Fındıkta yine aynı endişe

Türkiye'de geçen Mart ayında etkili olan zirai don nedeniyle ürünleri ciddi zarar gören fındık üreticileri, aynı mağduriyeti bu yıl da yaşamanın endişesini yaşıyor.  Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, yeni yılın ilk

Fındıkta yine aynı endişe

Türkiye'de geçen Mart ayında etkili olan zirai don nedeniyle ürünleri ciddi zarar gören fındık üreticileri, aynı mağduriyeti bu yıl da yaşamanın endişesini yaşıyor.  

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, yeni yılın ilk günlerinde gecikmeli de olsa kar yağışının fındığın erken karanfil ve yaprak açmasına engel olduğunu söyledi.

Bölgede kar yağışının başlamasından önce mevsim normallerinin üzerinde sıcak bir havanın hakim olduğunu ve bunun da fındık için risk oluşturduğunu belirten Karadeniz, riskin son günlerde artan hava sıcaklığıyla sürdüğünü ifade etti.

Kar yağışının fındığa olumlu yansımalarının olduğunu ancak havanın ilerleyen günlerde de mevsim normallerinde olmasını beklediklerini kaydeden Karadeniz, şunları kaydetti:

"Fındık özellikle şubat ayından itibaren tozlanma yapar ve karanfil açar. Ancak bundan bir süre önce hava sıcaklıkları 15 dereceye kadar çıktığı için fındıkta yalancı bahar karşısında kısmen karanfil açtı. Bu tabii ki ciddi bir risk. Çünkü erken açacak karanfil olası bir don karşısında etkilenebilirdi. Ancak son günlerde etkili olan kar yağışı bu riski de ortadan kaldırmış oldu. En azından erken karanfil ve tozlanmasının önüne geçti. Normal şartlarda fındık şubat ayının başından itibaren karanfil açmaya başlar ve şubat sonu ile mart ayının ilk yarısına kadar devam eder. Fındık üreticileri açısında bu kar yağışının sevindirici olduğunu biliyoruz. Bölgede etkili olan kar yağışı fındığa olumlu yönde yansıdı."

SICAKLIK ARTTI RİSK DEVAM EDİYOR

Son günlerde artan hava sıcaklıklarının fındıkta yeniden risk oluşturmaya başladığını vurgulayan Karadeniz, "Temennimiz ve arzumuz soğuk havanın önümüzdeki günlerde de sürmesi. Aksi durumda fındık için yeni bir risk gündeme gelebilir. Şu günlerde hava sıcaklığı gündüz 12-13 derecelere kadar çıkıyor. Bu da fındık için risk demek. Çünkü fındık yalancı bahara aldanarak erken yaprak açıyor. Açan bu yaprak daha sonra olası ani ısı düşüşlerinde zarara uğruyor. Temennimiz bu tür şeylerin olmaması. Her şeye rağmen yine endişeliyiz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Karadeniz, bölge halkının geçen yıl zirai dondan canı yandığını, bu nedenle gelişmeleri yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.

FINDIK ÜRETİCİSİ ENDİŞE İLE TAKİP EİDYOR

Öte yandan geçen yıl Mart ayının sonlarında etkili olan zirai dondan ürünleri zarar gören bölge çiftçileri, havanın durumunu endişeyle takip ediyor.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, son kar yağışının fındığa az da olsa yaradığını belirterek, son 10 gündür hava sıcaklığının artmasından endişe ettiklerini söyledi.

Bütün fındık üreticilerinin gelişmeleri endişeyle takip ettiğinin altını çizen Cörüt, "Üreticinin canı geçen yıl yandı. Aynı mağduriyeti bu yıl da yaşamak istemiyor. Bu nedenle gelişmeleri yakınen izliyor. Herkes gibi bütün çiftçilerimizin de isteği ve arzusu kar yağışının zamanında yağmaya devam etmesi" diye konuştu.

Cörüt, olası don karşısında, imkanı olan üreticilerin fındık bahçelerini sigortalatmaları önerisinde bulunarak, "Geçen yılı hep birlikte yaşadık. Artık bazı şeylerden ders çıkarmak gerekiyor. Üreticilerimiz her zirai donda mağdur olmak istemiyorsa ürünlerini mutlaka sigortalatmaya gayret etsin" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel