FED faiz uygulayacak...

Fed tarafından açıklanan veriler ve grafiklere göre dün faiz oranlarının "uzunca bir süre" sıfıra yakın kalacağını açıklayan Fed bu oranları artırmaya başladığında iki yıl boyunca neredeyse her toplantıda artırabilir. Fed faiz oranları dün yapılan açıklam

FED faiz uygulayacak...
Fed tarafından açıklanan veriler ve grafiklere göre dün faiz oranlarının "uzunca bir süre" sıfıra yakın kalacağını açıklayan Fed bu oranları artırmaya başladığında iki yıl boyunca neredeyse her toplantıda artırabilir.
 
Fed faiz oranları dün yapılan açıklamaya göre uzunca bir süre yüzde 0 ve 0.25 arasında bir yerde kalmaya devam edecek. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerine göre 2017 yılı sonu itibariyle faizlerin yüzde 3.75 seviyelerinde olması bekleniyor.
 
Fed genelde faiz artışlarını 0.25 puanlık aralıklarla gerçekleştiriyor. Bu da yüzde 3.75'lik hedefin 13 faiz artırımı sonrasında olduğu anlamına geliyor.
 
Hesaplamalar Fed'in 2015 yılında 4 kez faiz yükselterek rakamı yüzde 0.25'ten yüzde 1.25'e çıkaracağını gösteriyor. 2016 yılında faizleri beş kez artırması muhtemel olan Fed böylece rakamı yüzde 1.25'ten yüzde 2.75'e yükseltecek ve 2017'de gerçekleştireceği 4 artırımla da yüzde 2.75'ten yüzde 3.75'e çıkaracak.
 
Fed'in yılda 8 kez toplandığı göz önüne alınırsa hesaplamalar 2015'in ortasından 2017'nin ortasına kadar neredeyse her toplantıda faiz artışı gerçekleşeceğini ortaya koyuyor.
 
Tabii ki bu hesaplamalar gelecekte kesin olacak diye tam olarak algılanamaz fakat bu kararları veren komite üyelerinin görüşlerini anlayabilmek için önemli bir gösterge.
 
Fed Başkanı Janet Yellen'in basın toplantılarında dediği gibi Fed'in beklentileri hakkında birçok bilinmezlik var. Önümüzdeki çeyrekler için bile bu kadar bilinmezlik varken 2017 yılı sonu için yapılan beklentilere biraz daha az ağırlık vermek gerekiyor.
 
Fed 2004 yılında faiz artışlarına başladığı dönemde üst üste 17 toplantı boyunca 0.25 puan artışa giderek 2004 Haziran ayında yüzde 1 olan faiz oranlarını 2006 Haziran ayında yüzde 5.25'e çıkartmıştı. O dönemde bazı Fed yetkilileri bankanın atacağı adımları çok belli ettiğine ve dolayısıyla piyasalarda kredi balonunu yaratan rehavete yol açtığına inanıyordu.
 
Fed beklenmedik bir artışa gittiği ve Şubat ayından başlamak üzere yılın geri kalanında faizleri artırdığı 1994 yılında ise bunun tam tersi bir etkiyle karşı karşıya kalmıştı. O dönem ortaya çıkan soruna da 1994 Tahvil Katliamı ismi verilmişti. Fed o yılın başında yüzde 3 olan tahvil faizlerini yıl sonu itibariyle yüzde 5.5'e çıkartmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi