1 ayda 6 bin bonzai başvurusu!

Bonzai'den bu kez İstanbul Esenyurt'ta bir genç hayatını kaybetti. Şükrü A.'nın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Araştırmalara göre Türkiye'de son iki yılda bonzai kullanıcı sayısında patlama var, bağımlıların çoğu İstanbul'da yaşıyor.Özellikle son

1 ayda 6 bin bonzai başvurusu!

Bonzai'den bu kez İstanbul Esenyurt'ta bir genç hayatını kaybetti. Şükrü A.'nın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Araştırmalara göre Türkiye'de son iki yılda bonzai kullanıcı sayısında patlama var, bağımlıların çoğu İstanbul'da yaşıyor.

Özellikle son iki yılda kullanımı arttı. Bağımlılık yaşı 13-14'e kadar düştü. İstanbul'da sadece son bir ayda bonzai kullanıcısı 6 bin kişi tedavi olmak için Bakırköy AMATEM'e başvurdu.

Peki Türkiye'de 2009 yılından beri karşılaşılan bonzai vakalarında neden bir anda patlama yaşandı.

Uzmanlara göre, yasal boşluklar ve bonzainin testlerde saptanamaması yagınlaşmasında etkili oldu:

"2011'e kadar internetten çeşitli şekillerde temin edilebiliyordu. Madde kullanımı şöhret edindi. Yasal uygulamaların gecikmesi maddenin yaygınlaşmasında etkili oldu. İdrar testinde çıkmaması da..."

Bonzai'nin fiyatının ucuz olması ve kullanıcıların yanıltılması da bağımlı sayısının artmasına yol açıyor.

AMATEM Kliniği Uzman Dr. Elf Mutlu, "Laboratuarda sentezlenmiş kimyasal bir maddedir ve bir takım bitkilerin üzerine püskürtülerek sanki bitkiselmiş gibi satılır. Kullanıcılar ne olduğunu bilmiyor. Bitkisel ve zararlı bir ürün olarak pazarlandı kişiler yanıltıldı. bunun da yaygınlaşmasında önemli olduğunu düşünüyorum" diyor.

İstatistiklere bakıldığında İstanbul kullanım oranının en yüksek olduğu il.

Kullanıcılar kalp krizinden, böbrek yetmezliğine, dolaşım problemlerinden şizofreniye kadar çeşitli hastalıklarla mücadele ediyor.

Bonzaiden hayatını kaybedenlerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Son kurban İstanbul Esenyurt'tan. Yenikent mahallesindeki bir parkta cesedi bulunan genç henüz 19 yaşındaydı.

Uzmanlar bonzai ile mücadele için ilgili uzmanlık alanlarının birlikte çalışması gerektiği görüşünde:

"Bizim aramızda bir protokol oluşturmamız gerekiyor çünkü bonzai çok yönlü etkili olan bir madde. Farklı branş çalışanları olarak aslında bizim birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler