Fındıkta ABD şoku!

Fındıkta ihracat sezonun başladığı 1 Eylül'den bu yana ABD'ye miktar bazında gerçekleşen dış satım, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 60 azaldı.KFMİB Başkan Yardımcısı Gürsoy, "Ülkelere göre miktar bazında düşeşe baktığımızda rekor Amerika'da"

Fındıkta ABD şoku!

Fındıkta ihracat sezonun başladığı 1 Eylül'den bu yana ABD'ye miktar bazında gerçekleşen dış satım, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 60 azaldı.

KFMİB Başkan Yardımcısı Gürsoy, "Ülkelere göre miktar bazında düşeşe baktığımızda rekor Amerika'da"

Fındıkta ihracat sezonunun başladığı 1 Eylül'den bu yana ABD'ye gerçekleştirilen dış satım, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 60 azaldı. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, bu yılın mart ayında etkili olan zirai donun rekolteyi düşürmesiyle fındık fiyatlarının yükseldiğini anımsattı.

Türkiye'de artan fındık fiyatlarının ihracat fiyatına yansıdığını vurgulayan Gürsoy, bu nedenle bazı ülkelere ihracatta miktar bazında ciddi düşüş yaşandığını kaydetti.Gürsoy, bu sezon en az fındık ihracatının ABD'ye yapıldığına dikkati çekerek, "Ülkeler bazında baktığımızda daha çok Amerika'da bir düşüş var. Bu düşüş yüzde 60'ın üzerinde" diye konuştu.

Çin ve Rusya'ya yapılan fındık ihracatında da azalma görüldüğüne işaret eden Gürsoy, bu düşüşün en önemli nedeninin artan fındık fiyatı olduğunu ifade etti.Gürsoy, ABD'nin fındığı daha ucuz satan ülkelere yöneldiğini dile getirerek, "Mesela Azerbaycan fındığını satın alıyorlar. Çünkü Türk fındığına göre daha ucuz. Ülkelere göre miktar bazında düşeşe baktığımızda rekor Amerika'da" dedi.

FINDIĞIN KALİTESİ DÜŞTÜ

ABD'ye yapılan ihracatın düşmesinde diğer etkenin fındıktaki kalite olduğuna vurgu yapan Gürsoy, şunları kaydetti: "Bu sene maalesef fındıkta son derece kötü bir kalite söz konusu. Özellikle Giresun fındığında yüzde 10'a yakın kabuklu fındıkta çürük var. Türk fındığı Amerikan pazarına çürük ve böcek hasarından dolayı da çok zor giriyor. Çünkü Amerika'daki standartlarla Türk standartları ve Avrupa Birliği standartları birbirine uymuyor. Özellikle Amerika'ya ihracat yapan firmaların çok dikkatli davranması lazım. Bu çürük ve böcek hasarının maksimum yüzde 2'yi geçmemesi gerekiyor ama bu sene çürük ve böcek hasarını yüzde 2'ye indirmek kesinlikle mümkün değil. Ortalama yüzde 4-5 civarında."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler