Yeni istihdam paketinde Trabzon nasıl etkilenecek

Kamuoyunda ‘49 ile teşvik yasası’ olarak bilinen teşvik kanunun 31 Aralık’ta sona ermesinin ardından başlatılan yeni istihdam paketi ile ilgili çalışmaların ayrıntıları netleşti.31 Aralık’ta sona eren ‘49 ile teşvik’ yasasından sonra başlatılan yeni istih

Yeni istihdam paketinde Trabzon nasıl etkilenecek

Kamuoyunda ‘49 ile teşvik yasası’ olarak bilinen teşvik kanunun 31 Aralık’ta sona ermesinin ardından başlatılan yeni istihdam paketi ile ilgili çalışmaların ayrıntıları netleşti.

31 Aralık’ta sona eren ‘49 ile teşvik’ yasasından sonra başlatılan yeni istihdam paketinde prim teşviği, illerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösterecek. Yeni istihdam paketinden 49 ilde 31 bin işletmede çalışan 766 bin işçi yararlanacak.
 
YENİ İSTİHDAM PAKETİNDE 49 İLE TEŞVİK YENİDEN DÜZENLENDİ
 
Kamuoyunda  ‘49 ile teşvik yasası’ olarak bilinen 5084 sayılı teşvik kanunun 31 Aralık’ta sona ermesinin ardından başlatılan yeni istihdam paketi ile ilgili çalışmaların ayrıntıları netleşti. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda, paketten teşvik süreleri dolan 49 ilde 31 bin işletmede çalışan 766 bin işçi yararlanacak.
 
Ancak prim teşviği oranı illerin gelişmişlik düzeyine göre farklı olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni teşvik paketinin ayrıntılarına göre, yeni istihdam paketinden 49 ilde bulunan tüm işletmeler yararlanacak.
 
5. VE 6. BÖLGELER AVANTAJLI
 
Ancak burada, destek prim oranında farklılığa gidilecek. Farklılığı ise illerin gelişmişlik düzeyi belirleyecek. Örneğin, geri kalmış illerin toplandığı teşvik sisteminde belirtilen 5. ve 6. bölgelerde bulunan işletmelerin, SSK prim desteği aynen devam edecek.
 
Diğer bölgelerde kalan illerin prim desteği ise daha düşük olacak. Yani, 5.  ve 6. Bölge’deki işletmelere, işçi başına geçen yılın rakamlarına göre 200 liralık prim desteği verilirken, diğer illerdeki işletmeler ise işçi başına 150 lira ve 100 lira prim desteğinden yararlanacak. Yapılan hesaplamaya göre, 5. ve 6. Bölge’deki mevcut işletmelerde, işveren payının yüzde 11’i, diğer illerde ise yüzde 7, 8, 9’u devlet tarafından karşılanacak.
 
ÖZÜRLÜ VE KADINLARA DESTEK
 
Öte yandan, aynı paket ile çeşitli konularda işverenlere verilen 10’un üzerindeki prim desteklerine de disiplin getirilecek. Sadece, özürlü, kadın ve Ar-Ge istihdamındaki prim teşvikleri devam edecek. Geri kalan yatırımlar ise bölgesel bazda verilen prim desteklerinden yararlanacaklar.
 
PAKETTEN YARARLANACAK İLLER
 
Afyon, Düzce, Malatya, Diyarbakır, Sivas, Uşak, Şanlıurfa, Aksaray, Adıyaman, Amasya, Ordu, Erzurum, Giresun, Tokat, Yozgat, Osmaniye, K.Maraş, Van, Kırşehir, Bartın, Batman, Çankırı, Erzincan, Mardin, Çorum, Şırnak, Siirt, Sinop, Elazığ, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Kastamonu, Artvin, Kilis ve Tunceli.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler