Elektrik faturalarına 'memur' ayarı

Elektrik faturalarının kabarması üzerine EPDK inceleme başlattı. Bazı dağıtım şirketlerinin memur maaşları ayın 15’inde ödendiği için faturalandırma dönemini değiştirdiği ortaya çıktıKabaran elektrik faturalarına yönelik şikayetler EPDK’yı harekete geçird

Elektrik faturalarına 'memur' ayarı

Elektrik faturalarının kabarması üzerine EPDK inceleme başlattı. Bazı dağıtım şirketlerinin memur maaşları ayın 15’inde ödendiği için faturalandırma dönemini değiştirdiği ortaya çıktı

Kabaran elektrik faturalarına yönelik şikayetler EPDK’yı harekete geçirdi. “Sayaçların okuma aralıkları artıyor, 2 ayda bir fatura kesiliyor” şikayetleri üzerine elektrik dağıtım şirketlerine yazı yazan EPDK, tüketim dönemi değiştirilen abonelere bildirim yapılması gerektiğini belirterek, “Hangi kanalla bildirim yaptınız” diye sordu. Bazı dağıtım şirketlerinin, “memur maaşlarının ayın 15’inde ödendiği” gerekçesiyle faturalandırma dönemlerini değiştirdiği öğrenildi.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; EPDK’ya gelen tüketici şikâyetlerinde; elektrik dağıtım şirketlerince sayaçların bir aydan daha kısa aralıklarla ya da 2 aydan daha uzun aralıklarla okunmaya başlandığı belirtildi. Şikayetlerde, dağıtım şirketlerince ayda iki kere fatura düzenlendiği ya da 2-4 aylık tüketim miktarını içeren yüklü tutarda faturaların düzenlendiği, tüketicilerin ödeme güçlüğüne düştüğü, herhangi bir ödeme kolaylığı sağlanmadığı, tüketim dönemi değişiklikleri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmediği savunuldu.
Bunun üzerine EPDK tarafından dağıtım şirketlerine gönderilen yazılı uyarıda şunlar kaydedildi:

Tüketici bilgilendirildi mi?

“Yönetmeliğe göre, tüketicinin tüketim döneminin, bir aydan az olmamak ve bir yılı geçmemek üzere, görevli şirket tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Tüketim döneminin belirlenmesi ve sayaçların okunması şirketler tarafından elektrik piyasası mevzuatı yanında sözleşmeler hukuku kurallarına da uygun olmalı. Tüketim dönemi değiştirilen tüm tüketicilerin, uygulama öncesinde tüketim dönemlerinin kaç aya kadar uzatılacağı hususunda bilgilendirilip bilgilendirilmediği, bilgilendirildiyse hangi iletişim kanalı ile bilgilendirildiği, değişen faturalandırma döneminin ne kadar süre daha uygulanacağı hususlarının 5 iş günü içinde Kurumumuza bildirilmesi ve uygulamadan etkilenen tüketicilerin bir sonraki tüketim dönemleri hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir.”

En az bir ay olacak,


Tüketicilerin ödeme güçlüğüne düşmemesi için tüketim döneminin uzun aralıklı belirlenmemesine yönelik hassasiyet gösterilmesi istenen yazıda, “Tüketicilerin aylık bütçeleri kapsamında diğer harcamalarında olduğu gibi elektrik faturası giderlerini de yönetebilmesi için tüketim dönemi değişikliklerinin uygulama öncesinde tüketicilere bildirilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, görevli tedarik şirketince tüketim döneminin bir aydan daha kısa süreli belirlenmesi veya uygulanması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Bu nedenle, bu uygulamadan dolayı tüketicinin ödemede gecikmesi sonucu tüketiciden gecikme zammı ve kesme-bağlama bedeli alınmaması ile tüketicilerin tüketim döneminin asgari bir ay olacak şekilde belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir” denildi.

Memur maaşı için ayın 15’i seçildi

Elektrik dağıtım şirketleri cephesi ise faturalarandırma dönemlerindeki değişimlerde memurmaaşlarının etkili olduğunu söyledi. Yetkililer, “Bazı yerlerde gelen şikayetler üzerine faturalar ayın 15’ine çekildi. Ağırlı olarak o taleplere yönelik düzenleme yapıldı. Yoksa birim fiyatlar değişmedi. Faturalandırmaya esas alınan sürenin uzatılması ya da değiştirilmesi oranlarda bir değişiklik yapmaz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler