Türkler cesaretli çıktı!

 Türkiye, istihdam edilenler arasında ''kendi işinin patronu'' olan kadın ve erkek oranlarında OECD'nin ilk sırasında yer alıyor. Türkiye'de ''kendi işinin patronu'' olan kadın oranı yüzde 48,4, erkek oranı yüzde 34,2 seviyesinde bulunuyor.  34 ülkenin üy

Türkler cesaretli çıktı!

 

Türkiye, istihdam edilenler arasında ''kendi işinin patronu'' olan kadın ve erkek oranlarında OECD'nin ilk sırasında yer alıyor. Türkiye'de ''kendi işinin patronu'' olan kadın oranı yüzde 48,4, erkek oranı yüzde 34,2 seviyesinde bulunuyor. 
 
34 ülkenin üye olduğu OECD'nin, çevre, ekonomi ve sosyal alanlara ilişkin istatistiklere yer verdiği ''Factbook 2013'' başlıklı çalışmasında, 2011 yılı verileri kullanılarak istihdamdaki durum değerlendirildi. İstihdamın ekonomik döngüden etkilendiği vurgulanan çalışmada, bunun yanında hükümet politikalarının uzun vadede eğitim, gelir desteği, kadın ve dezavantajlı grupların istihdamını destekleyici uygulamalarda büyük ölçüde belirleyici olduğu ifade edildi. 
 
TÜRKİYE YERİNİ KORUYOR
 
OECD çalışmasında, kendi işinde çalışmanın hayat kurtarıcı bir strateji olduğu, kişilerin çalışacak başka bir iş bulamamaları durumunda veya girişimci bir ruha sahip olup, kendi kendilerinin patronu olmak istediklerinde bu tür bir istihdam biçimine yöneldiklerine yer verildi.
 
Çalışmanın dikkat çeken tespitlerinden biri, kadın istihdamında son sırada yer alan Türkiye'nin, istihdam edilenler arasında kendi işinin patronu olan kadın oranında yüzde 48,4 ile ilk sırada yer alıyor olması.
 
Türkiye, sadece kadınlarda değil, erkeklerde de kendi işinin patronu olma konusunda yüzde 34,2 ile ilk sırada bulunuyor. Kadın ve erkekler için 2000 yılı oranları ise sırasıyla yüzde 64,7 ve 46,5 olarak gerçekleşmişti. Sonuç olarak, aradan geçen 11 yıllık süre içerisinde kendi işinin patronu olan kişilerin oranı azalmasına rağmen Türkiye, bu alanda ilk sırada olma özelliğini korudu. 
 
PART-TIME ORANI HANGİ SEVİYEDE?
 
OECD çalışmasında ayrıca, part-time çalışmanın, çok sayıda OECD ülkesinde tercih temelli olduğuna işaret edildi. 2011 verilerine göre, part-time çalışma oranı Türkiye'de yüzde 11,7. 2005 yılında yüzde 5,6 olan bu rakamın, son 6 yıl içerisinde 2 katından fazla artış gösterdiği görülüyor.
 
Bu artışta işgücüne ve istihdama katılan kadınların sayısının artması ve genç nüfus oranının yüksek olmasının etkili olduğu belirtiliyor.  Part-time çalışanların OECD üyesi ülkelerdeki ortalaması ise yüzde 16,5 düzeyinde. Part-time çalışmanın en fazla görüldüğü ülke ise yüzde 37 ile Hollanda.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler