Trabzon'un ticari bilançosu konuşuldu

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, konut sektöründe güçlü firmalarla sektörün büyüdüğünü biriken konut stokunun önümüzdeki dönemde eritilmesi gerektiğini belirterek, inşaat sektörünün yanı sıra Trabzon’un hızla turizm yatırımlar

Trabzon'un ticari bilançosu konuşuldu

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, konut sektöründe güçlü firmalarla sektörün büyüdüğünü biriken konut stokunun önümüzdeki dönemde eritilmesi gerektiğini belirterek, inşaat sektörünün yanı sıra Trabzon’un hızla turizm yatırımlarında da büyüdüğünü söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) aylık meclis toplantısında konuşan Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi Eylem Planının Trabzon’un bütün projelerinin yer aldığını belirterek, “Eylem planında olan başlıklar yatırım programlarına girmede öncelik tanınıyor. Bu bakımdan bu projelerin yatarım programına alınması artık bundan sonra projelerin takibine kaldı. Bu bakımdan projelerin önü açılmıştır. Fakat yine de bunu takip etmek bizlere düşüyor. Bu konuda da her zaman yaptığımız bir çalışma var biliyorsunuz? Stratejik Plan çalışması bununla ilgili de önümüzdeki günlerde bu projelerin takibinin hayata geçmesi konusunda gerekli adımlar atılmış olacaktır. Bunların bir kısmı faaliyetlerimiz içerisinde ve devam etmektedir. Örneğin Yatırım Adası ile ilgili bahsedersek müracaatlarımızı yaptık, proje çalışmaları devam ediyor. Yani aksayan bir şey bizim tarafımız da yok. Önümüzdeki günlerde Ankara’da yatarım programına alınması konusunda görüşmelerimizi sürdüreceğiz” dedi.

20150228aw338508_01.jpgBaşkan Hacısalihoğlu, konuşmasının devamında Trabzon ile ilgili istatistik verilerin değerlendirmesinde bulundu. Son bir yıl içerisinde yeni düzenlemeler ile beraber odaya kayıtlı askıda olan üyelerin silinmesinin gerçekleştirildiğini ifade eden Hacısalihoğlu, TTSO’dan silinen üyelerin ne kadar faaliyette kaldıklarına dair yaptıkları bir araştırmada elde ettikleri bulguların önemli olduğunu belirterek bu verileri paylaştı.
Hacısalihoğlu, çalışmanın TTSO tabanında bulunan 8 bin 678 kapalı firma üzerinde yapıldığını firmaların gerçek kişi ticari işletmeler, limited şirketler, anonim şirketler, kooperatifler ve diğerleri oluşturduğunu dile getirdi. Kayıt silinme sürelerinin ağırlıklı ortalamasının 12.89 olarak gerçekleştiğini ifade kaydeden Hacısalihoğlu, işletme şekline göre ortalama silinme sürelerini yani ömürlerini ise şöyle sıraladı:

“Gerçek ve ticari işletmeler 16.87, Limited şirketler 8.81, Anonim şirketler 11.16, Kooperatifler 13.96, diğer 14.61.”

Kaydı silinerek kapanan şahıs firmalarının ömrünün 16.87 olarak gerçekleştiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, “Gerçekten şahıs firmalarına baktığımızda oda kayıtlarımızda çok üzün süreli ömürleri olan üyelerimiz bulunmaktadır. Limited şirketlerin ise ömürlerinin çok kısa olduğunu görmekteyiz. Toplam ömürleri 8.81. Bunun yaklaşık iki yıl kapanmasını düşünürsek geriye beş yıl kalıyor. Faaliyet ömürleri beş yıl çok kısa. Bir araya gelinip şirketler kuruluyor. İşler iyi gitmeyince ve cepten para harcanınca da o şirketler kapatılıyor. Özellikle istatistik çalışmasına konun olan 8 bin 678 firma arasında limitet şirket sayısı 3 binin üzerinde olması da ayrıca dikkat çekmektedir. Anonim şirketler daha kurumsal bir yapıya sahip oldukları için bunların ömürleri limitet şirketlere oranla ömürleri biraz daha fazla oldu.11.16 yıl ömürleri olmuş. Şirketleri kurarken biraz daha dikkatli olmamızda yarar var” ifadelerini kullandı.

“KONUT SEKTÖRÜNDE STOKLAR”

TÜİK verilerinde Trabzon’u çok yakından ilgilendiren inşaat sektörü raporlarını incelediğini belirten TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Çünkü şehrimiz inşaat sektöründe çok hızlı hareket ediyor. Hızlı büyüyor. Büyük projeler var. Sadece konut alanında değil diğer sektörlerde de büyük projeler olduğu için dikkatimizi bu alanda artırmalıyız” şeklinde konuştu.

20150228aw338508_02.jpg2010 ve 2015 yıllarını değerlendirdiğini ifade eden Hacısalihoğlu, “Bu yıllar arasında yapı ruhsatı ve yapı kullanma rakamlarına bakıldığında metrekare bazında ortaya çıkan verileri değerlendirildi. Yapı ruhsatının 2010 yılında 3.5 milyon metrekareden, 2014 yılında 4 milyon 208 bine çıkıyor. Yani artış belediyelerin kapatılıp büyükşehir belediyelerine devredildiği geçtiğimiz yıl büyük bir artış yaşandı. Daire bazında yapılan analizde ise 2014 yılında 18 bin 614 yapı ruhsatına müracaat edildi. Yapı kullanma olarak da 2014 yılında 10 bin 839 olarak gerçekleşti. Toplamda 41 bin yapı ruhsatına karşın 27 bin yapı kullanma alındığını dikkate alındığında önümüzdeki yılda tamamlanacak olan stok miktarı ortaya çıkıyor. Bu miktar geleceğe dönük olarak bütün arzumuz yapı stoklarının bir an önce satışlarının gerçekleşmesi oluyor. Konut kredileri önümüzdeki günlerde normale döndüğü takdirde ümit ediyoruz ki yapı stokundaki birikmeyi de azaltmış oluruz” diye konuştu.

“TRABZON’DA SON 5 YILDA 67 PROJE, TURİZM HIZLA BÜYÜYOR”

Bölgede turizmin gelişmesi ile beraber otel yapımının arttığını söyleyen Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

“Yapı ruhsatı alan ve yapı kullanma belgesi alan verilerin değerlendirdik. 2010 ve 2014 dönemini karşılaştırdık. Yapı ruhsatı alan oteller 2010 yılında 31 bin metrekare olarak gözüküyor. 2014 yılında 76 bin metrekare gibi yüksek bir rakama çıkıldığı görülmektedir. Yapı kullanma belgesi alanlara baktığımızda 2010 yılında 7 bin 198 metrekare, 2014 yılında ise 36 bin metrekare oldu. Adetsel bazda baktığımızda 2010 yılında 11 otel, 2011 yılında 11 otel, 2012 yılında 15 otel, 2013 yılında 15 otel ve 2014 yılında 18 otel oldu. Toplamda 67 proje gözüküyor. Yapı kullanma alanda 45 gözüküyor. Burada şöyle bir şey çıkıyor. Önümüzdeki günlerde 32 otel yapı kullanma alarak faaliyete geçecektir. Bunların turizm açısından şehrimizde yapılan yatırımların ne kadar hızlı ilerlediğini bize göstermektedir.”

“PARASAL BÜYÜKLÜK”

Bu yatırımların rakamsal bazda değerlendirildiğinde ise 2.5 -3 milyardan 8 milyara kadar yorumlanabileceğini kaydeden Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:

“Şehrimizde yapılan TÜİK verilerine bir başka araştırmaya göre de 3 milyar civarında inşaat sektöründe bir rakam döndü. Bu rakamsal büyüklükler oldukça önemli bir rakam. Gerçekten firmalarımızın güçlü olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar firmalarımız sağlam bir şekilde ayakta ve çok dikkatli gidiyorlar. Hızlı büyüyenlere baktığımızda da ekonomik durumlarının çok iyi olduğunu görüyoruz. Bu bakımdan inşallah önümüzdeki günlerde başka bir terslik olmaz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler