Yeni vergi artışına gerek olmayacak

 Başta akaryakıt olmak üzere ÖTV’de yüzde 40’ın üzerindeki gelir artışı, bu yıl ilave vergiye gerek olmayacağının sinyalini verdi. Geçen yıl yüklü vergi zamlarına neden olan bütçenin vergi kalemlerinden bu yıl olumlu haber var. Bu yılın ilk iki ayında, ge

Yeni vergi artışına gerek olmayacak

 

Başta akaryakıt olmak üzere ÖTV’de yüzde 40’ın üzerindeki gelir artışı, bu yıl ilave vergiye gerek olmayacağının sinyalini verdi.
 
Geçen yıl yüklü vergi zamlarına neden olan bütçenin vergi kalemlerinden bu yıl olumlu haber var.
 
Bu yılın ilk iki ayında, geçen yılın aynı dönemine göre KDV geliri yüzde 14,1 arttı. Bununla birlikte geçen yıl ciddi erime görünen ithalden alınan KDV gelirlerindeki artış ise yüzde 34,9’a tırmandı. Dahilde alınan KDV’deki artış iç piyasada başlayan canlanmayı işaret ediyor. İthalde alınan KDV’deki büyük artış ise Merkez Bankası’nın frenlemeye çalıştığı ithal tüketimin yeniden artışa geçtiğini gösteriyor.
 
Beyaz eşya gösterge
 
Ekonomideki canlanmayı işaret eden bir diğer vergi sinyali de dayanıklı tüketim mallarından elde edilen ÖTV’den geldi. Bu vergi gelirindeki iki aylık artış yüzde 17,7’ye ulaştı. Bu mal grubunda vergi zammı olmadığı halde vergi gelirinde meydana gelen yüksek artış, tüketimin yeniden canlandığını gösterdi. Aynı şekilde vergi rakamları, vatandaşın geçen yıla oranla daha fazla akaryakıt tüketip, daha kolay para harcadığını işaret etti.
 
ÖTV'de yüzde 56,6
 
Geçen yılın son 3 ayında başta akaryakıt ve içki olmak üzere, motorlu taşıtlardan sigaraya kadar hemen tüm ürünlerde yapılan ÖTV zammı bütçenin vergi gelirlerine adeta doping oldu. ÖTV gelirleri ilk iki ayda, geçen yıla göre yüzde 40,5 artarken petrol ve doğalgazdan elde edilen ÖTV’deki artış yüzde 56,6’ya ulaştı. ÖTV gelirlerindeki bu olağanüstü artış,  başta akaryakıt ürünleri olmak üzere tüketim mallarında bu yıl yeni bir ÖTV zammına ihtiyaç duyulmayacağının sinyali oldu.
 
2 aylık vergi geliri zammın üzerinde
 
Geçen yıl eylül ayında akaryakıt ürünlerine yüzde 16 ila yüzde 23, içkiye yüzde 17, motorlu taşıtlara da yüzde 8,1 ÖTV zammı yapılmıştı. Sigaraya yapılan ÖTV zammı da yüzde 5-10 olmuştu. Bu düzeydeki zamlara karşın ilk 2 ayda zamlı ÖTV kalemlerindeki artış yüzde 25 ila yüzde 56 aralığında gerçekleşti. Dolayısıyla Maliye, hem vergi zammı hem tüketimdeki artışın meyvesini topladı.
 
2013 yılı hedefi 318 milyar lira
 
Dün Bolu'da Gelir İdaresi toplantısına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013'te 318 milyar liralık vergi geliri hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi: "Bütçede bu hedefi mutlaka tutturmamız lazım. Vergi, 76 milyonun hakkı... Bu alacağı takip ederken tereddüte bile düşmenize gerek yok."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler