Fed doları frenledi

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında sabırlı davranacağını açıklaması ile destek bulan dolar/TL güne tarihi zirvelerinden uzaklaşarak 2.34'lü seviyelerde başladı. Bankacılar Fed adımlarının piyasalarda genel olarak bir rahatlama getirse de geliş

Fed doları frenledi
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında sabırlı davranacağını açıklaması ile destek bulan dolar/TL güne tarihi zirvelerinden uzaklaşarak 2.34'lü seviyelerde başladı.
 
Bankacılar Fed adımlarının piyasalarda genel olarak bir rahatlama getirse de gelişmekte olan ülkelere son dönemde artan satış baskısını tamamen ortadan kaldıracak kadar iyimser olmadığına dikkat çektiler.
 
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "ABD büyüme hikayesi ve petrolün yukarı hareketi haliyle TL varlıklar için iyi gelişmeler değil. Dolar/TL'nin dün gece Yellen konuşmaya başladığı anda 2.31, bu sabah 2.34 olduğunu görüyoruz" dedi.
 
Dün akşam saatlerinde 2.3350 civarında olan kur, gece Fed desteğiyle illikit piyasada 2.3090'a kadar geriledikten sonra bu sabah TSİ 08:43'te 2.3409/2.3424 seviyesinde, sepet bazında TL ise 2.6124/2.6143 seviyesinde işlem gördü.
 
Fed ne dedi?
 
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını gelecek yıl içinde artıracağı yönünde güçlü bir işaret verirken, faizlerin "uzunca bir süre" sıfıra yakın seviyede tutulacağı şeklindeki taahhüdünü de değiştirerek ABD ekonomisine güvendiğini gösterdi.
 
Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün sona eren iki günlük para politikası toplantısının ardından yapılan açıklamada, borçlanma maliyetlerinin ne zaman yükseltileceği konusunda karar verilirken "sabırlı" bir yaklaşım izleneceği belirtildi.
 
Fed Başkanı Janet Yellen toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında "sabırlı" ifadesinin, FOMC'un faizleri "en az iki toplantıda daha" artırmasının beklenmediği anlamına geldiğini söyledi, ki bu da en erken gelecek yıl Nisan'a işaret ediyor.
 
Fed'in yeni tahminlerinin medyanına göre, önceki tahminde 2015 sonu için yüzde 1.375 olarak açıklanan faiz beklentisi yüzde 1.125'e, 2016 sonu beklentisi ise yüzde 2.875'ten yüzde 2.500'e çekildi. Medyan 2017 yılı sonu için ise yüzde 3.750'den yüzde 3.625'e düştü.
 
Fed faizleri Aralık 2008'den beri sıfıra yakın seviyede tutuyor.
 
Enerji ithalatçısı KİT'lerin döviz ihtiyacının karşılanması ve likidite sıkılaştırma adımları ile dolar/TL'deki yükselişi tersine döndüren Merkez Bankası'nın adımları dün de TL'ye destek olmayı sürdürürken piyasa küresel gelişmelere ve iç siyasete odaklanmaya da devam edecek.
 
Siyasi tansiyon TL'deki baskıyı artırıyor
 
Gülen cemaatine yakın medya kuruluşlarına yapılan operasyonun cemaat ile hükümet arasındaki gerilimi tırmandırması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın operasyonların süreceği sinyali vermesi ve başta AB olmak üzere gelen eleştirileri dikkate almaması son bir haftada kurun zaman zaman gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler