Türk Lirası değer kazanıyor

 Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'nde, Evro Bölgesi'nden gelen haberlerin küresel risk iştahını desteklemesi ile Türk Lirası'nın dolara karşı değer kazandığı belirtildi.  Bültende, FED'in geçen yıl başlattığı vade uzatma operasyonunun (OT) süresini bu

Türk Lirası değer kazanıyor

 

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'nde, Evro Bölgesi'nden gelen haberlerin küresel risk iştahını desteklemesi ile Türk Lirası'nın dolara karşı değer kazandığı belirtildi. 

 

Bültende, FED'in geçen yıl başlattığı vade uzatma operasyonunun (OT) süresini bu yılın sonuna kadar uzatarak ekonomiye yeni bir tur parasal destek sunarken, ABD'de ekonomik toparlanmaya destek vermek için daha fazlasını da yapmaya hazır olduğunu belirttiği anımsatılarak, FED'in, uzun vadeli borçlanma maliyetlerinin düşük tutulabilmesi için kısa vadeli tahvillerin aynı miktarda uzun vadelilerle değiştirilmesini öngören Twist Operasyonu'nu 267 milyar dolar daha büyüttüğü kaydedildi. 

FED'in, ABD ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini yüzde 2,4 ile 2,9 aralığından yüzde 1,9 ile 2,4 aralığına aşağı yönde revize ettiği ifade edilen bültende, ayrıca, ABD'de şu anda yüzde 8,2 düzeyinde seyreden işsizlik oranının da bu yıl yüzde 8'in altına düşmeyeceğini öngörüldüğü ve enflasyon oranının ise bu yılki yüzde 2'lik hedefin altında, maksimum yüzde 1,7 artmasını beklendiği aktarıldı. 

Yunanistan'da Yeni Demokrasi partisi önderliğinde hükümet kurulduğu anımsatıldığı bültende, ''Sosyalist PASOK'un lideri Venizelos muhafazakarların önderliğindeki hükümet üzerinde anlaşma sağlandığını ve ülkeyi iflastan kurtaracak 130 milyar euroluk AB/IMF yardımını yeniden müzakere edecek bir ekibin belirleneceğini kaydetti. National Bank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Vassilis Rapanos'da kurulacak koalisyon hükümetinde maliye bakanı olarak görev yapacak'' ifadelerine yer verildi. 

Bültende, ECB Yönetim Kurulu üyelerinden Benoit Coeure, Euro Bölgesi kurtarma fonunun (EFSF), sorunlu ülke tahvillerini satın alabileceğine açıkça destek vererek, bir sonraki ECB toplantısında faiz indiriminin gündeme gelebileceğini belirtti. Öte yandan ECB'nin direkt olarak ülke tahvili satın almasına ise karşı çıkarak, bunun bankalara yardım etmek ya da mali sorunları çözecek bir araç olmadığına dikkat çekti. FT'nin haberine göre Coeure, Avro Bölgesi'nde yapılanacak bir mali entegrasyon anlaşmasının da Avro Bölgesi'ndeki sorunlarının aşılması için önemli bir adım olacağını kaydetti. 

Bültende, ''FED'den ABD ekonomisini desteklemeye yönelik karar doların gün içerisinde avroya karşı değer kazanmasına sebep olmuşsa da avro, G20 kararları ve Yunanistan'da koalisyon hükümet kurulması haberleri ile desteklendi ve dolara karşı yüzde 0,2 yukarıdan kapattı. Avro Bölgesi'nden gelen haberlerin küresel risk iştahını desteklemesi ile TL de dolara karşı değer kazandı'' denildi. 

ABD'de petrol stoklarının 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı haberinin, küresel ekonominin yavaşladığı işaretini vererek emtiaların satışına sebep olduğu ifade edilen bültende, şunlara yer verildi: 

''Brent dün yüzde 3,2 düşüşle 18 ayın en düşüğüne geriledi. Bakır, gümüş ve altın fiyatları da geriledi. ABD borsaları, dün Avrupa'ya ilişkin olumlu beklentilerle FED'in yeni bir parasal genişleme işareti vermemesinin olumsuz etkisinin birbirlerini dengelemesi sonucunda yatay seviyelerden kapandılar. JP Morgan yüzde 3 yükselişiyle, Procter&Gamble ise yüzde 2,9 düşüşüyle dikkat çeken hisseler oldular. Avrupa borsalarından İspanya ve İtalya'da, tahvil getirilerindeki gerilemeye paralel olarak toparlanma devam ederken, endeksler sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 2,1 yükseldi. Almanya, Fransa ve İsviçre borsalarında ise önemli bir değişiklik görülmedi. İspanya ve İtalya'nın tahvil getirileri olumlu beklentilerle gerilemeye devam ediyor: İspanya'nın 10 yıllık getirileri dün 30 baz puan azalarak yüzde 7 seviyesinin altına geriledi. İtalya'da da getiriler 15 baz puan düşüşle günü yüzde 5,75'den tamamladı.'' 

İMKB-100, Moody's'in not artırımının ardından güne sert bir yükselişle başlasa da öğleden sonra gelen kar satışlarının etkisiyle bu kazançlarını geri vererek yatay seviyelerden kapandığı aktarılan bültende, Halkbank (yüzde 3) ve Türk Telekom (yüzde 3,7) hisselerindeki alımların öne çıktığı bildirildi. 

Bültende, Asya borsalarında dün Nikkei 225 yüzde 1,1 değerlenirken, Şangay endeksi ise önemli bir değişiklik göstermediği belirtilerek, ''Bu sabah ise Nikkei 225'deki yükseliş devam ederken, Şangay endeksi öncü HSBC PMI imalat sanayi beklenti endeksinin 48,1 ile beklentilerin altında kalmasının olumsuz etkisiyle yüzde 1,5 civarında düşüşle işlem görüyor. Yurt içi tahvil piyasasında dün gösterge kağıdın faizi Moody's'in not artırımının olumlu etkisiyle yüzde 8,97 seviyesine geriledi. Valörlü işlemlerde kapanış yüzde 9,01'den gerçekleşti'' denildi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler