Türkiye ile ekonomik olarak karşılıklı...

Rus-Türk İş Konseyi Başkanı ve Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Senatörü Ahmet Palankoyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretini iki ülke ilişkilerinin gelişimi açısından önem arz ettiğini söyledi. Palankoyev ziyaret sır

Türkiye ile ekonomik olarak karşılıklı...
Rus-Türk İş Konseyi Başkanı ve Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Senatörü Ahmet Palankoyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretini iki ülke ilişkilerinin gelişimi açısından önem arz ettiğini söyledi. Palankoyev ziyaret sırasında Putin’in resmi heyetinde yer almıştı.
 
Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rus senatör ziyaretin dostluk ve sıcak bir atmosfer ortamında gerçekleştiğini söyledi. Palankoyev, “Ziyaret sonucunda 5 memorandum ve ayrıca 3 sözleşme imzalandı. Bu belgeler hem Türkiye hem de Rusya için çok önemli. Ülkelerimiz arasındaki siyasi, ticari-ekonomik ve diğer ilişkilerde olumlu etkiyi amaçlayan anlaşmalar.” dedi.
 
Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına da değinen Palankoyev, Türkiye’nin konuyla ilgili tutarlı ve pragmatik siyasetini takdir ettiklerini vurguladı. Rus senatör, “Türkiye ve Rusya ekonomisi karşılıklı bağımlı halinde. Bir birini tamamlayıcı ve ihtiyacı olan ekonomiler. Bu tutum siyaset ve diğer alanları da olumlu etkiliyor. Yaptırımlara gelince ise her şeyde bir hayır vardır derler. Boşalan yerleri Türkler, Çin ve Güney Amerikalı sevkiyatcılar tutabilir. Başka ülkeler de olabilir. Bu doğal süreç. Rusya’nın alternatif arayacağı herkesin malumu.” şeklinde konuştu.
 
GÜNEY AKIM’IN İPTAL EDİLMESİ ÇOK DOĞRU SİYASİ KARAR
 
Güney Akım projesinin iptal edilmesi yönünde açıklamanın Türkiye ziyareti sırasında alınan en önemli karar olduğuna işaret eden Rus senatör, “Rusya ek doğalgaz sevkiyat güzergahlarını inşa etmeyi ve kapasite gücünü artırmayı planlıyor. Edindiğim bilgiye göre Türkiye’nin bu yönde talepleri vardı. Türkiye pragmatik olarak transit gücüne dönüşmek istiyor. Bugünkü siyasi durum bağlamında Türkiye kazanıyor. Rusya için de doğalgaz satış ve sevkiyatı için en iyi varyasyon. Doğalgazı sadece Türkiye değil Avrupa ülkelerine de satabilme fırsatı anlamına geliyor. Böylece partnerlerimizin belirli eylemlerine rağmen Avrupa’yı doğalgaz göndermeme hususunda şantaj yapmadığımız için bir mesaj niteliğinde. Avrupa için de iyi bir fırsat. Bence çok doğru siyasi bir karar. ” dedi.
 
TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İKİLİ İLİŞKİLERİN YENİ DÜZEYE ULAŞMASININ KANITI
 
Akkuyu nükleer santral projesini de “Asrın Projesi” olarak değerlendiren Palankoyev, başkanı olduğu Rus-Türk İş Konseyi’nin projeyle ilgili sürece katkı sağlayacaklarını ve personel tercihi gibi konularda öneri yapabileceklerini kaydetti. Palankoyev, “Kurum olarak ikili ilişkilerde karşılıklı işbirliği, çeşitli etkinliklerin yapılması, Rus ve Türk firmalarına eşlik edilmesi bağlamında, ayrıca yeni ortaklar arayışında danışmak yapılması hususunda faal destek sağlıyoruz.” dedi.
 
İki ülke arasında insani ve kültürel ilişkilerinin arttığını ifade eden Palankoyev, “2014 yılında Ankara’da Rus Bilim ve Kültür Merkezi açıldı. Moskova’da Rusya genelinde 10. Türkçe Olimpiyatı yapıldı. Kasım ayında Antalya’da Rus-Türk Toplumsal Forumu gerçekleştirildi. Tüm bunlar insani ve kültürel ilişkilerimizin yeni bir düzeye ulaştığının kanıtı.” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler