Üniversite mezunu takip edilecek

Çalışma Bakanlığı, YÖK, Türkiye İş Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak yürüteceği projeye göre, üniversiteden mezun olan her öğrenci işe yerleşinceye kadar takip edilecek. Mezun kayıt sisteminin üniversite mezunları için olan bölümü YÖK'ün takibind

Üniversite mezunu takip edilecek

Çalışma Bakanlığı, YÖK, Türkiye İş Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak yürüteceği projeye göre, üniversiteden mezun olan her öğrenci işe yerleşinceye kadar takip edilecek. Mezun kayıt sisteminin üniversite mezunları için olan bölümü YÖK'ün takibinde olacak. İşkur, meslekî eğitim mezunları için kayıt takip sistemi tutacak. Böylece hangi alanda ne kadar mezun olduğu, bunların kaçının işe yerleştiği, kaç mezunun açıkta olduğu online takip edilebilecek. İhtiyaç olan alanlarda meslekî eğitime ağırlık verilecek. İhtiyaç fazlası mezun verilmesinin de önüne geçilecek.

İŞKUR'UN YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Türkiye İş Kurumu, takip programında kayıtlı mezunlara uygun işleri öncelikli olarak bulacak. İŞKUR her yıl on binlerce kişiyi eğitimden geçirip sertifika verirken bunlardan kaçının işe yerleştiği tartışma konusu oluyordu. Yeni dönemde kurulacak takip sistemi ile sertifika alanların izlenmesi sağlanacak. İşe yerleşmediği, aynı alanda yeni sertifikalı elemana ihtiyaç duyulup duyulmadığı kontrol edilecek. Yine sistemle mesleki eğitim mezunlarının takibi sağlanacak. MEB ile İŞKUR bu alanda işbirliği yapacak. Bu sistem mesleki eğitimin yeniden planlanmasında önemli rol oynayacak. İŞKUR, 2010 yılında yaklaşık 170 bin kişiyi mesleki eğitimden geçirdi.

İŞVERENLERDE EYLEM PLANINA KATILDI

İstihdam ile Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı'na ilişkin son toplantıya, geçtiğimiz hafta Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, YÖK Başkan Vekili Ömer Demir, TÜİK Başkanı Ömer Toprak ile diğer üst düzey kamu kurumu yöneticileri katıldı.

 Toplantıda eylem planı çerçevesinde bugüne kadar yapılanlar ve yapılacak olanlar masaya yatırıldı. Zaman'ın edindiği eylem planına göre mezun kayıt sisteminin YÖK ile ilgili kısmı 6 ayda tamamlanacak. İki ayrı bölümden oluşan kayıt sisteminin İŞKUR ile ilgili ayağı ise 2011'de tamamlanacak. Aynı yıl içinde YÖK ile İŞKUR'un mezun takip sistemi uyumlu hale getirilecek.

İstihdamı artırmak için işverene sağlanan teşvikler de uzatılıyor. Halen Meclis'te görüşmeleri süren torba yasaya bu kapsamda önemli bir madde konuldu. Yeni istihdam sağlayan işverene sağlanan prim teşviki 10 yıla kadar uzatılabilecek. İşveren, birden çok istihdam teşvikinden aynı anda faydalanabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler