çıkarıldı.

Türkiye adına verilen pasaportların uluslararası standartlara uygun olarak makinede okunabilir ve e-pasaport olarak tanzim edilmesi için yapılan çalışmalar tamamlandı ve günde 10 bin pasaport verilecek sistem kuruldu. Yeni tip e-pasaportlar 1 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe kondu.

Yeni tip pasaportlarda sahteciliğe karşı alınan önlemler yanında tanziminin de daha güvenli hale getirilmesi için merkezi bir tanzim sistemi kuruldu. Vatandaşların bulunduğu il, ilçe pasaport biriminde verilen müracaat, aynı gün içerisinde tanzim merkezi tarafından tanzim ediliyor ve vatandaşın müracaat sırasında verdiği adresine en geç 3-4 gün içerisinde teslim ediliyor.

Vatandaşların, bulunduğu yerleşim merkezinden pasaport başvurusunu yapabilmesi için 370 pasaport birimi hizmet veriyor. Yeni tip pasaportların yürürlüğe konduğu 1 Haziran 2010 tarihinden bugüne kadar 1 milyon 112 bin 973 adet yeni tip pasaport tanzim edildi.

5682 sayılı Pasaport Kanunu'nda yapılan değişiklikle, yeni tip pasaportların uluslararası dolaşıma girmesiyle yine uluslararası kurallar gereği, bu pasaportlarda refakat kayıt işlemi ve temdit işleminin kaldırılması yönünde yasal düzenlemeye gidildi.

Diğer yandan, Değerli Kâğıtlar Kanunu Genel Tebliği ve Harçlar Kanunu Genel Tebliği'nde değişiklik yapılarak, 20 Haziran 2010 tarihinden itibaren Pasaport Harçları ve Cüzdan bedellerinde ortalama yüzde 50'ye yakın bir indirim sağlandı. Ayrıca, önceden en fazla 5 yıl süreli pasaport alma imkânı var iken, bu süre 10 yıla çıkarılmak suretiyle hem vatandaşların daha uzun süreli pasaport alma imkanı sağlandı hem pasaportların maliyeti ucuzlatıldı

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler