Erdoğan oy oranını açıkladı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merak edilen sorularını yanıtladı.İşte satır başları...-Dün Diyarbakır'da 40 derece sıcakta miting yaptık, oradan hareket ettik iftarı uçakta yaptık. Bahçeşir'de açılışımızı yaptık. Bunlar gayet güzel

Erdoğan oy oranını açıkladı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merak edilen sorularını yanıtladı.

İşte satır başları...

-Dün Diyarbakır'da 40 derece sıcakta miting yaptık, oradan hareket ettik iftarı uçakta yaptık. Bahçeşir'de açılışımızı yaptık. Bunlar gayet güzel geçti. Sesimin kısıklığı da Yüksek Hızlı Tren açılşında klimaya bağlı.

-(Dünkü maç) Yeşil sahaları bayağı özlemişiz. Torun bile 'Dede hat trick yaptın' dedi. Başakşehir güzel bir stadyuma kavuşmuş oldu. Başakşehir ilk göz ağrımdır. İlk sosyal konutu KİPTAŞ'la orada başlattık. Şu anda çok gelişti. Bütün sosyal etkinliklerin rahat yapılacağı bir yer oldu. Olimpiyat stadını oraya yaptık. Şimdi şehir hastanesinin temelini attık. Orada bir modern şehir oluşumu söz konusu.

-(Cumhurbaşkanlığı seçimi) Bizim anket çalışması sıkkı şekilde devam ediyor. Seçtiğimiz denek sayısı itibariyle normalin üzerinde denek sayısı tespit ediliyor.Şu andaki durum yüzde 54 ile 58 arasında bir tablo ortaya çıkıyor. 1. derecede MHP'ye gönül veren kardeşlerimizden destekleyenler var, CHP, HDP'ye destek verenlerden bize destek var. 

-(İhsanoğlu'nun açıklaması) mensubu olduğu çatının tavrını ortaya koyuyor. Merhum Menderes'in kabrini ziyaret ettiğinde 'Diktatörlüğü bitirmiştir' demesi çok manidar. Burada İnönü'nün diktatör olduğunu Menderes'in bitirdiğini ortaya koyması gerçeği de ortaya koyuyor. Bozuk saat bile doğruyu yakalar.

-(Cumhurbaşkanı seçilirseniz nerede duracaksınız?) Ben bu hayata siyasetin içinde başladım. Önümüzde anayasa var. Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde neler yaptığımı herkes biliyor. Daha sonra Başbakan oldum. 11 yılı aşkın süredir Başbakanım. Bu süre içinde de yasalarımızın belirlediği neyse ülkemizi buna göre yönettik. Miilletim 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı olarak görevlendirirse Cumhurbaşkanının yapması gerekenlerin tamamını yerine getiririz. Bunun bir farkı var. İlk defa halk kendi cumhurbaşkanını seçecek. Aracılar vasıtasıyla yapılıyordu. Kimdi o aracılar, milletvekilleri. Türkiye'de 114 tur seçim yapıldı. Milletin cumhurbaşkanı seçmesine CHP, MHP karşı çıktı. Ama biz milletimize gittik. Milletimiz yüzde 69'la kendi seçme kararını verdi. Bunlar hangi yüzle millete gidip oy isteyecekler. Siz milletin cumhurbaşkanı istemediniz ki. Ama giderler çünkü yüz yok. Biz il il dolaşıyoruz. Diğerleri illere çıkmış değil. Biz Ramazan demedik sıcak demedik meydan meydan dolaşıyoruz.

-(Başkanlık sistemi) Dünyada bugün parlamenter sistemler içinde gelişmiş ülkeler baktığımızda başkanlık sistemi veya yarı başkanlık sistemiyle yöentildiğini görürsünüz. ABD, Rusya, Çin öyledir. Çok daha seri kararlar alabilmek için böyle bir sistemin gerekliliği önümüzdedir. Şu an bir çok yerde bir çok engellerle karşılaşıyoruz. 12 yıllık hükümetimiz döneminde bunu yaşadım. Ülkemize hizmet etmek istiyoruz. Sevdamız var. Bu yargıda da böyle yürütmede de bu tip engellerle karşılaşıyorsunuz. Danıştay devlete bir nevi yardım kuruluşudur. Ama şu an yürütmenin önünü kesiyor. Bu hızı düşürüyor. Yürütmeye yardımcı olmaları gerekir. Mesela Başbakanlık binasının yapımı. Durdurma kararı verdi. Mevcut binada yabancı başbakanlar geldiğinde caddede tören yapıyoruz. Orta halli ülkelerde bile böyle bir şey yoktur. Bunlar bize yakışmıyor. Gayet güzel yerde güzel bir proje hazırladık. Bakıyorsunuz kendilerine göre şikayetler uyduruyorlar. Bu saatten sonra buranın durması diye bir şey yok.

-(Seçilirseniz o binayı kullanacak mısınız?) Çankaya'nın başka bir yeri vardır. Ben geleneklerin oluşturduğu bir cumhurbaşkanı olmam. Anayasada nasıl tanımlanıyorsa yerine getiririm. 

-(Seçilirseniz kim Başbakan, genel başkan olacak?) AK Parti'nin şahsım arkadaşlarımla beraber kurucusuyuz. Ben genel başkanıyım. Biz partimizi bir lider hareket olarak kurduk. Erdemliler hareketi diye başladık. Bazı arkadaşlarımızın açıklamaları oluyor bizi üzüyor. Nedir bunlar? AK Parti'nin bugüne kadar yapmış olduğu icraatlar köşe yazarlarının verdiği nasihatlarla olmamıştır. Bazı köşe yazarları akıl vermeye çalışıyor. Kendinize saklayın. Bize yardımcı olacaksanız bunu köşenizden vermenize gerek yok oturur konuşuruz. Öyle şeyler yazılıyor ki partimizin içinde olmayan şeyler yazılıyor. Biz 'Ben'i yıktık. Eğer biz bu istişarelere önem vermiyor olsaydık buralara gelemezdik.

-Biz Çankaya'ya vitrin süsü seçmiyoruz. Bizim Türkiye'yi uçurmamız lazım. 2023 hedefini yan gelip yatalım diye koymadık ki. Bizim derdimiz Türkiye'nin gücüne güç katmaktır. 2023'ün Türkiye'si çok farklı olacak.G-20'ye bizden önce girilmedi. Bazıları diyor ki Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) içine girmekle bu ülkeye ihanet etmiştir. BOP'un ne olduğunu söyleseniz bilmezler. Bu cumhurbaşkanlığı seçimindeki durum diğerleri gibi değil.

-(Yeni Başbakan 3 dönem şartına takılmayanlardan mı olacak?) 2015 seçimine güçlü girmemiz lazım. Partimin bugünki halinden daha güçlü çıkması için Başbakan ve Genel Başkan aynı olmalı. Bu seçimlerde AK Parti daha da güçlenir derken bir şeyi kastediyorum. Yüzde 50'nin üzerinde oy alması gerekir. Cumhurbaşkanlık seçimi genel seçimin işaret fişeğidir. 3 dönem meselesinde de 3 döneme milletimiz rıza göstermiştir. Son yaptığım büyük kongre delegeleriyle istişarede yazılı olarak aldım. Yüzde 90'ın üzerinde diyorlar ki 3 dönem kalmalıdır. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra 45 gün içinde genel kurul gerekir. Yeni genel başkanla parti yoluna devam eder. 

-(Emniyette paralel yapı operasyonu) Şu anda ortada yargı süreci var. Ama anlamadığım bir şey var. Şu anda bu polislerle ilgisi olmadığını söyleyen yapının bunlarla ne kadar ilgili olduğu ortaya çıktı mı? İnanıyorum ki yargı gereğini yapacaktır. Bu süreç içinde bunlara müdahale etmek anaysa suçu işlemektir. Bu ister milletvikili olsun ister yazar çizer olsun. Özellikle bazı milletvekillerinin adalet sarayının içine girerek resim çektirmeleri suçtur, yargıya baskıdır.Şu anda hukuku ihlal vardır. Bunlar hakkında dava açılmalı, işlem yapılmalıdır. Burası adalet sarayı, yol geçen hanı değil ki! Burada böyle bir baskının yapılması çok çirkin. Trübünde maç seyreder gibi kendilerinin aşırı taraftarları amigolarla falan bu işleri yürütüyor. Şu anda tutuklananlar bir şey yaptılar da tutuklandılar. Sen dönemin başbakanı diyerek böyle bir adım atacaksın 17-25 Aralık'ta darbe girişiminde bulunacaksın, kabinedeki arkadaşlarımız şahsım da dahil olmak üzere örgüt başı göstereceksin. Bunun bedeli olmaaycak mı?

-(Pensilvanya) Daha bu zincirin ilk halkaları. Devamı gelecek de. Müsteşarıma oynanan oyunun dayandığı yerleri biz biliyoruz. Bunun hesabını verecekler. AK Parti iktidarını IŞİD'e yardım götüren iktidar olarak göstermeye çalışanlar alçaktır ve ihanet içindeler.

-Bir defa bu örgüt gönül veren tabanda samimi çok insan var. Onları tenzi ediyorum, buradan ayırmak istiyorum. 'O ne derse doğrudur' diyenler var. Bu ifade sevgili peygamberimizle alakalıdır. Pensilvanya'daki zatın bununla ne alakası var? 'O dediyse doğru derseniz' kusura bakmayın hapı yutarsınız. Ama çok samimi olan saf insanlar var. Bizim kardeşlerimiz diye yaklaştığımız insanların bize karşı tavırları dershane olayında değişti. Niye? Ciddi bir kaynak var. Bu sömürü çarkını bozduğumuz için bu olaylar çıktı. Her türlü desteği verdik. Demek ki yanlış yapmışız. Şimdi ayrı bir yere düştük. Okyanus ötesi diye CHP'nin MHP'nin çok açıklamaları oldu. Şimdi beraber yürüyorlar, hayırlı olsun. Tavandaki bunun bedelini ödemek zorunda. Onunla mücadelemiz devam edecek. Bizim MGK'da aldığımız karar var. Ulusal güvenliğimizi tehdit eden tüm unsurlara karşı mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecektir. Cumhurbaşkanının en önemli görevi budur.

İsrail'in Gazze katliamı

- Tabi İsrail'le analaşmak kolay bir olay değil. Yapılan görüşmelerde Amrika'nın rolü çok önemli. Öncelikle 12 saatlik geçici ateşkes sonrasında 24 saatlik... Gazze'ye yardımların önünü açacaksın ki ben İsrail'in ateşkes samimiyetine inanayım.

- Mısır ile ilgili konuşan Erdoğan, "Adama burada sorarlar, eğer sen bunu iç işlerine karışmak olarak algılıyorsan sen Gazze'ye yardım elini uzatmıyorsan kusura bakma biz sana gerekeni söyleriz. Mısır halkıyla değil Mısır yönetimi ile sorunumuz var. Ben cumhurbaşkanı olarak şahsen Sisi'yi tanımıyorum. Biz böyle bir oyunun içerisinde yer almayız." dedi.

Dış politika

- Başarılı bir dış politika ilkeli olmaya dayalı olur. Bugün sizi başarısız olarak görenler yarın başarınızı göreceklerdir. Şu anda Türkiye dış politikada gündem belirleyen bir ülkedir.

- Bizi en çok sevindiren gelişmeler.. Marmaray olayını çok önemsiyorum. Böyle bir proje bizi dünyada çok farklı bir konuma oturtmuştur. Çünkü denizin altından temelini atıp açılışının yapıldığı proje bizi çok mutlu etmiştir. İkinci olay 3. köprüdür. Yavuz Sultan Selim köprüsü sadece bir köprü değildir. Diğer iki köprüden farkı altından raylı sistemin geçecek olmasıdır. Biz hiç bir iktidarın getiremediği hakları getirdik.

- Üzüntü duyduğumuz Ak Parti kapatma davasıdır. Böyle bir partiye kapatma davası açılıyor laiklik meselesi yüzünden. İspanya'da bana soru soruluyor bende "velevki başörtülü bir kızımız üniversiteye başörtülü olarak giderse suçlu konumuna düşüyor" diyorum bunun sonucunda bize dava açılıyor. Ama şimdi gerçekler ortaya çıkıyor. Nedir bu zulüm, neler çektik biz.

- 367 ile ilgili attıkları başlıkları biliyorsunuz bütün bunlar Türkiye'de bizi üzen süreçlerdi. Halbuki bizim laiklik ile ilgili tanımımız, "devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede kalmasıdır ve onları güvenlik altına almasıdır" yurt dışında bunu söylediğimde herkes bize destek verdi. Ama Türkiye'de öyle değildi. Bunların hepsini yıktık.

- AK Parti iktidarı hep çözümün yanında olduğu için bunu kabullenemediler. Ama şimdi herşey yerli yerine oturdu. Başörtülü arkadaşlarımız devlet kurumlarında çalışıyor, okullarda okuyor.

- İstiyoruz ki Diyarbakır'da demokratik siyaseti benimsesinler. Daha büyük oylar alsınlar ama bunu silahla tehdit ederek almasınlar. İstiyoruz ki dağlardakiler silahlarını bıraksınlar.

- Bundan sonra çok daha fazla çalışmamız gerekir ki milletimize olan şükran borcumuzu yerine getirmiş olalım.

Bedelli askerlik

- Bedelli askerlik şu anda gündemimizde yok daha sonra gündemimize gelebilir mi? gelebilir. Bu konuyla ilgili olarak yeniden böyle bir atım atalım denirse bu konuda hükümetimiz gerekirse böyle bir atım atabilir

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler