Fındık sigortasında son günler

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kozoğlu, fındıkta ürün sigortası yaptırmak için son günün 5 Mart 2015 olduğunu söyledi. Geçen yıl sigorta yaptırmayan üreticilerin zor durumda kaldığını belirten Kozoğlu, fındık üreticilerin

Fındık sigortasında son günler
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kozoğlu, fındıkta ürün sigortası yaptırmak için son günün 5 Mart 2015 olduğunu söyledi.
 
Geçen yıl sigorta yaptırmayan üreticilerin zor durumda kaldığını belirten Kozoğlu, fındık üreticilerinin tarım sigortası yapmaya yetkili sigorta şirketlerinin acentelerine 5 Mart 2015 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar başvurmaları halinde, risklere karşı ürünlerini sigorta ettirmiş olacaklarını kaydetti.
 
Mart ayının son günlerinde yağan kar ve devamında sıcaklıkların eksi değere düşmesi nedeniyle Karadeniz Bölgesi'nde fındık bahçelerinde, özellikle yüksek kesimlerde don zararı oluştuğunu belirten Kozoğlu, "Geçen yıl Mart ayında meydana gelen şiddetli don zararı, fındıkta büyük rekolte kayıplarına yol açmıştı. Karadeniz Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta, geçen yıl sigorta yaptıran üreticilerimiz tazminatlarını alarak afetin etkilerini azaltırken, sigorta yaptıramayan üreticiler zor durumda kaldı. Son yıllarda arka arkaya yaşanan don, dolu, sel, fırtına gibi afetlerden sonra üreticilerimizin sigorta yaptırmasının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Üreticilerimizin kayıplarının karşılanmasının yanı sıra, tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması açısından tarım sigortasının düzenli olarak her yıl yaptırılması büyük önem taşıyor. Aksi halde yaşanan afetlerden sigorta yaptıran üreticilerimiz tazminatlarını alırken, sigorta yaptırmayan üreticilerimizin mağduriyeti artacak" dedi.
 
Meyve türlerinde çiçeklenme döneminin kapsama alındığını, son yıllarda afetlerin daha fazla yaşanıyor olmasının da meyvelerde sigorta poliçe sayısını artırdığına dikkati çeken Kozoğlu, "Fındıkta 2012 yılında 34 bin olan don teminatı için alınan alan poliçe sayısı, 2013 yılında 44 bine, 2014 yılında 48 bine çıktı. 2012 yılından bu yana fındık poliçelerinde yüzde 41,2 oranında artış meydana geldi. Yine de poliçe sayısı yetersizdir" ifadelerini kullandı.
 
"ÜRETİCİMİZ, SON KABUL TARİHİNİ KAÇIRMADAN SİGORTA YAPTIRMALI"
 
Afetlerden dolayı tarımsal üretimde yaşanabilecek kayıpların azaltılabilmesi amacıyla çiftçilerin son kabul tarihlerini kaçırmadan sigorta yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Kozoğlu, "2015 yılında tarım sigortasında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarını belirleyen Bakanlar Kurulu Kararı, 31 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete'nin 4. mükerrer sayısında yayımlandı. Yayınlanan Bakanlar Kurulu kapsamında, fındık üreticilerimiz, tarım sigortası yapmaya yetkili sigorta şirketlerinin acentelerine 5 Mart 2015 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar başvurmaları gerekiyor. Başvurmaları halinde, risklere karşı ürünlerini sigorta ettirmiş olacaklar" diye konuştu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler