Yavaş gitmek çözüm değil!

Akaryakıt fiyatlarında dünya liderliğine oynayan Türkiye'de otomobil pazarı gelişimini tasarruflu motor seçeneklerinden yana kullanıyor. Her ne kadar satın alım maliyeti daha yüksek olsa da kullanırken daha fazla avantaj sunan dizellere ilgi dikkat çekici

Yavaş gitmek çözüm değil!

Akaryakıt fiyatlarında dünya liderliğine oynayan Türkiye'de otomobil pazarı gelişimini tasarruflu motor seçeneklerinden yana kullanıyor. Her ne kadar satın alım maliyeti daha yüksek olsa da kullanırken daha fazla avantaj sunan dizellere ilgi dikkat çekici boyutta.

Çok yavaş çözüm değil

Ko­nu ta­sar­ruf olun­ca ye­ni ne­sil mo­tor­la­rın po­tan­si­yel­le­ri çok yük­sek. Fa­kat bu­nu en iyi şe­kil­de kul­la­na­bil­mek sü­rü­cü­nün dik­kat ve be­ce­ri­si­ne ka­lı­yor. 10 gün­lük bay­ram ta­ti­li sü­re­sin­ce uzun yol­cu­luk­la­ra ha­zır­la­nan­lar için şu ku­ral­la­ra uy­mak önem­li de­re­ce­de ya­kıt­tan ta­sar­ruf an­la­mı­na ge­le­cek. Go­od­ye­ar'­ın dik­kat çek­ti­ği nok­ta­lar şöy­le:

1) Hı­zı­nı­zı sı­nır­la­yın: Ara­cın hı­zı art­tık­ça ya­kıt tü­ke­ti­mi de ar­tar. An­cak yük­sek hız gi­bi çok dü­şük hız­da sey­ret­mek de 100 ki­lo­met­re­de faz­la­dan 1 lit­re tü­ket­iminize ne­den ola­bi­lir.

2) Ani fren­den ka­çı­nın: Ya­vaş ya­vaş hız­la­na­rak ve müm­kün ol­du­ğunca yu­mu­şak vi­tes ge­çiş­le­riy­le ya­kıt ta­sar­ru­fu sağ­la­ya­bi­lir­si­niz. Ma­nev­ra­lar ve ani fren­le­me­ler yap­mak gi­bi ag­re­sif sü­rüş tar­zı yu­mu­şak sü­rüş­ten yüz­de 20 da­ha faz­la ya­kıt tü­ke­tim­le so­nuç­la­na­bi­lir.

3) Mümkün olan en yüksek vitesi seçin: Otomobili belirli bir hızda mümkün olan en yüksek viteste kullanmak yakıt tasarrufunuzu arttırabilir. Düşük viteslerde, yüksek motor devriyle seyretmek yakıt tüketimini artırır.
Klimanın etkisi %3 artıyor

4) Dikkatli kullanın: Klima, motor için ekstra bir yüktür. Klima kullanılmaması yüzde 3'e kadar yakıt tasarrufu sağlar. Özellikle kışın dışarıdaki hava sıcaklıkları izin verdiği ölçüde klimayı kapatmayı tercih edin.

5) Aşırı rölantiden kaçının: Beklerken motoru kapatmak ve hareket için hazır olduğunuzda tekrar çalıştırmak arabayı hareketsiz durumda çalıştırmaktan daha az yakıt harcar.

6) Gereksiz yüklerden kurtulun: Araç ne kadar ağır olursa hareket etmek için o kadar fazla enerji gerekir. Ekstra her 50 kilogram yük için yakıt tüketiminiz yaklaşık yüzde 1 artar.

Camları mutlaka kapalı tutun

7) Camları kapalı tutun: Camların açılması aerodinamik çekiş oluşturur, bu da aracınızı yavaşlatır. Gerekli hızda seyretmek için daha fazla enerji gerekir ve bu da daha fazla yakıta ihtiyaç duyar.

8) Doğru hava basıncı önemli: Yetersiz şişirilmiş lastikler, yuvarlanmak için daha fazla enerji gerektirir. Janta gevşek bir şekilde monte edilen lastikler zaman içinde hava basıncı kaybı gösterir. Doğru şişirme yüzde 5'e kadar yakıt tasarrufu sağlayabilir.

9) Bakımı aksatmayın: Kirlenmiş bujiler, kirli hava filtresi veya tıkalı yakıt filtresi yakıt tasarrufunuzu olumsuz bir şekilde etkiler. Bakımı iyi yapılmış bir motor yakıt tasarrufunu yüzde 4'e kadar artırabilir.

10) Doğru lastiği seçin: Fuel saving (akıt tasarrufu) teknolojisine sahip lastikler, düşük yuvarlanma direnciyle daha az tüketmeye yardımcı olur. Araca uygun olmayan ebat ve tipte lastik kullanmak tüketimi ciddi miktarda artırır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler