Genç kızları Cennet vaadiyle kandırıyorlar!

Uzman Psikolog Alanur Özalp, genç kızların ve küçük yaştaki çocukların IŞİD’e katılmasıyla ilgili, “Genç kızları, ‘cennete gideceksiniz’, ‘sen bu fedakarlığı yapmak zorundasın’ biçiminde kandırıyorlar” dedi.Uzman Psikolog Alanur Özalp, son günlerde Türkiy

Genç kızları Cennet vaadiyle kandırıyorlar!

Uzman Psikolog Alanur Özalp, genç kızların ve küçük yaştaki çocukların IŞİD’e katılmasıyla ilgili, “Genç kızları, ‘cennete gideceksiniz’, ‘sen bu fedakarlığı yapmak zorundasın’ biçiminde kandırıyorlar” dedi.

Uzman Psikolog Alanur Özalp, son günlerde Türkiye ve özellikle Avrupa ülkelerinden IŞİD’e olan katılımın artmasıyla ilgili açıklama yaptı. Alanur Özalp, özellikle çocuk ve kadınların kandırılarak IŞİD’e katılımının sağlandığını söyledi.

“GENÇ KIZLARI CENNET VAATLERİYLE KANDIRIYORLAR”

Genç kızları cennet vaatleriyle kandırdıklarını belirten Alanur Özalp, “Bizim duyduğumuz veya basından takip ettiğimiz kadarıyla çok fazla gibi görünmüyor ama gördüğümüz kadarıyla bu daha fazla bir grup burada. Bunların içinde küçük yaştaki çocukların gittiğini görüyoruz. Örneğin çocuk diye bileceğimiz 15-16 yaşındakilerin gittiğini görüyoruz. Özellikle de genç kızların gittiğini görüyoruz ki genç kızlar anladığım kadarıyla orada bir takım grupların içine giriyorlar ve gruplar bu çocukları ‘cennete gideceksiniz’ biçiminde veya ‘sen bu fedakarlığı yapmak zorundasın’ biçiminde kafalarını yıkıyorlar, kandırıyorlar. Bu kandırma olayıyla ilgili olarak çocuklar tamamen kendinden geçmiş bir vaziyette oluyorlar. Bu durumda sadece kendileri gitmiyorlar kendileriyle birlikte arkadaş gruplarını akrabalarını alıp götürüyorlar. Hatta gördüğümüz kadarıyla en tehlike altında olanlar kadınlar, genç hanımlar ve genç kızlar. 1 yaşında 2 yaşında 3 yaşında bebeğini alıp oraya giden savaşmak istiyorum diyen kadınları da gördük. Şimdi burada baktığımız zaman bu insanlar daha sonra oradaki durumu gördüklerinde geri dönmek istiyorlar ancak geri dönemiyorlar. Burada geri dönmelerine izin verilmiyor. Geri dönmek isteyenler casus diye damgalanıp bizim görmediğimiz şekilde infaz ediliyorlar. Bu nedenle bu çocukların oraya gitmemesi çok önemli” dedi.

IŞİD’e katılma eğilimdeki kişilerde meydana gelebilecek davranışları sıralayan Özalp, “Gitmeden ailenin bunu fark etmesi çok önemli. Pek çok aile evde internette çocukları bir şey yaparken hoşlarına gidiyor. Ders çalışıyor, okul için bir ödev hazırlıyor sanıyor. Onun içinde aile yeteri kadar internete hakim değilse tanıdığı akraba çocuklarından büyük kişilerden internete hakim olan kişilerden yardım istesin. Çocuklardaki bir takım davranış değişiklikleri, konuşması, hareketleri özellikle ailesine karşı daha sert tepkiler veriyorsa ve ailesine karşı küçümseyici tavırlar içine giriyorsa daha fazla dini konularla uğraşmaya başladıysa bu konuyla ilgili tanımadığınız arkadaşları eve gelip gitmeye başladıysa evet bir tehlike var demektir. Ergenlik döneminde çocuklar aileye baş kaldırıyorsa ve aile bunları görmüyorsa aileyi de cezalandırmak için oraya gitmek isteye bilirler. Ancak gittikleri yerden geri dönmek mümkün değil. Geri dönmek istedikleri zaman kesinlikle geri dönemeyecekler. Bu nedenle mutlaka ailelerin devlet çalışanlarının hoşgörülü bilinçli olmaları lazım” diye konuştu.

“IŞİD’E KATILIMI ENGELLEMEK İÇİN AİLEYE VE DEVLETE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”

Çocukların,kadınların IŞİD’e katılımın önüne geçilmesi için aile ve devlete büyük iş düştüğünü kaydeden Özalp, “Bu konuda aileler öğretmenlerle iş birliği yapabilir. Bu çocuklar bizim çocuklarımız bu çocukları kaybetmek istemiyoruz. Oraya gidildiği zaman ölümü gördüklerinde bu çocuklar çok korkuyorlar. Pek çok çocuğun orada sakat kalıp sınıra bırakılıp kaçıldığını biliyoruz. Bacağını kolunu kaybedenleri biliyoruz. Oraya çok kutsal bir göreve gidiyormuş gibi yanlış bilgiler verilmesi özellikle çocuk yaşlarında ve ergenlik dönemlerinde kolay kandırıldıklarını görüyoruz. Özellikle gençlerin çok kolay kandırıldığını görüyoruz. Bu gençler orada savaşarak büyük bir düşmanı yenecekler kendilerinin ise cennete gidecekler veya şehit olacaklarını düşünüyorlar. Ama bu yaştaki bir çocuğun oraya gittiği zaman yapabileceği çok büyük şeyler yok. Gözlerinde olayı çok büyüttükleri veya onlara anlatılanların farklı olduğunu görüyoruz. Belki de bazı uyuşturucu maddeleri bu durumda kullandıklarını düşünüyoruz. Onun içinde bu yapılan olayla ilgili Türk hükümeti bunları kimler yapıyor nasıl yapılıyor. Bunların internet üzerinden de takip edilmesi gerekiyor. Bu çocuklar ailelerine kaşı çıkararak gittiklerinden küçük yaşta olduklarından tüm sorumlulukları ailelerine ve devletimize ait. Devletimiz bu çocukları korumak durumunda. Bunun için çocuklar kandırılıyorlar, hedef oluyorlar. Buna dur denilmesi gerekiyor. Bu konuda hiçbir eğitimi olmayan hiçbir silah, savaş eğitimi olmayan çocukların oraya gidip orada gerçekten çok zor şartlar altında kalıp geri dönmek için büyük bir çaba göstermek istediklerini düşünüyorum. Bu nedenle internet üzerinden bu işleri kim yapıyor, hangi mecralarda bu çocukların bir araya getirilip bunlarla ilgili tehlikeli ve yanlış bilgilerin devreye sokulduğunu öğrenmemiz ve bu durumu durdurmamız lazım diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

IŞİD’e katılan çocukların içinde bulundukları durum hakkında konuşan Alanur Özalp, IŞİD’e katılımın nedenlerini sıralayarak, “ Bunların içinde pek çok neden olabilir. Birincisi ailesinin dışladığı çocuklar olabilir. Ailesinin sorunları olan çocuklar olabilir. Ailesinde kızlara özellikle kadınlara yönelik dışlama, hor görülme ve hakir görülmüş çocuklar olabilir. Aileye bir isyan olarak yapılmış olabilir. Aileyi cezalandırmak amacıyla olabilir. Tüm bunların her birinden bir sebep olabilir. Bir şekilde Amerika’ya karşı olduklarından olabilir. Müslümanlığa hizmet etmek amacıyla olabilir. Bu konuda kandırılmış olabilirler. Dinin gereği budur diye onlara yanlış bilgi verilmiş olabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bir neden değil birden çok neden olabilir. Ailede eziyet gören dayak yiyen şiddete maruz kalan, cinsel şiddetlere maruz kalan çocuklar olabileceğini düşünüyorum. Özellikle İngiltere’den katılan 3 kızımız vardı. Bunlar bulundukları yerlerde iyi bir eğitim alamamış olabilirler. Toplum tarafından dışlandığını hissetmiş çocuklar olabilir. Arkadaşları tarafından alay edilen dalga geçilen dini inançları gereği dışlanmış olabilirler. Bu tür sıkıntılar varsa ailenin onları fark etmesi, destek olması lazım. Aile bu desteği olurken rehber öğretmenlerden, psikologlardan, uzmanlardan yardım istemelidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler