Trabzonlulardan Başbakan'a çağrı

Doğu Karadeniz’den Rusya’ya kara, hava ve deniz ulaşımı kapanırken, bölge iş adamları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Rusya’ya havayolu ulaşımının önünü açmasını bekliyor.Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yöneti

Trabzonlulardan Başbakan'a çağrı

Doğu Karadeniz’den Rusya’ya kara, hava ve deniz ulaşımı kapanırken, bölge iş adamları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Rusya’ya havayolu ulaşımının önünü açmasını bekliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölge iş adamlarının Rusya Federasyonu’na kapanan kara, deniz ve hava yolu nedeniyle ulaşamadığını belirterek, “Başbakanımızdan bölge iş adamları 2011’de Rusya’ya ulaşabileceği havayolu seferlerinin başlatılmasını bekliyor” dedi.

Hacısalihoğlu, bölgenin tek havaalanının bulunduğu Trabzon’dan başta Rusya Federasyonu olmak üzere komşu ülkelere THY veya Anadolu jet tarafından havayolu uçuşlarının konmasının desteklemeleri konusunda yardım talebinde bulundu. “Karşımızda havayolu ile üç saatlik uçuşlar ile 9.2 trilyonluk bir Pazar var. Doğu Karadeniz’in tek uluslararası hava limanı olan Trabzon’dan özel sektör Rusya’ya uçuş çalışmalarını denedi. Ancak süreklilik kazandıramadık. Yeniden yaz döneminde bu konuda çabamızı ortaya koyacağız” diye konuştu.

“VİZELER KALKACAK AMA RUSYA’YA BÖLGEDEN KARA, HAVA VE DENİZ ULAŞIMI KAPANDI”

Başkan Hacısalihoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Federasyonu Başbakanı Viladimir Putin ile iki ülke arasında vizelerin kaldırılması konusunda anlaşmaya varıldığını, Doğu Karadeniz ve Türkiye adına önemli bir gelişme olduğuna işaret ederek teşekkür etti. “Vizeleri kaldırıyoruz, bu bizim için sevindirici bir gelişme ama Rusya Federasyonu’na bölgeden kara, deniz ve hava yolundan ulaşımımız yok” diyen Hacısalihoğlu “Rusya Federasyonu’na kara, deniz ve hava yolu bağlantımız Doğu Karadeniz’den kesilmiş durumdadır. Bölge iş adamları eli kolu bağlı olarak ihracat yapmaya çalışıyor. Abhazya ambargosu nedeniyle karayolu üzerinden Rusya’ya ulaşım yok, gidemiyoruz. Oysa çok yakın bir mesafe. Trabzon’dan karayolu ile Sochi’ye gitmek, zaman olarak Trabzon’dan Samsun’a gitmekten daha kısadır. Deniz yolu ile bağlantımız olan Trabzon–Sochi hattı 1 Ekim’den itibaren, 2014 Sochi olimpiyatları nedeniyle kapandı. Rusya’ya duran ihracatımızı sürdürebilmek için yeni bir liman üzerinde çalışıyoruz. Havayolu ulaşımımız zaten yok. Uzun bir süredir kesik. Havayolunu bölge iş adamları olarak açmak için Trabzon’da yapılan özel sektör girişimlerine süreklilik kazandıramadık. Havayolu için THY veya Anadolu Jet’in bu hatta destek vermesi gerekiyor. Demiryolu bağlantımız ise zaten yok. Rusya gibi bir pazara ulaşmamız için öncelikle, Rusya’da bir liman ve hava ulaşımı içinde destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“HAVAYOLU UÇUŞLARI İÇİN YENİ YIL MÜJDESİ BEKLİYORUZ”

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye’nin komşu ülkelerde büyük ekonomik çıkarları bulunduğunu belirterek yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Başbakanımız Sayın Tayyip Erdoğan’ın komşu ülkelerimize yönelik olarak ağırlık verdiği ekonomik politikayı destekliyoruz. Ama ne yazık ki ‘ elimiz kolumuz bağlı’ durumdadır. Karadeniz havzasında en büyük pazar olan Rusya Federasyonu’na ulaşım zorluklarımız vardır. Bölge ve Türk iş adamı komşu pazarlara açılmada ulaşım sorunu yaşıyor. Hükümetten beklentimiz, havayolu ulaşımının bölgemizdeki tek havaalanı olan Trabzon havaalanından hava uçuşlarının başlatılmasıdır. Bu konuda başbakanımızdan destek bekliyoruz. Türk Hava Yolları veya Anadolu jet tarafından Trabzon Havalimanı’ndan komşu ülkelere özellikle hiç olmaz ise Rusya Federasyonu’na uçuş seferleri açılmalıdır. Bu bölge iş adamının bu desteğe ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Karadeniz Sahil Yolu’nun tamamlanması ile Türkiye’nin doğusundaki Kafkaslar’a ve Orta Asya ülkelerine transit taşımacılığın, mal ve yük aktarmalarının arttığını, sahil yolunun da bu gelişmeyi desteklediğini hatırlatarak “Aynı şekilde, deniz yolu ile Trabzon-Sochi arasındaki feribot ve Ro-Ro taşımacılığı ile yüksek oranda ülke ihracatı arttırıldı. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 35’i Doğu Karadeniz üzerinden yapılıyor. Trabzon’un ulaşım altyapısı yönünden güçlendirilmesi ülke ihracatının artırılmasına hatırı sayılır katkı verecektir” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi