Zamlata fren oldu

 Özellikle pirinç fiyatlarında yıllardır süren dalgalı seyir, çiftçinin bu yöndeki ekimleri arttırması ile dengeye oturdu. GEÇTİĞİMİZ yıllarda bakliyat üretiminde rekoltelerin düşük çıkmasından kaynaklanan fiyat artışlarına, bu yıl yüksek rekolteler engel

Zamlata fren oldu

 

Özellikle pirinç fiyatlarında yıllardır süren dalgalı seyir, çiftçinin bu yöndeki ekimleri arttırması ile dengeye oturdu.
 
GEÇTİĞİMİZ yıllarda bakliyat üretiminde rekoltelerin düşük çıkmasından kaynaklanan fiyat artışlarına, bu yıl yüksek rekolteler engel oldu. Pirinç, kuru fasulye, kırmızı ve yeşil mercimek, nohut, buğday ve bulgur ürünlerinde rekoltenin, tüketimi karşılayabilir rakamlara ulaşması, raf fiyatlarına gelebilecek bir zammı da engelledi. Son yıllarda yükselen pirinç fiyatları, çiftçinin çeltik ekimine yönelmesi ile dengelendi. Hemen hemen tüm ürünlerde çıkan yüksek rekolteler çiftçiyi de sevindirirken, tüketiciler de en azından 2013 yılının ortalarına kadar uygun fiyattan kuru bakliyat tüketecek.
 
Rekolte sıkıntısı yok
 
Bu yıl Türkiye’de, rekoltede herhangi bir sıkıntı yaşanması beklenmiyor. Ancak çıkan ürünün veriminde değil, randımanında sorunlar yaşanıyor. Makarna üretiminde kullanılan kaliteli buğday miktarı geçen yıla göre azaldı. Bu nedenle ürünün fiyatında yüzde 10-15’lik bir artış yaşanması gündemde. Ayrıca buğdaydan yapılan bulgurda da az da olsa fiyat artışı bekleniyor. Kırmızı mercimekte ise, bir kaç yıldır Kanada’dan yapılan ihracat durdu. 2012 yılında yapılan ekimler sayesinde, tüketimi karşılayacak şekilde kırmızı mercimek de yetişti.
 
Nohut pahalı olacak
 
Bu yıl market raflarında, pahalıya tüketeceğimiz ürün sadece nohut. Nohut, Türk halkının en sevdiği bakliyatlardan biri. 2 yıl önce çıkan ‘hastalık’ ile üretiminde sorunlar yaşanmış, fiyatlar yükselmişti. Geçen yıl toptan fiyatı 4, 4.5 TL, market fiyatı ise 5.5 TL’ye kadar çıkan nohutu, bu yıl da hemen hemen aynı fiyatlardan tüketeceğiz. Geçen yıl toptan fiyatı 1.60 olan pirincin fiyatı bu yıl 1.85-1.95 TL civarında. Baldo pirincin fiyatı ise geçen yılla aynı, 2.60 TL civarında toptanda satılıyor. Kırmızı mercimekte ise fiyatlar düşüyor. Toptanda, kilogramı geçen yıl 1.78 TL olan kırmızı mercimek, bu yıl 1.65-1.70 TL. Kuru fasulyenin kilogramı geçen yıl 2.80 TL iken, bu yıl ise 3.30 TL’ye kadar çıktı.
 
 
 
20 milyon ton buğday yetmez
 
TÜRKİYE’de üretilen ürünün, ne kadarının ihrac edileceği, ne kadarının ise iç piyasaya pazarlanacağının bilinmemesi sektörün kronik sorunlarından biri. Dünyadaki kuraklığı fırsat bilerek, ürününü yurtdışını gönderen Türk piyasası, içerideki tüketiciye yüksek fiyattan ürün veriyor. Reis Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “1-2 yıldır bu konuda kendimize çeki düzen verdik ama yine de tedbirli olmalıyız. Türkiye 20 milyon ton buğday üretiyorum, bana yeter demesin” dedi.
 
Kritik ülke Rusya
 
BAKLİYAT fiyatlarındaki en kritik ülkenin Rusya olduğunu belirten Mehmet Reis, Amerika-Rusya arasında yaşanacak ‘buğday krizi’nin bütün dünyayı etkileyebileceğini söyledi. Reis, “Amerika’da 130 yılın en kuraklığı yaşanıyor. Buğdayda arz sıkıntısı var. Amerika buğdayın büyük bölümünü Rusya’dan alıyordu. Rusya da, kuraklıktan dolayı buğday ihracatını yasakladı. Buğday fiyatları tavan yapabilir” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi