"Türkiye, Kürt ve Alevi sorununu çözerse..."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye Kürt ve Alevi meselesini çözerse çok güçlenir. Bizim bu sorunları daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözmemiz lazım. Kardeşsek kardeşlik hukukunu oturtmamız lazım" dedi. Bakan Şimşek, Burdur

"Türkiye, Kürt ve Alevi sorununu çözerse..."
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye Kürt ve Alevi meselesini çözerse çok güçlenir. Bizim bu sorunları daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözmemiz lazım. Kardeşsek kardeşlik hukukunu oturtmamız lazım" dedi.
 
Bakan Şimşek, Burdur Sanayi ve Ticaret Odası (BUTSO) tarafından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) düzenlenen "2013 Yılı Vergi Ödül Töreni"ne katıldı. Bakan Şimşek burada yaptığı konuşmada, 2023 yılına yönelik vizyonları olduğunu söyledi.  
 
Bu hedeflerin 2007 yılındaki küresel kriz öncesinde ortaya konulan iddialı hedefler olduğunu belirten Şimşek, "Ama mesele bu değil. Amerikalılar uzaya, aya çıkmadan önce 10 yıl önce öyle bir hedef koymasalardı oraya ulaşamayacaklardı. Önce iddialı hedefler koyacaksınız sonra ulaşmaya çalışacaksınız. Bu hedeflere ulaşmak için tabi ki reform yapmak lazım" diye konuştu.
 
Şimşek, makro anlamda sorunların çoğunun giderildiğini, bütçe açıklarının biraz daha azaltıldığını, enflasyonun tek haneye indirildiğini, bankacılık sisteminin güçlendirildiğini, faizlerin göreceli olarak tek haneye indirildiğini anlattı.
 
Bu açıdan bakıldığında makro anlamda birçok sorunun çözüldüğünü ifade eden Şimşek, "Şimdi daha çok iş ortamını iyileştirme, enerjide dışa bağımlılığı azaltma, eğitimde kaliteyi artırma gibi Türkiye'yi yeni bir noktaya taşıyacak bir reform çabası içine gireceğiz" diye konuştu. 
 
- "Türkiye'nin yüzde 3,3 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz"
 
Bakan Şimşek, dünyada küresel krizle birlikte büyümeninde yavaşladığını kaydetti. Bu yavaşlamanın bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gerçekleştiğini anlatan Şimşek, şunları söyledi:
 
"Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırdığınız zaman Latin Amerika'da şu anda ortalama büyüme yüzde 1,3. Gelişmekte olan Avrupa'da büyüme bu sene yüzde 2,5 civarında. Çin ve Hindistan bunlar çok büyük ülkeler. Onları bir kenara bırakırsak Asya'daki gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyüme oranı IMF'nin rakamı bunlar, yüzde 2,7. Biz bu sene Türkiye'nin yüzde 3,3 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Gerçi üçüncü çeyrek biraz düşük çıktı ama tarım kaynaklı. Yine de yüzde 3'ün üzerinde bir büyümeyi biraz daha olası görüyoruz. Bölgemizdeki bütün bu olumsuz şartlara rağmen Suriye ve Irak'taki iç çatışmalar, Ortadoğu'daki çalkantılar, Avrupa'daki süre gelen krize rağmen ki, Avrupa bizim en büyük ticaret ortağımız, çokta kötü olamayan bir performans söz konusu ama yüzde 3'ler 4'ler civarında bir büyüme Türkiye'ye yetmez. Çünkü Türkiye'nin nüfusu genç. Bizim çok daha yüksek oranda istihdam sağlamamız lazım. Çok daha hızlı büyümemiz lazım. Bunun içinde tek sihirli değnek var. O da daha çok reform."
 
- Yolsuzlukla mücadele
 
Bakan Şimşek, İngiltere'de Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün bulunduğunu, bu örgütün bütün ülkelerdeki yolsuzlukla ilgili bir algı endeksi yaptığını kaydetti.
 
Örgütün 2002 yılında yaptığı çalışmada Türkiye'nin 102 ülke arasında 65'inci sırada yer aldığını vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:
 
"Yani sondan 37'nci sıradaydı. Yolsuzluk algısı en yüksek olan yüzde 36'lık dilimdeydik. Aynı uluslararası kuruluş... 2013 ve 2014 yılındaki tartışmaları da dikkate alarak, Türkiye 64'üncü sırada ama 175 ülke arasında. Dolayısıyla bu alanda arzuladığımız yerde değiliz, ama bu alanda dahi, son 10-12 yıl içinde bir ilerleme olmuş. Yolsuzlukla mücadele edilmiş. Yolsuzlukla mücadelede başarılı olunmuş. Yolsuzluk tabi ki hep söylüyorum, henüz hiçbir yerde sıfırlanmadı. Türkiye'de de sıfırlanmadı. Demek ki bu mücadelenin daha güçlü ve sistemli şekilde devam etmesi gerekiyor."
 
- "Türkiye Kürt meselesini çözerse çok güçlenir"
 
"Türkiye'nin bir Kürt meselesi var mesela. Kabul etseniz de etmeseniz de 30-40 yıldır 40 bine yakın insanımız hayatını kaybetmiş" diyen Bakan Şimşek, "Terörle mücadeleye 350-400 milyar dolar para harcamışız. Kimisine göre maliyeti 1 trilyon dolar. Bu sorunu nasıl çözeceğiz. Bu sorunu slogan atarak çözemedik. Bu sorunu sadece güvenlik penceresinden bakarak çözemedik. Hükümet olarak biz çok ciddi bir irade ortaya koyduk riskler aldık. Ve diyoruz ki 'Gelin bu problemi daha çok demokrasi daha çok temelhak ve özgürlük ve kardeşlik hukuku içerisinde birlik beraberlik içerisinde çözelim'. Bu noktada bir çaba içerisindeyiz" ifadesini kullandı. 
 
Yıllarca bir sürü ülkenin analizlerini gerçekleştirdiğini ve birçok ülkeden sorumlu birimin başında görev yaptığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
 
"Türkiye Kürt ve Alevi meselesini çözerse çok güçlenir. Bizim bu sorunları daha çok demokrasi daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözmemiz lazım. Kardeşsek kardeşlik hukukunu oturtmamız lazım. Bin yıldır beraberiz kardeşiz tamam o zaman ona göre bir ortam gerekiyor. Dolayısıyla bu işlerde 'biz bunu yapmazsak başkaları bunu kaşır.' Hep diyoruz ki 'başkaları bizim sorunlarımızı kaşıyor işte komplo'. Sorun bizde değil mi? Çözümde bizde. O zaman hep beraber bir araya geleceğiz, sorunları çözeceğiz. Başkalarının burayı karıştırmasına izin vermeyeceğiz. Bu kadar basit. Ama biz kendi sorunlarımızı çözmezsek başkaları istismar eder. Çin'den Rusya'ya kadar Balkanlar'a, Afrika'ya kadar etnik karmaşık sorunlarını daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük içinde çözen ülke var mı? Bu çok zor bir olay. İşte Türkiye bunu başaracak. Türkiye bölgesi için ilham kaynağı olacak. Bizim bölgemizdeki bugün yaşanan vahşet ve insanlık trajedilerinin temelinde ne var? Ya etnik sorun var ya mezhep eksenli tartışmalar var. Biz o tuzağa düşmeyeceğiz. Biz bu sorunu çözeceğiz."
 
Konuşmaların ardından Bakan Şimşek'e Burdur'da üretilmiş keman, Şimşek'in mermerden yapılmış portresi ve Mehmet Akif Ersoy'un "Safahat" isimli kitabı hediye edildi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler