Üç çocuklu aileden vergi alınmayacak

Yeni zamlar olup olmayacağı konusunda konuşan Başbakan Yardımcısı Babacan, önümüzdeki dönem planlarını açıkladı...EMEKLİLİK CİDDİ BİR BÜTÇE YÜKÜEmeklilik yaşıyla ilgili tartışmalara değinen Babacan "Sosyal güvenlik meselesi çok önemli bir konu. Emekli say

Üç çocuklu aileden vergi alınmayacak

Yeni zamlar olup olmayacağı konusunda konuşan Başbakan Yardımcısı Babacan, önümüzdeki dönem planlarını açıkladı...

EMEKLİLİK CİDDİ BİR BÜTÇE YÜKÜ

Emeklilik yaşıyla ilgili tartışmalara değinen Babacan "Sosyal güvenlik meselesi çok önemli bir konu. Emekli sayısı 10 milyonu aştı. Ciddi bir bütçe yüküyle karşı karşıyayız. Sosyal güvenlik reformu açıklarımızı kontrol altında tuttu. Sosyal güvenlik açıkları nasıl azaltılabilir, bununla ilgili kurumlarımız teknik hazırlıklar yapıyor. Bugün itibariyle bu konuda bir kararımız yok. Sağlık alanında önemli adımlar attık. Yüksek hizmet kalitesini sağlayan bir yapıyı koyduk. İlaç fiyatları çok düştü. Üç dört yıl önce 40-50 liraya satılan ilaç 8-10 liraya düştü" dedi.

SAVAŞA BÜTÇE AYRILDI MI?

Babacan, Suriye ile olaşı bir savaş söylentilerine karşın savunma için büyük bir pay ayrıldı iddialarının ise gerçekleri yansıtmadığını belirtti.Suriye'den gelen mülteciler için ayrılan bütçenin AFAD tarafından karşılandığını açıkladı.

Suriye'den gelen mülteci öğrenciler için 500 öğretmen görevlendirildi.

İLAÇ FİYATLARI DÜŞÜK

Sağlık alanında yapılan düzenlemelere değinen Ali Babacan, enflasyon rakamlarına rağmen, ilaç fiyatlarının son derece düşük olduğunu söyledi.

HAPİS KALKTI, KULLANIM ARTTI

Karşılıksız çeklerin son zamanlarda fazla artmasına karşın değerlendirmelerde bulunan Babacan, karşılıksız çeklere verilen hapis cezasının adeta ortaçağ hukuku olduğunu söyledi.Hukuksal açıdan rahatlatan bu düzenlemenin ekonomiye olan etkisinin de sınırlı olacağını belirtti.

Çekte hapis cezası kalkmasına rağmen çek kullanımı yükseldi. Bu yıl ilk 9 ayda çeklerin yüzde 4,36'sı döndü.

ÜÇ ÇOCUKLU AİLEDEN VERGİ ALINMAYACAK

"Asgari ücretten tamamen bütün vergiler kaldırılacak mı?" sorusuna ise Babacan, anayasa çalışamaları kapsamında bu konunun ele alınacağını açıkladı.

Evli ve 3 çocuklu bir aileden hiç vergi almıyoruz. Asgari ücretle çalışan bekarlardan vergi alıyoruz.

Deprem sigortası yapanların oranının artmasıyla Türkiye büyük bir tasarrufa imza attı. Sigortacılıkla ilgili yeni yasal düzenlemeler yapılacak.

Alınan tedbirler sonrası 2014 yılında yüzde 16 tasarruf yapmayı öngörüyoruz.

 

2013'TE YENİ ZAMLAR GELECEK Mİ?

'2013 için yeni zamlar gelecek mi?' sorusuna ise Babacan:

2013-14-15'le ilgili ihtiyatlı bir çerçeve çizdik. Programın iç mekaniğine bakınca olası risklerden azami şekilde korunaklı yapı var. Gelecek yılın büyümesine yüzde 4 dedik ama ihtiyatlı bir rakam. İhracat büyük ihtimalle bu yıl 150 milyar doları geçecek. Büyük sapmalar beklemiyorum. AB'de komple bir çöküş olursa bambaşka bir konu olur. Senaryomuz üç yıl boyunca yerlerinde sayacağı yönünde.

Sigarada kararname gereği bir vergi ayarlaması geliyor. Vergi ayarlamaları konusunda bütçe dengeleri var, bir yandan enflasyon kaygımız var. Niye sigara şimdi değil de sonra, hepsinin analizi yapıldı. Bu sene atacağımız başka bir adım yok. Gelecek sene küçük küçük birkaç adım olabilir farklı konularda. Sigara ve tütün ürünleri dışında küçük adımlar olabilir.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi