Yerli helikopterde olağanüstü hal!

 Türkiye'nin üretiminde ortak olduğu ilk taarruz helikopteri T-129 için olağanüstü hal ilan edildi.  2 helikopter şu anda hazır. 4'ü ise üretim bandında. Savunma kaynaklarından alınan bilgiye göre, 6 helikopter yıl sonu Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim e

Yerli helikopterde olağanüstü hal!

 

Türkiye'nin üretiminde ortak olduğu ilk taarruz helikopteri T-129 için olağanüstü hal ilan edildi. 
 
2 helikopter şu anda hazır. 4'ü ise üretim bandında. Savunma kaynaklarından alınan bilgiye göre, 6 helikopter yıl sonu Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilecek.
 
Genelkurmay yetkilileri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerine giderek helikopter hakkında son bilgileri aldı. T-129'un öngörülenden 70 kilo az yük taşıyabildiği, bu sorunun da diğer helikopterlerin üretimi sırasında aşılacağı belirtildi. T-129 ilk etapta, havadan karaya anti-tank füzesi (hellfire) ve uçaksavar füzesi (Stinger) yüklü olarak havalanacak.
 
Daha sonra Türk üretimi Cirit füzesini kullanmaya başlayacak. Türkiye şu anda taarruz helikopteri olarak ABD'den alınan Kobra ve Süper Kobra helikopterlerini kullanıyor. Ankara, geçtiğimiz haftalarda ABD'den getirdiği 3 Süper Kobra helikopterine 111 milyon dolar ödedi.
 
Türk-İtalyan ortak yapımı taarruz tipi Atak helikopteri projesinin bütçesi toplamda 3 milyar doları buluyor. Dev projede AgustaWestland'ın yanı sıra TUSAŞ, Aselsan ve Roketsan gibi milli savunma sanayii şirketleri de rol alıyor. T-129, İtalyan Agusta'nın daha önce ürettiği A-129'un geliştirilmiş ve Türkiye şartları için güncellenmiş versiyonu.
İlk yerli üretim helikopter, Aselsan'ın geliştirdiği görev bilgisayarını kullanıyor. Yine gövdesindeki binin üzerindeki parçada Türk imzası yer alıyor. Şu anda genel itibarıyla kritik bölümler ve parçalar İtalya'dan geliyor. TUSAŞ tesislerinde montajı yapılıyor. Zaman'a bilgi veren kaynaklar, projenin bir sonraki ayağında gövde ve transmisyon gibi kritik parçaların da Türkiye'de üretileceğini ifade ediyor. Kara Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan 50 kesin ve 41 opsiyonel taarruz ve taktik keşif helikopterinin, milli imkânlarla geliştirilecek yazılım ve donanım ürünlerinin bir araya getirilmesiyle Türkiye'de üretilmesi projenin ana hedefi. Test uçuşları Türkiye'de gerçekleştirilen ve üretim bandından çıkan helikopterlerin gövde, motor ve pervanesi İtalya'dan geldi. Görev bilgisayarı ve seyrüsefer sistemleri ise milli imkânlarla üretildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi