Trabzon'dan demiryolu çağrısı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 18 yeni demiryolu güzergahında Trabzon’un da bulunmasının sevindirici olduğunu ancak Doğu Karadeniz’in mer

Trabzon'dan demiryolu çağrısı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 18 yeni demiryolu güzergahında Trabzon’un da bulunmasının sevindirici olduğunu ancak Doğu Karadeniz’in merkezi olan Trabzon’a öncelik tanınması gerektiğini söyledi.
 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hacısalihoğlu, yıllardır süren bölgenin demiryolu özleminin artık giderilmesi gerektiğini ifade ederek “Bu bölge ya demiryoluna bir an önce kavuşturulmalıdır, ya da ulaşıma teşvik verilmelidir” dedi.
 

“Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’ın açıklamış olduğu, 18 yeni demiryolu hat güzergahında Trabzon’unda bulunmasının, gerek bölge gerekse Türkiye adına çok önemsiyoruz” diyen Hacısalihoğlu “Zira Trabzon’un demiryoluna bağlanmasını vasiyet eden Atatürk’ün bu öngörüsünün günümüzdeki Türkiye açısından ne kadar elzem bir proje olduğu açıkça görülmektedir. Karadeniz havzası gibi geniş ticaret potansiyeline açık bir liman kenti olan Trabzon’un diğer yandan da Orta Asya ve Kafkas ülkelerine olan ticari harekette ülkemizi öne çıkarmak istiyorsak demiryoluna Trabzon’un bağlantısının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Yüksek ticaret potansiyeli taşıyan bu pazarlara ülkemizin ve bölgemizin ihracatının artırılmasında Trabzon’un demiryolu avantajına kavuşturulması ile gerçekleşeceğine inanıyoruz. Böylece ulaşım ve transit nakliyatta ön plana çıkacak ve avantajlı konumu değerlendirilmiş olacak olan Trabzon, ülkemizin 2023 stratejinde de üzerine düşün sorumluluğu fazlasıyla karşılayacaktır” şeklinde konuştu.

 


 

TTSO olarak önerilerinin 18 yeni güzergah arasında ivedi ve önceliğin Trabzon’a verilmesi olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Burada ulusal çıkarlarımızın ne kadar önem taşıdığını hükümetimiz açık bir şekilde görmektedir. Komşu ülkelerimize ihracatta Trabzon’un performansının katlanacağı, bu gelişme sadece Trabzon’un merkezi’nde yer aldığı Doğu Karadeniz yanında, Doğu ve Güney Doğu bölgelerimizde, Karadeniz üzerinden anılan pazarlara ihracatta ulaşım ve nakliye avantajı sağlayacaktır. Bu Trabzon’un Demiryolu’na kavuşturulması gerek iç demiryolu hatlarına bütünleşmiş ve gerekse uluslar arası deniz- demiryolu-karayolu içleminde, rekabet avantajı ülkemize çok güç verecektir. Komşu ülkelerin odağında bulunan Trabzon’un önündeki iş fırsatlarının hayata geçirilmesinde elbette bazı altyapıların tamamlanması zorunludur. Uzun zamandır, TTSO’nun savunduğu Trabzon-Erzincan Demiryolu’nun yapılmasının zamanının geldiği ve hatta geçtiği unutulmamalıdır. Daha öncede çok kez vurguladığımız gibi, bölgenin ticaret kabiliyetinin yükseltilmesinde kilit altyapı olarak demiryolunu göstermiştir. Yine aynı şekilde Trabzon’un ticaret potansiyelini ön plana çıkarabilecek olan Trabzon - Batum Demiryolu Projesinin de, bu kapsamda eş zamanlı tamamlanması gerekmektedir.”
 

Suat Hacısalihoğlu, Trabzon-Erzincan Demiryolu’nun fizibilite çalışmalarının hızla tamamlanması ve yatırım bütçelerine konulması gerektiğini belirterek “Trabzon’un, komşuları ile ticaret yapma kabiliyeti ve üstünlüğü yüksek olan bir kent olduğunu bilmeyen kalmadı. Bu avantaj harekete geçirilmediği sürece bir anlam taşımıyor. Küresel dünyada global oyuncu olabilmenin anahtarı bu türden avantajları kullanabilmekten geçiyor. Bu bölge iş adamından beklenilen uluslararası ticaretin, transit nakliyatın, yatırım ve üretim hamlelerinin gerçekleştirilmesi bu altyapılar ile bölgeyi kavuşturmak ile olacağını dile getiriyoruz. Ülkemizin ve bölgemizin ekonomide kanayan yarası işsizlik bu türden mega projelerin devreye alınması ile aşılacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi