Fındık üreticisi hükümeti bekliyor

Fındık fiyatındaki büyük düşüşün ardından üretici, hükümetin atacağı adıma kilitlenmiş durumda.    Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurttin Karan, hükümetin üretici lehine atacağı adımı ve izleyeceği yol haritasını dört gözle beklediklerini, bölge milletvekil

Fındık üreticisi hükümeti bekliyor
Fındık fiyatındaki büyük düşüşün ardından üretici, hükümetin atacağı adıma kilitlenmiş durumda. 
 
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurttin Karan, hükümetin üretici lehine atacağı adımı ve izleyeceği yol haritasını dört gözle beklediklerini, bölge milletvekilleriyle istişare halinde konuyu yakinen takip ettiklerini söyledi.
 
Fındık fiyatlarının 14-15 liradan 9-10 liraya seviyesine demirlediğini hatırlatan Karan, “Maksatlı ve bilinçli olarak fiyatı düşürülen fındık şuanda değerinin altında işlem görüyor. Ürününü bekleten ve emanete bırakan üreticiler ekonomik olarak kayıpla karşı karşıya kaldı. Kabuklu fındık fiyatının 10 liraya düştüğü bir noktada iç fındığın raf fiyatının halen Giresun’da 45-50 lira, büyük illerde ise 80-90 lirayı kadar satılmasına bir anlam veremiyoruz. Hükümetin fındık fiyatındaki bu anlamsız düşüşe mutlaka müdahale etmesi gerekiyor” dedi.
 
“Şuanda ürününü satmayarak bekleten üreticiler ne yapacağını bilemiyor” diyen Karan, “Üretici elinde olan fındığı satmakla satmamak arasında sıkıştı kaldı. Gözler tamamen hükümletin üretici lehine atacağı adıma kilitlenmiş durumda. Üretici hükümetin belirleyeceği yol haritasına kadar direnmekte ve ürününü 10 liraya satmamakta kararlı. Ancak hükumetimizden gerekli müdahaleyi bir an önce yapmasını bekliyoruz. Ziraat Odaları olarak üreticimizin hak ve menfaatleri için konun başından beri takipçisiyiz. Konuyla ilgili olarak milletvekillerimizle istişarelerimiz sürüyor. Gerek iktidar gerekse de muhalefet partisi milletvekilimiz konunun takipçisi oldukları belirterek üreticinin yanında olduklarını beyan etmişlerdir. Onların beyanları doğrultusunda hükumetten gelecek olan müjdeli haberi bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
İHRACATÇILAR ÖNCE AYNAYA BAKSIN
 
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç’in ‘Ziraat odaları kendi kapılarına siyah çelenk bıraksınlar’ açıklamasına da cevap veren Karan, “Üreticinin alın teriyle para kazananların sudan çıkmış ak kaşık gibi, ziraat odalarını suçlayarak gündem saptırmaya çalışıyorlar. 20 yıl önce bölgemizde fındık ihracatı yapan firma sayısı 395 iken bugün 35’e düşmüş. Bu rakamları biz söylemiyoruz, siz söylüyorsunuz. Ne oldu bu ihracatçı firmalara ve entegre tesislerine? Nerede büyük fındık ihracatçıları? Neden kepenklerini indirdiler? Neden yabancılara satıldılar? Ondan sonra çıkıp fındıkta tekelleşme yok diyeceksin. Dönüp aynaya iyi bakın, fındıkta tekelleşme var mı yok mu?” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler