''Türkiye bizim gözbebeğimiz''

Trabzon Valiliği ve Belediye Başkanlığı’nı ziyaretin ardandan TTSO’ya gelen yedi Arap Ülkesi Kuveyt, Mısır, Tunus, Yemen, Libya, Arap Devletleri Ligi Misyonu, Cezayir, Katar Büyükelçileri, Trabzon ile işbirliği için başlangıç adımını attılar. Arap Büyükel

''Türkiye bizim gözbebeğimiz''

Trabzon Valiliği ve Belediye Başkanlığı’nı ziyaretin ardandan TTSO’ya gelen yedi Arap Ülkesi Kuveyt, Mısır, Tunus, Yemen, Libya, Arap Devletleri Ligi Misyonu, Cezayir, Katar Büyükelçileri, Trabzon ile işbirliği için başlangıç adımını attılar.

 Arap Büyükelçileri, Ülkeleri ile Trabzon ve bölge arasında işbirliğini geliştirmek için görev yapacaklarını ifade ettiler.

 TTSO yönetimi Arap Ülkelerini daha çok Trabzon ve bölgede görmek istediklerini aktardılar. Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abdulaziz Al Duwalkh ülkesindeki 165 milyar dolarlık altyapı çalışmalarına iş adamlarını davet etti.

İki günlük ziyaret için Trabzon’a gelen 20 kişilik heyette Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü ve eşi Sefa Hürmüzlü, Ogün Bahadır Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürü, Sefer Turan TRT Arapça Kanalı Koordinatörü, Kuveyt Büyükelçisi  AbdullahAbdulaziz Al Duwalkh ve eşi  AishaAlmidfa, Mısır Büyükelçisi AbderrahmanSalaheldin ve eşi ThorayaElkhadawy, Tunus Büyükelçisi Gley El Hadj ve eşi Monia EL Hadj, Yemen Büyükelçisi Abdul Qavi Al Eryani ve eşi Malikah Al Eryani, Libya Büyükelçisi  ZiyadAdhamMunteşar ve eşi DalalOthman,  Arap Devletleri Ligi misyonu Muhammed Al Fatih Al Nasıry, Cezayir Büyükelçisi MouloudHamai, Katar Büyükelçisi Abdul Razzak Abdul Al Ghani, TRT Arapça Kanalı Koordinatörü Şeref Turan ve eşi  HasibeNurhayat Turan, Muhabir Hişam Güney, ve Kameraman Seza Armenazi’ bulundu.

 

 

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: YEDİ ARAP ÜLKESİ İLE TOPLAMDA TİCARET TÜRKİYE’NİN ALEHİNE 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Arap Büyükelçileri ile görüşmede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son yıllarda Arap ülkeleri ile ticari ilişkilerinde gelişmeler bulunduğunu ama arzu edilen seviyede olmadığını söyledi. İthalat ve ihracat rakamlarına bakıldığında Arap ülkeleri ile gerçekleşmede olan son yıllardaki dış ticaretin Türkiye aleyhine olduğunu gözlendiğini belirtti. 7 Arap ülkesi ile toplamda oluşan bu farkın özellikle Cezayir ile Türkiye arasında oldukça ki ticarette oldukça yüksek bir fark bulunduğunu iletti.

HACISALİHOĞLU: ARAP ÜLKELERİ BÜYÜKELÇİLERİNDEN TİCARET ATAŞELERİNİ BÖLGEYE GÖNDERMELERİNİ, İŞ ADAMLARI VE KURUMLAR ARASINDA İŞBİRLİKLERİNİN BAŞLATILMASINI İSTEDİ

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Arap Ülkeleri Büyükelçilerine yaptığı çağrıda, Büyükelçiliklerin ticari ataşelerinin Trabzon ve Doğu Karadeniz’e yönlendirilmelerini istedi. Trabzon ile Arap Ülkeleri arasında ticari işbirliklerinin başlatılması ve karşılıklı olarak iş adamları arasında ticari görüşme ve gezilerin başlatılmasını istedi. Bu çalışmalar ile ticaretin geliştirilmesinin sağlanmasına dikkat çekti.

 

 

TRABZON VE ARAP ÜLKELERİNİN HİTERLANDI GENİŞ BİR TİCARETİ KAPSIYOR

Trabzon’un, Rusya Federasyonu, Kafkas Ülkeleri, İran İslam Cumhuriyeti gibi geniş bir hinterlandı bulunduğunu ifade eden TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, aynı şekilde Arap Ülkelerinin de geniş bir hinterlanda sahip olduğunu anımsattı.  Ticari alarak çok geniş bir potansiyele sahip olunduğunu vurgulayarak, “ Önemli olan iş adamlarının önünün açılmasıdır.Bu gezinin sonunda ticari ilişkilerin başlatılmasını arzuluyoruz ”dedi.

ARAP ÜLKELERİNE TÜRKİYE’NİN İHRRACATININ ARTMASINI DESTEKLİYORUZ

Bu arada söz alan söz alan Mısır Büyükelçisi AbderrahmanSalaheldinArap Ülkeleri olarak Türkiye’nin lehine ticaret alanında artışlar olduğuna değinerek, “ Son iki yılda Türkiye’den AB ülkelerine ihracat azaldı, Arap Ülkelerine artmıştır. Biz bunu destekliyoruz. Türkiye’nin Arap Ülkelerine ihracatının artmasından memnunuz. ”diye konuştu.

HACISALİHOĞLU: ARAP ÜLKELERİNDE TÜRK İŞ ADAMLARI EL ÜSTÜNDE TUTULUYOR, BUNA ŞAHİT OLDUK

Arap ülkelerine TTSO olarak iş adamları ile iş görüşmeleri ziyaretinde bulunulduğunu anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, Arap ülkelerine yapılan ziyaretlerde Türk iş adamları olarak el üstünde tutulduklarını gözlemlediklerini, bundan da mutlu olduklarını söyledi. Mısır ve Suriye ile ileri seviyede olan ticaretin Cezayir ile de enerji alanında yoğunlaştığını aktardı. Geçtiğimiz yıl 18 Avrupa Birliği Büyükelçisinin ziyarette bulunduğu Trabzon ve bölgemize, ikinci olarak Arap Ülkelerinden Büyükelçilerin bulunmasından mutlu olduklarını ve devamını dilediklerini bildirdi.

 

 

ALİ OSMAN ULUSOY : ARAP ÜLKELERİ İLE İLİŞKİLERİMİZİN DAHA İYİ OLMASINI İSTİYORUZ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Türkiye ile Arap Ülkeleri arasındaki işbirliği, ticaret, kardeşlik ve Müslüman dostluğu son hükümet döneminde ileriye gittiğini söyledi. 10 yıldan beri  DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkanlığı’nı da yürüttüğünü belirten Ulusoy, “ilişkilerimiz iyi ama daha da ileriye gitmesini arzu ediyoruz” dedi

Geçmişten gelen dostlukların, İslamiyet açısından da ilişkilerin gelişmesinden mutlu olduklarını ifade ederek, “ Ticari, siyasi ve kardeşlik bakımından da ilişkilerimizin iyi olmasını arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.

ARAP ÜLKELERİNİ DAHA ÇOK TRABZON VE BÖLGEMİZDE GÖRMEK İSTİYORUZ

TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Arap Ülkelerinden ilk defa Büyükelçiler düzeyinde bir heyet halinde Trabzon’u ziyaret ettiğini aktararak, “ Bu bize yetmiyor. İş âlemi olarak, turist olarak Arap ülkelerini Trabzon ve bölgemizde görmek istiyoruz. Arap ülkeleri olarak sizlerden ilimize ve bölgemize daha fazla ziyaret yapılmasını istiyoruz. “dedi

Toplantıda söz alan Yemen Büyükelçisi Abdul Qavi Al Eryani, Arap ülkeleri ile Türkiye arasında ilişkilerin geliştiğini belirterek buna örnek olarak Yemen’den 60 iş adamı heyetinin ticaret için görüşmelerde bulunduğunu aktardı.

 

TUNUS BÜYÜKELÇİSİ : TÜRKİYE YE OLAN YÖNELİMİZ ÖNEMLİDİR”

Tunus Büyükelçisi Gley El Hadj’de yaptığı konuşmada, ülkesinin nüfusunun 10 milyon olmasına karşın Türkiye ile yüksek bir işbirliğinde bulunduğunu vurgu yaptı. Tunus’un en büyük havaalanının inşaatının Türk firması TAV tarafından yapıldığını, benzeri projelerin devam ettiğine değindi, turizm alanının da en büyük yatırımın yapılmakta olduğunu aktardı.

Arap ülkelerinin Türkiye ile birlikte olmak için bir siyasi iradesi olduğuna dikkat çekerek, “ Türkiye’ye olan yönelişimiz önemlidir. İlişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. ”diye konuştu.

 

KUVEYT BÜYÜKELÇİSİ : TRABZON UN İPEKYOLUNUN ÜZERİNDE ÖNEMLİ BİR KENT OLDUĞUNU BİLİYORU

Kuveyt Büyükelçisi  AbdullahAbdulaziz Al Duwalkhde görüşmede yaptığı değerlendirmede, Arap Ülkeleri Büyükelçilerini Trabzon’un ve TTSO’nun karşılamada gösterdiği hassasiyete, “Konukseverliğiniz için teşekkür ederiz” dedi. Büyükelçi, Trabzon’un tarihi ticaret yolu İpekyolu üzerinde bulunduğunu, önemli bir kent olduğunu bildiklerini belirtti. Arap ülkeleri ile Türkiye arasında ciddi anlaşmalar bulunduğunu, bu anlaşmaların daha da uygulanır olmalarına çalışılması gerektiğini, özel sektörün önünü açmak için bu rayların döşenmekte olduğunu söyledi

 

ARAP ÜLKELERİNİN TÜRKİYE DEKİ YATIRIMLARI ARTIYOR

Büyükelçi, “Bu anlaşmaların, sözleşmelerin temeli sağlam olursa daha çok mesafe ve işlerlik kazanırız. Tunus havaalanını TAV tarafından yapılıyor. Bizde bundan memnunuz. TAV’ın yüzde 25’i Kuveyt sermayesidir. Kuveyt’in Türkiye’deki yatırımları 600 milyon dolardan 4 milyar dolara yükseldi. Öteki Arap Ülkelerinin de yatırımları arttı. ”dedi

 

“TÜRKİYE BİZİM GÖZBEBEĞİMİZDİR”

“Ekonomi politikayı da yönlendirir “ şeklinde sözlerine devam eden Kuveyt Büyükelçisi şöyle devam etti: “Bu çok büyük bir atardamardır. Sizi bilhassa tebrik ediyoruz. Arap ülkelerinde Türkiye bizim gözbebeğimizdir. Şunu hemen söylüyorum. Buradan döner dönmez sizin elçiniz olarak ülkelerimizde çalışacağız. Daha da hareketlendireceğiz ilişkilerimizi. “

 

ARAP BÜYÜKELCİLERİNE ODA PLAKETİ,

Arap Ülkeleri Büyükelçileri TTSO’da, Trabzon’un ekonomik yapısını aktaran kısa bir sunumu izledikten sonra ziyaret anısına kendilerine oda plaketi takdim edildi. Trabzon Milletvekili Prof.Dr. Cevdet Erdöl, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık,  TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu’nun birlikte plaket sunarken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ErşatHürmüzlü’de ziyaretin anısına TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ile Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu’na Cumhurbaşkanlığı plaketini sundu

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler